< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bírálták a magyar kormányt az amerikai nagykövetjelölt meghallgatásán

| Mobile | RSS

Bírálták a magyar kormányt az amerikai nagykövetjelölt meghallgatásán

Bírálták a magyar kormányt az amerikai nagykövetjelölt meghallgatásán

Keményen bírálták a magyar kormányt a washingtoni szenátus külügyi bizottságában, ahol csütörtökön Barack Obama norvégiai, izlandi és magyarországi nagykövetjelöltjét hallgatták meg. A Budapestre jelölt Colleen Bradley Bell hangsúlyozta, fáradhatatlanul dolgozni akar a közös demokratikus értékek megőrzéséért. A jelölésekről jövő kedden szavaz a bizottság.

Cris Murphy, a meghallgatást vezető demokrata szenátor szorosnak nevezte az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatait, különösen biztonsági kérdésekben. Magyarországon sikeresen zajlott a demokratikus átmenet, az Egyesült Államok az egyik vezető külföldi befektető – mutatott rá. Aláhúzta ugyanakkor, hogy az utóbbi időben több törvényhozási és alkotmányos változás is aggodalomra adott okot, így az állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak, a központi bank és az alkotmánybíróság függetlensége elleni támadások.

A Magyarországra jelölt Colleen Bradley Bellről Murphy szenátor elmondta, Bell tévéproducerként, különféle társadalmi szervezetek igazgatósági tagjaként kiváló referenciákkal rendelkezik a budapesti amerikai nagyköveti poszt betöltésére. A budapesti nagykövetjelölt mellett írásban nyújtott be támogatást Barbara Boxer szenátor.

Colleen Bell a meghallgatáson rámutatott: az Egyesült Államok és Magyarország szoros szövetségesek, partnerek két transzatlanti szervezetben, az EBESZ-ben és a NATO-ban, méltatta, hogy a magyar fegyveres erők szolgálnak több nemzetközi békefenntartó misszióban. Magyarország, mint rámutatott, támogatja az izraeli-palesztin béketeremtést, a szíriai vegyi fegyverek leszerelésének műveleteit.

A jövendő nagykövet hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az utóbbi években az Egyesült Államok többször is nyíltan jelezte aggodalmát a fékek és ellensúlyok rendszerének megingása miatt. Úgy vélekedett, hogy a nagyarányú törvénykezési-alkotmányos változtatások aláásták a nemzetközi befektetői bizalmat, aláásták a magántulajdon védelméhez való jogot, gyengítették az igazságszolgáltatás függetlenségét. Rámutatott, hogy az aggodalmakat nem csak Washington hangsúlyozta, hanem az Európai Unió különféle szervezetei is.

Nagykövetként, mint rámutatott, a közös demokratikus értékek megőrzéséért fog dolgozni, nem hallgatja el aggodalmait, s sürgeti a magyar kormányzatot, hogy működjön együtt a nemzetközi partnerekkel és a civil társadalommal. Hangyúlyozta, hogy egy demokráciában egyetlen ember, egyetlen szervezet sem mondhatja magáról, hogy tévedhetetlen. Elismerte, hogy a demokráciák különbözőek, de vannak közös alapértékek, így a pluralizmus, amelynek megőrzését fontosnak tartja. Colleen Bell emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban aggodalmat kelt a szélsőségesség erősödése Magyarországon. A tolerancia erősítése nagykövetként egyik fő prioritása lesz, ígérte Bell.

Ben Cardin marylandi demokrata szenátor a nagykövetjelöltet kérdezve kemény szavakkal ítélte el a magyar kormányt, amiért nem ítéli el a szélsőségesség, rasszizmus, antiszemitizmus megnyilvánulásait. Mint mondta, más országokban is vannak hasonló jelenségek, de a kormányok ott erélyesen fellépnek ellene. Negatív példaként külön kiemelte a német megszállás tervezett emlékművének tervét. Mint hangsúlyozta, az Egyesült Államok ezt várná el a magyar kormánytól is. Bellnek, mint új nagykövetnek nagy lesz a felelőssége, hogy ezt érzékeltesse. A vitába beszállt John McCain arizonai republikánus szenátor, volt elnökjelölt is, aki azt kérdezte a nagykövetjelölttől, mit csinálna másképp, mint elődje, Kounalakis nagykövet, aki szerinte túlságosan elnéző volt a magyar kormánnyal szemben. Tim Kaine demokrata szenátor is aggodalmát fejezte ki az magyarországi antiszemitizmus erősödése miatt, s a sajtószabadság fontosságát emelte ki.

szerző:Elekes Éva

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 276 megnézve, 1 alkalommal mai nap |