< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: NAV-büntetés fenyegeti, ha az interneten adja el megunt dolgait?

| Mobile | RSS

NAV-büntetés fenyegeti, ha az interneten adja el megunt dolgait?

NAV-büntetés fenyegeti, ha az interneten adja el megunt dolgait?

Súlyos szankciókkal sújthatja a NAV a 2011. december 31-e előtti, még el nem évült időszakra vonatkozó ellenőrzések során azokat a magánszemélyeket, akik rendszeresen, ellenérték fejében ingóságokat értékesítettek (például az internetes aukciós oldalakon), de az adókötelezettségüket nem az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint teljesítették – írta az Adózóna.hu.

Az elsőre akár rémületet is keltő ítélettel kapcsolatban azonban az adózási szakportál felhívja a figyelmet, hogy a Kúria döntése csak azokat a magánszemélyeket érintheti, akik a 2011. december 31-e előtti, még el nem évült időszakban rendszeresen, ellenérték fejében értékesítettek ingóságokat, de őket is csak akkor, ha az ellenőrzések során bebizonyosodik, hogy bár ezt a tevékenységet üzletszerűen folytatták, az adókötelezettségüket – az áfatörvény előírásának megkerülésével – nem az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint teljesítették.

A személyi jövedelemadó törvény 2012-től hatályos rendelkezései egyértelművé tették, hogy a szabályokat megkerülő adózói magatartás ne vezethessen adóelőnyhöz, így azoknak, akik ettől kezdve minden előírást betartottak, betartanak, szankcióktól nem kell félniük, és legtöbb estben még adózniuk sem kell – írja az Adózóna.hu.

A felesleges, vagy éppen megunt cuccoktól (bútor, ruházat, felszerelés, gyermekjáték, dísztárgyak stb.) szabadulni akaróknak nem kell félniük, hiszen a szigorú döntés nem rájuk vonatkozik. Az ingóságok eladásából származó jövedelem adózására a személyi jövedelemadóról szóló törvény külön előírásokat tartalmaz (feltéve, hogy a magánszemély nem egyéni vállalkozóként űzi ezt a tevékenységet). Sőt, az Adózóna szerint inkább számos kedvező szabály segíti a háztartásokban felgyülemlett használt holmik újrahasznosítását.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 160 megnézve, 1 alkalommal mai nap |