< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Április 1-jéig lehet időközi választást tartani

| Mobile | RSS

Április 1-jéig lehet időközi választást tartani

Az idén április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani, a helyi választási bizottságoknak pedig még 18 napjuk van arra, hogy szavazást írjanak ki. A jelenlegi adatok szerint ebben az önkormányzati ciklusban még nyolc településen tartanak majd képviselő- vagy polgármester-választást.

Az önkormányzati képviselők és a polgármesterek (valamint Budapesten a főpolgármester) választásáról az alkotmány korábban úgy rendelkezett, hogy az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani, a 2011-ben elfogadott alaptörvény viszont már azt írja elő, hogy a helyi vezetőket ötévente kell megválasztani (vagyis a 2010-ben megválasztott vezetők mandátuma 2014-ben jár le, az ősszel megválasztottaké viszont már 2019-ben).

Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye megüresedik, időközi választást kell tartani, ezt az ok felmerülésétől számított 30 napon belül tűzi ki az illetékes választási bizottság a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre.

Az Országgyűlés új választási eljárási törvényt fogadott el tavaly, de úgy rendelkezett, hogy az időközi választásokra még a régi, 1997-ben született jogszabályt kell alkalmazni. E szerint nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között.

Ez azt jelenti, hogy – ha hagyományosan vasárnap tartják a szavazást – a választási bizottságoknak (mivel a törvény szerint legalább 60 nappal korábban kell kitűzni a választást) január 29-én van utoljára lehetőségük választást kiírni, mégpedig az április 1-je előtti legutolsó időpontra, március 30-ára.

Ha egy listáról megválasztott képviselő esik ki, helyére a jelölőszervezet jelentheti be az új jelöltet a választási bizottsághoz, ezért ilyenkor nem tartanak időközi választást.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint időközi önkormányzati választást április 1-jéig nyolc helyen tűztek ki az országban: január 19-én Dunaszentpálon polgármestert, Nagykátán egyéni választókerületi képviselőt, január 26-án Drávasztárán polgármestert és képviselő-testületet, február 23-án Kerekiben polgármestert és Marcaliban egyéni választókerületi képviselőt, március 2-án Fóton polgármestert és egyéni választókerületi képviselőt, március 9-én Kispáliban polgármestert, Velemben polgármestert és képviselő-testületet választanak.

Az időközi önkormányzati választásokon megválasztott képviselők, polgármesterek mandátuma csak néhány hónapig, a következő választásig, tehát 2014 őszéig szól. 2013-ban 116 időközi önkormányzati választást rendeztek, az esetek túlnyomó többségében – 75 alkalommal – polgármestert választottak.
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 1 alkalommal mai nap |