< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Az Occar “előfutára” 71. alkalommal adják át a Golden Globe-díjakat

| Mobile | RSS

Az Occar “előfutára” 71. alkalommal adják át a Golden Globe-díjakat

2014. január 12. | hozzászólás | Kultúra

Az Occar “előfutára”
71. alkalommal adják át a Golden Globe-díjakat

Hetvenegyedik alkalommal adják át Los Angelesben az Oscar-díj “előfutárának” is tekintett Golden Globe (Arany Glóbusz) filmdíjakat helyi idő szerint vasárnap este, a győztesek jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is.

Az első gálát 1944-ben tartották, akkor látogattak először amerikai filmcsillagok a 20th Century Fox stúdióba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének a külföldi újságírók által kiválasztott legjavát.

A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt évente megrendezik, méghozzá függetlenségüket bizonyítandó az Oscar-díjkiosztó előtt; a jelölési időszak mindig előző év október 1-jén kezdődik.

A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. A gála televíziós közvetítését napjainkban több mint 160 országban veszik át.

Az eredeti három kategória helyett ma már 25-ben dönt a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítok szervezete, a HFPA mintegy 90 tagja: a 14 mozifilmes kategória mellett 11 kategóriában tévésorozatokért is osztanak díjat.

Az átadás 1958-ig az újságírók dolga volt, akkor azonban Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezében a színpadra viharzott, és “ellopta a show-t”. Produkciójukat a következő évben megismételték, ekkor azonban már a szervezők kérésére.

Hagyomány a Miss avagy Mr. Golden Globe megválasztása is a hírességek gyermekei közül: idén Sosie Bacon, a Kevin Bacon és Kyra Sedgwick színészházaspár lánya segédkezik a díjátadásban.

A Golden Globe történetében a jelölések és a kitüntetések terén is Meryl Streep a csúcstartó. Az amerikai színésznőt idén már 28. alkalommal nominálták, ezúttal az Augusztus Oklahomában című filmben nyújtott alakításáért, és nyolcszor el is nyerte a kitüntetést.

A speciális díjakat is ideszámítva viszont Barbra Streisand a csúcstartó, akinek vitrinében a négy “rendes” Golden Globe mellett öt különleges díj pompázik. Hármas befutóra eddig egy példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját.

Weaver akkor a legjobb mellékszereplő kategóriában is győzött – a díj történetében addig nem volt példa arra, hogy valaki egyazon évben nyerjen két Aranyglóbuszt. (Azóta már “duplázott” Joan Plowright, valamint Kate Winslet is.)

Egy évben a legtöbb jelöléssel Jamie Foxx büszkélkedhet, aki 2005-ben három kategóriában is (vígjáték vagy musical főszereplője, dráma mellékszereplője, valamint minisorozat vagy tévéfilm legjobb színésze) esélyes volt, s végül a Ray című életrajzi filmért nyert a vígjáték vagy musical kategóriában.

A legfiatalabb kitüntetett 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder, a legidősebb győztes 1990-ben a 80 éves Jessica Tandy volt. A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő (legjobb film, színész, színésznő, rendező, forgatókönyv) kategóriában győzött, szintén öt Arany Glóbusszal büszkélkedhet a Doktor Zsivágó, a Love Story, A Keresztapa, valamint a Csillag születik is.

A másik pólust a Nem félünk a farkastól és A Keresztapa harmadik része képviseli: mindkét alkotás hét jelölés után maradt díjazatlan.

A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői nehezményezték, hogy a legjobb film helyett “csak” a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az “amerikai imperializmus” ellen tiltakozott, a színész az Oscar-gálára sem ment el.

A gála eddig egy alkalommal maradt el: 2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja miatt addig és azóta is példátlan módon csak díjkiosztó sajtótájékoztatót rendeztek.

Az 1995-től több mint egy évtizeden át házigazda nélkül futó Arany Glóbusz show-t a tavalyi évhez hasonlóan idén is Tina Fey és Amy Poehler komika vezeti. Idén hét-hét kategóriában esélyes a 12 év rabszolgaság és az Amerikai botrány című film, előbbi a drámai kategóriában indul (rendezője Steve McQueen), az utóbbi, David O. Russell által rendezett film a musicalek vagy vígjátékok között.

Egy kitüntetett neve már ismert: a Cecile B. DeMille-életműdíjat Woody Allen színész, rendező, forgatókönyvíró kapja. Az is bizonyos, hogy a díjátadókat kerülő Allen, aki még Oscar-díjait sem vette soha át, ezúttal sem lesz jelen, a kitüntetést Diane Keaton, több filmjének főszereplője és korábbi élettársa veheti át.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 201 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: