< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Rengeteg munkavállalót érint: fontos határidő közeledik

| Mobile | RSS

Rengeteg munkavállalót érint: fontos határidő közeledik

2014. január 22. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A magánszemélyek január 31-ig nyilatkozhatnak arról munkahelyükön, hogy kérik a 2013. évi személyi jövedelemadójuk munkáltatói megállapítását – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte az MTI-vel, hogy amennyiben a munkáltató vállalja, elkészítheti azon alkalmazottai 2013-ra vonatkozó szja-bevallását, akik megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. Ilyen feltétel egyebek között az, hogy a magánszemély kizárólag az adó elszámolását végző munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani.

A munkavállalók a 13NY29 számú nyilatkozat kitöltésével kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, a nyilatkozat jogkövetkezmények szempontjából az adóbevallással egyenértékű. A NAV közleménye arra is felhívta a figyelmet, hogy a magánszemélyeknek akkor is nyilatkozniuk kell, ha nem kérik a munkáltatói szja-megállapítást annak ellenére, hogy a munkáltató egyébként azt vállalná. Ebben az esetben a 13NY30-as számú nyilatkozatot kell kitölteni.

Amennyiben a munkáltató nem vállalja dolgozója adójának megállapítását, tájékoztatnia kell az adónyilatkozat és az egyszerűsített bevallás választásának a lehetőségéről munkavállalóit – írta a NAV. A közlemény szerint ha a bevallást a munkáltató készíti, az adóalapot és az adót – a magánszemély nyilatkozata és a március 20-ig átadott igazolásai alapján – május 20-ig állapítja meg, és erről igazolást ad. Ha az adózó tavaly adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásban, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetményében, esetleg munkanélküli-ellátásban részesült, az erről szóló igazolást is át kell adnia munkáltatójának.

A munkáltatók, kifizetőhelyek még ebben a hónapban igazolást adnak a tavalyi jövedelmekről és a levont adóelőlegről. Nem érintik a munkáltatói adóbevallást az adómentes bevételek, illetve azok, amelyeket a magánszemélynek nem kell bevallania (ilyen például, ha a mezőgazdasági kistermelő éves bevétele nem éri el a 600 ezer forintot).

Ha valaki nem a teljes évben dolgozott jelenlegi munkáltatójánál, akkor az előző munkahelyről származó igazolást is át kell adnia a bevallás elkészítéséhez, ha pedig az adózó január 31-ig munkahelyet változtat, a nyilatkozatot új munkáltatójánál teheti meg.

Nem állapíthatja meg a munkáltató annak az adóját, aki nem rendelkezik adóazonosító jellel. A munkáltatóknak az adómegállapítást június 10-ig elektronikus úton kell továbbítaniuk az adóhivatalhoz. Valamennyi szükséges nyilatkozat, illetve információ elérhető a NAV honlapján, a www.nav.gov.hu oldalon – olvasható a közleményben.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 125 megnézve, 2 alkalommal mai nap |