< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Rejtélyes ÁSZ-jelentés Nem akarja a Fidesz Eszenyit a Vígszínház élére

| Mobile | RSS

Rejtélyes ÁSZ-jelentés Nem akarja a Fidesz Eszenyit a Vígszínház élére

2014. január 31. | 92 hozzászólás | Kultúra

Rejtélyes ÁSZ-jelentés
Nem akarja a Fidesz Eszenyit a Vígszínház élére

Habár Balázs Péter visszalépésével mindössze egyetlen jelentkező maradt a Vígszínház igazgatói posztjára, a kormánypárti politikai akarat mégis tovább akadékoskodik Eszenyi Enikő ellen. Ez derül ki legalábbis – az Eszenyit meghallgató, és pályázatát elbíráló – szakmai bizottság zárt ülésén készült jegyzőkönyvből, amelynek egyes részleteit Tüttő Kata fővárosi szocialista képviselő ismertette a 168ora.hu-val.
Tüttő Kata elmondta, már korábban szorgalmazta, hogy legyen szabályozva a bírálóbizottság működése (például az, hogy milyen módon kell szavazni és mi a pontos feladata a bizottságnak), ám ez elmaradt, amikor létrehozták az új bizottságot az új kiírással egy időben.

A fővárosi szocialista képviselő úgy látja, a szakmai bizottság üléséről készült jegyzőkönyvben két említésre érdemes mozzanat van. Az egyik, hogy a titkos szavazást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselője kezdeményezte, ami Tüttő Kata szerint indokolhatatlan egy államigazgatási szerv munkatársa részéről. „Mégiscsak egy szakmai bizottság véleményéről van szó, az álláspontjuknak nyilvánosnak kellene lennie” – mondta.

A másik momentum, hogy a bírálóbizottság elnöke – aki a korábbi bizottsághoz hasonlóan most is Orbán Gyöngyi fővárosi Fidesz-képviselő volt – elmondta, hogy Eszenyi pályázata szakmailag ugyan rendben van, de ő mégis tartózkodni fog a szavazáson. Orbán Gyöngyi tartózkodását azzal indokolta, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálatot folytatott a Vígszínháznál, erről a vizsgálatról készült egy titkos munkaanyag, amely „tartalmaz bizonyos minősítéseket”.

Tüttő Kata tájékoztatása szerint a bírálóbizottság fideszes elnöke az ÁSZ-dokumentum „bedobásával” konkrétumok említése nélkül arra utalt, hogy akár valami probléma is lehet a Vígszínház pénzügyeivel, ám a levegőben hagyta az egészet. Tüttő Kata kikérte a szóban forgó ÁSZ-munkaanyagot, de egyelőre nem kapta meg azt. Jelenleg úgy tűnik, hogy a bírálóbizottság fideszes elnöke csak nyomást akart gyakorolni a bizottság tagjaira az ÁSZ-dokumentum megállapításainak „meglebegtetésével”.

A Fővárosi Közgyűlés december 3-án írta ki a második pályázatot a Vígszínház igazgatói posztjára, miután az előzőt eredménytelenné nyilvánította. A döntést – a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve – a Fővárosi Közgyűlés hozza meg legkésőbb március 3-ig, ám vélhetően már februárban döntés születik.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 3061 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: