< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

| Mobile | RSS

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2014. január 18. | hozzászólás | nébih

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Országszerte csaknem 7500 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés hat hete alatt. Az ellenőrzéssorozat az ünnepekhez kötődő termékekre koncentrált. 108 alkalommal figyelmeztetést, 310 esetben – mintegy 34 millió Ft értékben – bírságot szabtak ki az ellenőrök.

A november 18. és december 31. között zajló ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta, míg végrehajtását a megyei kormányhivatalok alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, valamint a növény- és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végezték.

A célterületek között szerepelt a hús és húskészítmény-, az édesipari termék előállítás és forgalmazás, a zöldség-gyümölcs forgalmazás, a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett vendéglátók, és az élőállat szállítások ellenőrzése. A vizsgálandó termékek között ezúttal is kiemelten kezelték a friss húst, halat, füstölt húskészítményeket, virsliket, borokat, pezsgőket, és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.

A szezonális ellenőrzés fő mutatói:
– országosan 7438 ellenőrzés
o 1035 élelmiszer előállító helyen
o 3729 az élelmiszer-forgalmazásban
o 931 vendéglátóhelyen
o 1743 állatszállítmányoknál

– több mint 40.000 hazai és külföldi élelmiszer tétel vizsgálata
o ebből 1,7%, 198,5 tonna kivonása a forgalomból

Szankciók:
– 108 alkalommal figyelmeztetés
– 310 esetben bírság 33.943.196 Ft értékben

Ez alkalommal sor került a fogyasztói kiszerelésű fagyasztott tengeri halak mintavétellel egybekötött célellenőrzésére, valamint a szilveszteri malacsült alapanyagául szolgáló malachúsból kimutatható gyógyszer maradékanyagok célzott vizsgálatára is. A több paraméter ellenőrzésére irányuló laboratóriumi vizsgálatok jelenleg még folyamatban vannak.

2014. január 16.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 1609 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: