< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 19 új bíborosa van a pápának

| Mobile | RSS

19 új bíborosa van a pápának

Ferenc pápa bemutatta azt a 19 nevet, akiket bíborossá fog avatni a közeljövőben. Közülük egyik sem amerikai. A listán helyet kapott egy-egy bíboros Burkina Fasóból és Haitiból. A Vatikán szóvivője szerint ezzel a szegénység által sújtott emberek iránti aggódást fejezi ki a pápa.

Február végén foglalják el helyeiket az új bíborosok. Összesen 13 üres helyet töltenek be, három bíborost azért neveznek ki, hogy felváltsák azokat, akik májusig betöltötték nyolcvanadik életévüket, így túl idősek ahhoz, hogy részt vegyenek egy pápaválasztáson.

Sokan várták, hogy Philadelphia és Los Angeles érseke megkapja a bíborosi kinevezést. De mindkét városnak már van nyolcvan év alatti bíborosa, ez lehet az oka, hogy most nem kerültek a kinevezettek közé. Ráadásul az Egyesült Államoknak 11 bíborosa van, Brazíliának például csak öt.

Bár Ferenc pápa a jezsuita rendből került ki, egy jezsuitát sem jelölt most. Bár a listán négy olyan bíboros is van, aki valamely szerzetesrend tagja. Három olyan bíborost is kinevezett, akik jóval idősebbek nyolcvan évnél. Ezzel életük munkáját szerette volna jutalmazni.

forrás:index.hu

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |