< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Ez vár Magyarországra, a forintra és a svájci frankra – Beavatkozás is jöhet

| Mobile | RSS

Ez vár Magyarországra, a forintra és a svájci frankra – Beavatkozás is jöhet

2014. január 22. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Ez vár Magyarországra, a forintra és a svájci frankra – Beavatkozás is jöhet

Érdemes lehet az idén amerikai és német részvényekbe, dollárba fektetni, a BÉT-en a Richterben lehet jó sztori, a forint trendje gyengülést mutat, ám a svájci frank is gyengülhet a főbb devizákhoz képest a Quaestor prognózisa szerint. A hazai növekedés szerkezetének meg kell győznie a hitelminősítőket az osztályzat javításához, a hiánycél tartásához évközi intézkedések kellhetnek.

A világgazdaság várhatóan dinamikus növekedésbe kapcsolhat az év folyamán. A Quaestornál azzal számolnak, hogy a következő esztendő világszerte magasabb, de mindenekelőtt kiegyensúlyozottabb növekedésről fog szólni. Az Egyesült Államok a folyamat hajtómotorjaként lép majd fel, az USA-n belül pedig a lakáspiac fejlődése lehet a motor – fogalmazott Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. Európa valószínűleg pozitív növekedést lesz képes felmutatni, a központi gazdaságok, illetve a perifériaállamok teljesítménye várhatóan közeledik majd egymáshoz. Az amerikai növekedés és Európa javulása támogatni fogja a kínai exportot és ez által az ottani növekedést is. Ezt várhatóan sem a brazil, sem az indiai illetve az időközi amerikai választások sem fogják negatívan befolyásolni. A növekedés pedig meg kell, hogy emelje a vállalati profitokat is.

Az esztendő legfontosabb kockázata egy gyors és erőteljes hozamemelkedés az Egyesült Államokban, az európai növekedés elmaradása, illetve a kínai növekedés lassulása. Szintén rizikót jelent, hogy azokban az országokban, amelyek össznépessége több mint 2 milliárd ember, és amelyekben választani fognak, egy javuló gazdasági dinamika könnyedén a reformok elakadásához vezethet. A legvalószínűbb negatív hatásokkal olyan fejlődő országokban lehet majd számolni, mint Dél-Afrika, India, Indonézia, Brazília és Törökország. Ami a geopolitikai fenyegetéseket illeti, az esztendő folyamán továbbra is figyelemmel kell kísérnie a befektetőknek a Közel-Keleten valamint a Kína és szomszédjai által közrefogott tengerszakaszokon zajló eseményeket.

A kamatok várhatóan továbbra is alacsonyan maradnak, de a Fednek a kamatpolitikáját az esetleg igen erőteljesen is növekedő amerikai gazdasághoz kell, hogy igazítsa. Ebben az értelemben előbb a kötvényvásárlási program csökkentésével, majd idővel az irányadó kamatok emelésével a többi központi bank előfutára lesz.

A dollárban bíznak

Mindezzel összefüggésben a dollár lehet a nyerő 2014-ben, hiszen bár az európai bankunió terén elért eredmények komoly előrelépést jelentenek az integráció terén és erősítik az eurót, de nem annyira, hogy 2014 is az euró éve legyen. A fókusz a Feden és annak új elnökén Janet Yellenen van: a Fed ütemesen, minden egyes ülésén 10-15 milliárd dollárral lefaraghatja a kötvényvásárlások havi mértékét, így fél év alatt leállhat a pénzpumpa. A Fed iránymutatásában jelezte, hogy addig szóba sem jöhet semmiféle monetáris szigorítás, amíg a munkanélküliség 6,5 százalék feletti, de ha ilyen ütemben csökken tovább a ráta, akkor már az első felében megcsíphetjük a küszöböt, ami igen furcsa helyzetet teremtene. A Fed decemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből az olvasható ki, hogy érdemi gazdasági növekedést vélhetően már nem okozna a pénznyomtatás felpörgetése, ugyanakkor a pénzügyi stabilitásra kockázatos lenne. A Fed-kormányzók 71 százaléka véli úgy, hogy 2015-ben jöhet az első kamatemelés.

Európa megkezdte a kilábalást az euró bevezetése óta nem látott mély recesszióból, de még mindig sok a kockázat. A hitelpiac élettelen, a munkanélküliség 4 éves csúcson jár, miközben az infláció 4 éves mélypont közelében ragadt. Viszonylag erős a dezinfláció, de kritikus helyzetet teremtene a defláció. A kötvényvásárlások kevésbé férnek össze a központi bank mandátumával. Nem zárjuk ki, hogy ismét terítékre kerülnek a hosszabb lejáratú kölcsönök is (LTRO). A betéti kamatszint technikailag fordulhatna negatívba, de ezt csak erős defláció esetén tartanánk reális lépésnek. Az alapkamat tartósan alacsony szinten, 0,25 százalékon maradhat az idei évben. Az ECB inkább attól tart, hogy a hozamgörbe meredekebbé válik, s a hozamok indokolatlanul emelkednek, vagy netán az infláció hirtelen, jelentős mértékben visszaesik. Ezek ellen biztosan fel fog lépni a jegybank.

Amerikai, német és japán részvényeket vennének

Ami a külföldi részvénypiacokat illeti, Amerikában azok a részvények is a befektetők fókuszába kerülhetnek, amelyek jelentősebb osztalékfizetési potenciállal rendelkeznek, mert magas a cash-flow termelő képességük, vagy jelentős mennyiségű készpénzállományon “ülnek”. Ebbe a kategóriába tartoznak például az amerikai technológiai szektor vállalatai is, ráadásul a dollár várható felértékelődése is az amerikai papírok mellett szól. Európában a német DAX kosarának szereplőiben bíznak a quaestorosok, profitnövekedésük akár a 15-16 százalékot is elérheti, de a japán részvénypiac a jen leértékelődése hatására szintén kedvező lehetőséget nyújt.
Svájcifrank-gyengülésre számítanak
A svájci jegybank elsősorban az 1,20-as árfolyamküszöbre fókuszál. A frank piacán a Quaestor eladó lenne valamennyi devizával szemben. Az alpesi deviza kiválóan alkalmas az ún. carry trade-re, s 10 százalékkal túlértékeltnek tartják. Az árfolyamgát legalább egy, legfeljebb még két évig is fennmaradhat. Az alpesi országban változatlanul az ingatlan- és a hitelpiac hordozza a legnagyobb kockázatokat, amelyek alááshatják a pénzügyi stabilitást, de a kamatemeléssel ez ellen nem lehet védekezni, mivel nyoma sincs az inflációnak.

Mi várható itthon?

Ami Magyarországot illeti, a Quaestor szerint az esztendő második felében a konjunkturális viszonyokban változás következett be. Az ország gazdasága ismét növekedést tudott produkálni. A fejlemény örömteli, a fellendülés szerkezete azonban még nem kielégítő, hiszen számunkra még kevésbé tükrözi a fenntarthatóságot. Jelentős mértékben ugyanis az időjárásfüggő mezőgazdaságra, illetve az állami és uniós pénzek által finanszírozott beruházásokra épül. Még két-három negyedévet kell ahhoz várni, hogy kiderüljön, más ágazatok bekapcsolódnak-e a növekedésbe – amíg ezt a hitelminősítők sem látják, addig az osztályzat is marad.

Háda szerint egy felminősítés azért jönne igen jól, mert ha kikerülnénk a bóvliból, tarthatóbb volna az alacsony hazai alapkamat, hiszen a befektetők számára elgondolkodtató, hogy például a befektetésre ajánlott Ausztráliában sem sokkal kisebb az alapráta, 2,5 százalékos.

Az idei esztendő kulcskérdése – miután a külgazdasági feltételek pozitívak – a hazai lakossági kereslet beindulása. Ebben az alacsony infláció egyszerre játszik támogató szerepet a reálbérek alakulásán keresztül és lehet visszafogó, ha a lakosság emiatt elhalasztja vásárlásait, illetve ha külföldön költik el a többletjövedelmet. A munkanélküliség alakulásában a versenyszféra beruházási kedvének további kitartó élénkülése hozhat valódi javulást. A jegybank kamatcsökkentési ciklusa igen közel lehet a végéhez, de megfelelő nemzetközi kockázati hangulatban elérheti a 2,50 százalékos szintet a következő három hónap alatt. Az MNB kamatpolitikája egyébként belátható horizonton laza marad, ami a forint gyengüléséhez vezethet, mivel olcsóbbá teszi a hazai fizetőeszköz elleni spekulációt. A kormányzat költségvetési célját minden bizonnyal tartani igyekszik, azonban ez, jó eséllyel az év folyamán foganatosított intézkedésekkel lehet majd elérhető. Háda Bálint a kiigazítás mértékének becslésére egyelőre nem vállalkozik, hiszen például a paksi beruházás részletei, gazdaságélénkítő hatásai, finanszírozási terhei sem ismertek.

A forint euróhoz mért mozgása hektikus, de – amint az az alábbi ábrán is látszik – a trend a gyengülés irányába mutat, így egyre inkább megéri spekulálni a hazai deviza ellen. A technikai elemzés alapján az első negyedévben hozzá fogunk szokni a 300 feletti szintekhez – az a gazdasági folyamatoktól függ, hogy ez 300-310 vagy éppen 310-320 közötti jegyzéseket jelent-e. A 303-as árfolyam után a következő jelentősebb akadály a gyengülés útján a 307-es szint lehet, az erősödés beindulásához viszont 291 alatti szintek kellenének.

Háda szerint a jegybanki nyilatkozatok alapján az árfolyam nem, hanem annak hirtelen és nagymértékű elmozdulása indukálhat jegybanki beavatkozást. Korábban a 320 körüli szint számított érzékenynek, ami már a devizahiteles vállalkozásoknak is problémát okozhat. Kérdés, hogy a növekedési hitelprogram mennyiben tette erre immunissá az érintett cégeket.

A Quaestor szerint a magyar részvénypiac nem bővelkedik igazán jó befektetési sztorikban. Ilyet valójában csak a Richter nyújt. A Mol árfolyamát az INA-ügy még hónapokig nyomás alatt tarthatja, de az ágazat ciklikussága, illetve a kitermelési kapacitások növelésére tett lépések a várható gazdasági folyamatok mellett pozitív irányban támogatók. Az OTP Bank részvénye jó növekedési sztori lehet, azonban továbbra is számos kockázattól terhelt. Háda Bálint szerint az OTP Bank részvényeinek utóbbi napokban tapasztalt erősödését amellett, hogy a bázeli tőkekritériumok enyhülése az egész szektor megítélésének jót tett, az okozhatta, hogy a gazdaság erősödéséből is elsőként ez a papír húzhat hasznot, ahogyan a válság kirobbanásakor is elsőként ez szenvedett el drasztikus veszteségeket. Mivel a külföldi kereslet a magyar papírok iránt enyhe, kérdés, hogy itthon mennyiben válik be az a globális előrejelzés, hogy a részvények lesznek a legjobban teljesítő eszközök – vélte a vezető elemző.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 347 megnézve, 1 alkalommal mai nap |