< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gyermekmolesztálások: a nyilvánosság előtt védekezik a Vatikán/////ENFANT : défendre publiquement le Vatican

| Mobile | RSS

Gyermekmolesztálások: a nyilvánosság előtt védekezik a Vatikán/////ENFANT : défendre publiquement le Vatican

Gyermekmolesztálások: a nyilvánosság előtt védekezik a Vatikán

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága megkezdte a vatikáni tisztviselők kihallgatását a szexuális visszaélések ügyében. Több ezer esetet szeretnének kivizsgálni. A katolikus egyház most először kényszerül védekezni a nyilvánosság előtt gyermekmolesztálási ügyekben.

Beadta a derekát a Vatikán és az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága (Committee on the Rights of the Child, UNCRC) megkezdhette a katolikus tisztviselők meghallgatását a nemzetközi gyermekmolesztálási ügyben. A Vatikán korábban arra hivatkozva utasította el az együttműködést, hogy a szexuális visszaélések az érintett ország igazságszolgáltatási szerveire vonatkoznak.

A katolikus egyházat sok vád érte, mert az áldozatok, illetve az áldozatok hozzátartozói szerint Róma nem lépett fel megfelelően a papok állítólagos gyermekmolesztálási ügyeivel szemben.

Most abban bíznak, hogy a vizsgálat véget vet a katolikus egyház titkolózásának az ügyben, ami azért is fontos, mert maga Ferenc pápa is elismerte, hogy a gyermekmolesztálási ügyek kezelésén áll vagy bukik a Vatikán hitelessége.

ferenc pápaFerenc pápa

A pápa egyébként még decemberben bejelentette, hogy vatikáni bizottságot állítanak föl a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések felgöngyölítése és az áldozatok támogatása céljából. Ezzel párhuzamosan szigorított a vatikáni jogszabályokon is, bővítve a fiatalkorúak elleni bűncselekmények körét, kiterjesztve azt a gyermekmolesztálásokra is.

A Szentszék egyébként aláírója az ENSZ gyermekjogi egyezményének (ENSZ Egyezmény a Gyermek Jogairól), ami arra kötelezi a feleket, hogy biztosítsák a jogokat a gyermekek életben maradásához, fejlődéséhez, védelméhez és a társadalomban való részvételéhez.

A Vatikán 1990-ben csatlakozott az egyezményhez, de egy 1994-es jelentést követően egészen 2012-ig nem közölt beszámolókat. A mostani vizsgálatra azért került sor, mert 2009 után Európa-szerte, és Európán kívül is tömeges szexuális visszaélésekre derült fény a katolikus egyházon belül.

Önök hisznek abban, hogy legyűrhető a pedofília?

Számos, sok területre kiterjedő kérdéssel firtatta az ügyet a UNCRC. Eddig ilyen meghallgatásra még nem került sor, a katolikus egyház gyakorlatilag először kénytelen megvédeni magát a nyilvánosság előtt a gyermekmolesztálási ügyek miatt. A Gyermekjogi Bizottság kíváncsi volt a többi között arra, hogy miért erkölcsellenes támadásként kezeli a szexuális visszaéléseket, ahelyett, hogy gyermekek ellen elkövetett bűncselekményekként tartaná azokat számon. „Hisz a Szentszék abban, hogy a pedofíliát sikeresen le lehet gyűrni?” – szólt az egyik kérdés.

Azzal vádolják a Szentszéket, hogy hozzájárult a gyermekek molesztálásához azzal, hogy az áldozatokkal szemben a pedofil papoknak nyújtott védelmet.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 2012 júliusában fordult a Vatikánhoz, hogy közöljön részletes információkat a Szentszék számára 1995 óta jelentett szexuális visszaélésekről. Az UNCRC elsősorban azt firtatta, hogy a bűncselekmények elkövetése miatt elmarasztalt papok, nővérek vagy szerzetesek megtarthatták-e pozícióikat, kapcsolatban maradhattak-e a gyermekekkel, valamint azt, hogy milyen jogi lépéseket tettek velük szemben, és a hogyan kezelte a katolikus egyház a klerikusokkal szembeni panaszokat. Akkor a Vatikán azzal hárította el a megkeresést, hogy nem szokása adatot szolgáltatni a klérus vallási magatartásával kapcsolatban, hacsak nem a hatóságok kérik, mégpedig abból az országból, ahol az adott ügyben érintett katolikus tisztviselő hivatalban van. Hozzátették azt is, hogy a klérus megregulázása érdekében szigorították a papok kiválasztási kritériumait, valamint revideálták a kánonjogot.

Igazságszolgáltatást követelnek

Az áldozatok üdvözölték a katolikus egyház genfi meghallgatását. Az olasz Teodoro Pulvirentit még tinédzser korábban zaklatta egy pap, Szicíliában. Az Egyesült Államokban élő férfi az Associated Press hírügynökségnek elmondta: éppen ideje volt véget vetni a Vatikán titkolózásának a katolikus egyházat megrengető, globális szexbotrány ügyében.

Pulvirenti elmesélte, hogy tinédzserként tanácsadásért folyamodott a paphoz, aki támogatás helyett molesztálta. „Elkeseredett voltam, és beszélnem kellett valakivel. Tinédzserkori válságba kerültem, rivalizáltam a testvéremmel és más gyerekekkel. Egy nap felkerestem az irodájában (a papot)… de furcsa dolog történt: elkezdett a pólóm alá nyúlkálni, és így kezdődött az egész” – számolt be a férfi gyermekkori bántalmazásáról. Elmondása szerint soha nem beszélt senkinek a molesztálásról. 2006-ban kiköltözött az Egyesült Államokba, ám 2011-ben hazatért Szicíliába, és szembesítette a papot, Don Carlo Chiarenzát tettével. Pulvirenti titokban felvette a beszélgetést, és miután a pap elismerte tettét, nyilvánosságra hozta az esetet.

A papot, akit a Vatikán is bűnösnek talált, végül elküldték hivatalából. Ügyét azonban megfellebbezte, így az még nem jogerős. „Nem szeretném, ha a Vatikán azt hinné, hogy az áldozatok az egyház ellen vannak. Csak igazságot szeretnénk” – közölte Pulvirenti.

Néhány molesztálási eset a katolikus egyházban

Németország: egy Andreas L. néven emlegetett pap az elmúlt évtizedben 280 esetben molesztált három fiatalkorú fiút

Egyesült Államok: közfelháborodást keltett, amikor kiderült, hogy két bostoni pap, Paul Shanley és John Geoghan, molesztálásokat követett el a kilencvenes években

Belgium: Roger Vangheluwe, Brugge püspöke négy évig molesztált egy fiút. A püspök, miután beismerte tettét, 2010 áprilisában lemondott.

Olaszország: az olasz katolikus egyház 2010-ben beismerte, hogy legalább 100 esetben kapott panaszokat pedofil papokkal kapcsolatban

Írország: egy 2009-es jelentés szerint a katolikus iskolákban és árvaházakban rendszeresek voltak a szexuális molesztálások a 20. század jelentős részében

atv.hu / BBC

forrás:atv.hu

ENFANT : défendre publiquement le Vatican

Comité des droits de l’enfance des Nations Unies a commencé l’interrogatoire des responsables du Vatican dans le cas de l’abus sexuel . Des milliers voudraient enquêter sur l’incident . L’Eglise catholique est obligé de défendre la maltraitance des enfants pour la première fois dans les affaires publiques .

Donné dans le ( Comité des droits de l’enfant , CIDE) du Vatican et du Comité des droits de l’enfant des Nations Unies pourrait commencer à entendre les responsables de l’Église catholique affaire internationale de la maltraitance des enfants . Le Vatican a déjà rejeté en raison de la coopération que les abus sexuels dans le pays concerné organes judiciaires s’appliquent .

Église catholique accusé de beaucoup en raison de victimes et les familles des victimes , selon Rome ne s’est pas prononcé contre l’enfant présumé avoir agressé prêtres affaires correctement.

J’espère que l’enquête prendra fin l’Eglise catholique titkolózásának le cas , ce qui est très important parce que Francis pape a également reconnu que le traitement de la maltraitance des enfants incombe à la crédibilité du Vatican .

franciscain pape franciscain Pape

Le pape , qui est toujours en Décembre a annoncé que le comité Vatican a mis en place l’exploitation sexuelle des enfants dans le soutien aux victimes et Disrupt . Législation en parallèle , le Vatican a renforcé également augmenté le nombre de crimes contre les mineurs , y compris des gyermekmolesztálásokra bien .

Sinon, le Saint-Siège est signataire de la Convention des Nations Unies relative aux droits de l’enfant ( Convention des Nations Unies relative aux droits de l’enfant ) , qui oblige les parties à garantir les droits des enfants à la survie , le développement , la protection et la participation dans la société .

Le Vatican a rejoint l’accord en 1990 , mais pas les rapports publiés jusqu’en 2012 , après un rapport de 1994 . La présente étude a été réalisée après 2009, en raison de l’abus sexuel de masse est découvert à travers l’Europe et au-delà , à la lumière de l’Église catholique .

Vous croyez que vous pouvez être tirées de la pédophilie ?

Un certain nombre de questions , couvrant de nombreux domaines firtatta le cas de la CDE . Jusqu’à présent , cela n’a pas encore été entendu , la première église catholique pratiquement contraint de se défendre aux yeux du public en raison de la maltraitance des enfants . Comité des droits de l’enfant était intéressé par l’autre raison pour laquelle la morale est considérée comme une attaque contre la violence sexuelle , plutôt que de les garder comme des actes criminels commis contre les enfants responsables. ‘Tis le Vatican que la pédophilie pourrait être travailler avec succès plus difficile ” – dit l’un des problèmes .

Il a accusé le Saint-Siège qui a contribué à l’enfant agressé que les victimes de prêtres pédophiles de protection .

Le Comité des droits de l’enfant des Nations Unies en Juillet 2012, a transformé le Vatican à communiquer des informations détaillées sur le Saint-Siège depuis 1995 , fait état de violences sexuelles . Le CDE en particulier a été demandé parce que les crimes condamnés prêtres , des sœurs et des moines autorisés à tenir leurs positions pourraient rester aux enfants à peu près aussi bien que les mesures juridiques ont été prises contre eux , et comment ils ont été traités par l’Eglise catholique contre la klerikusokkal plaintes . Ensuite, le Vatican a répliqué avec une demande de ne pas fournir un comportement personnalisé par rapport au clergé religieux de données , sauf si requis par les autorités , à savoir d’un pays où les responsables catholiques de bureau sont impliqués dans cette affaire. En outre , ils ont noté que des critères plus stricts pour la sélection des prêtres pour la megregulázása clergé et révisé en droit canon .

La justice l’exigent

Les victimes ont salué par l’Eglise catholique en audience Genève . L’ italien Teodoro Pulvirentit a été abusé par un adolescent de prêtre , en Sicile . L’homme vivant aux Etats-Unis par l’ agence Associated Press nouvelles dit , c’était juste pour mettre fin à l’affaire de titkolózásának Vatican a secoué l’Eglise catholique , un temps global de scandale sexuel .

Pulvirenti m’a dit que comme un avis d’adolescent recours au prêtre qui a agressé la place de l’aide . ” J’étais désespérée et besoin de quelqu’un à qui parler. Crise d’adolescence venue , rivalizáltam mon frère et d’autres enfants . Un jour, j’ai visité le bureau ( le prêtre ) … mais une chose étrange s’est passé : il a commencé nyúlkálni sous ma chemise , et tout a commencé ” – signalé l’homme de l’abus de l’enfance . Selon lui , jamais parlé à personne de la molesztálásról . En 2006 s’installe aux Etats- Unis, mais en 2011 il est revenu à la Sicile , et confronté le prêtre , Don Carlo Chiarenza fait. Pulvirenti secrètement ramassé la conversation , et après le prêtre a reconnu des actes répréhensibles , a révélé l’incident .

Le prêtre , qui a également été reconnu coupable du Vatican , puis envoyé à son bureau . Cependant , son cas en appel, de sorte qu’il n’est pas juridiquement contraignant . ” Je ne veux pas que le Vatican pourrait penser que les victimes sont contre l’Eglise . Nous voulons simplement la justice , “- dit Pulvirenti .

Certains des cas d’agressions sexuelles dans l’Église catholique

Allemagne : un Andreas L. Comme mentionné dans la dernière décennie , 280 cas prêtre a agressé trois jeunes garçons

Etats-Unis : provoqué un tollé quand il a été révélé que deux prêtre de Boston , Paul Shanley et John Geoghan , molesztálásokat commis dans les années nonante

Belgique Roger Vangheluwe , évêque de Bruges molesté un garçon de quatre ans. L’évêque , après avoir admis des actes répréhensibles , a démissionné en Avril 2010.

Italie : L’Eglise catholique italienne en 2010 , a admis qu’au moins 100 cas ont reçu des plaintes concernant des prêtres pédophiles

Irlande : un rapport de 2009 par les écoles catholiques et des orphelinats étaient agression sexuelle régulière de 20 une partie importante du siècle

atv.hu / BBC

Source : atv.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |