< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: „Orbán felhatalmazás nélkül, ismeretlen feltételekkel kötött egyezséget”

| Mobile | RSS

„Orbán felhatalmazás nélkül, ismeretlen feltételekkel kötött egyezséget”

Az oroszok építik Paks 2-t
„Orbán felhatalmazás nélkül, ismeretlen feltételekkel kötött egyezséget”

Az LMP és az Együtt–PM az arra szólítja fel a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében aláírt, a paksi erőművi blokkok megépítéséről szóló megállapodás részleteit.
Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt mondta az MTI-nek, az előzményeket látva fennáll annak a veszélye, hogy „Orbán Viktor gyakorlatilag eladja az oroszoknak Magyarországot”. Hangsúlyozta, egyelőre nem látják, hogy pontosan mit írtak alá Moszkvában, ezért az LMP minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a megállapodás teljes szövege nyilvánosságra kerüljön. Hozzátette: egy normális országban társadalmi és politikai vitát kellett volna tartani a kérdésről, de ez Magyarországon nem történt meg. Az ellenzéki párt a Facebookon petíciót indított és tüntetést is szervez az ügyben – jelentette be.

A szerződés nyilvánosságra hozatalát követeli az Együtt–PM is

Az Együtt–PM a paksi erőműblokkok építésével kapcsolatos magyar–orosz megállapodás haladéktalan nyilvánosságra hozatalát követeli, a pártszövetség szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök az aláírással átlépte a törvényesség határát. Jávor Benedek független országgyűlési képviselő a pártszövetség álláspontját ismertető közleményében azt írta: a magyar jogszabályok, az érvényben lévő országgyűlési határozatok és ombudsmani állásfoglalás alapján Orbán Viktornak nem volt joga megállapodást kötni a bővítés legfontosabb paramétereiről.

MTI

A parlamenti felhatalmazás nélkül, titokban és ismeretlen feltételekkel kötött egyezség szerinte érvénytelen; azt a következő kormánynak fel kell mondania, és az eddig elmaradt vizsgálatok eredményének ismeretében, szakmai, társadalmi és politikai vitát követően újra vissza kell térni az erőmű bővítésének kérdésére. Hozzátette: a hatásvizsgálat, nemzetközi tender és az ajánlatok megversenyeztetése nélkül megszületett egyezség nem a magyar társadalom, hanem „a kapuzárási pánikban lévő Orbán-kormány és a fideszes gazdasági holdudvar érdekeit szolgálja”.

Hozzátette: az Együtt–PM a rendelkezésére álló összes parlamenti és jogi eszközt igénybe veszi a megállapodás teljes tartalmának megismerése és a törvénytelen kontraktus meghiúsítása érdekében. „Orbán Viktor kabinetjét pedig felszólítjuk, hogy a választásokig hátralévő időben tartózkodjanak az állami vagyon felélését és a jövő elherdálását célzó, az ország eladósítását szolgáló további felelőtlen lépésektől” – fogalmazott.

Tízmilliárd euró hitelt kapunk Putyintól

Oroszország hitelt nyújt Magyarországnak a paksi erőmű két új reaktorának megépítéséhez – közölte kedden Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője. A kölcsön összegéről még nem született döntés – mondta újságíróknak az orosz nukleáris energetikai iparágat összefogó és felügyelő állami vállalat (Roszatom) vezetője azt követően, hogy Moszkvában magyar–orosz kormányközi megállapodást írtak alá a nukleáris energia békés célú felhasználásáról.

Emlékeztetett, hogy először az államközi megállapodást kell aláírni, és ezzel párhuzamosan már az utolsó simításokat végzik a pénzügyminisztériumokban a hitelszerződésen. Hozzáfűzte: egyelőre tízmilliárd euróban (háromezermilliárd forint) állapították meg a hitel felső határát, de ennél alacsonyabb lesz a végleges összeg – írja az MTI.

A projekt pontos költségét a műszaki szakemberek tudják megállapítani, de a munka még csak most kezdődik. A szerződéses összeget az árak és az atomerőmű technikai paraméterei alapján kalkulálják ki. A paksi erőmű bővítéséről szóló előszerződésnek három iránya van: a reaktorok megépítése, a fűtőanyag szállítása és a szervizszolgálat – mondta el Szergej Kirijenko.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az új reaktorokkal megduplázódik a paksi atomerőmű jelenlegi, két gigawattos teljesítménye. A megállapodást egyedülállónak nevezve rámutatott, hogy a munka több mint negyven százalékát a magyar fél végzi el. „Mintegy hárommilliárd dollárt költ a magyar fél munkahelyek megőrzésére” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy csak a költségvetés adóbevételei több mint egymilliárd dollárra rúgnak majd.
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 164 megnézve, 1 alkalommal mai nap |