< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bizakodóbb gazdasági előrejelzést tett közzé a cseh pénzügyminisztérium

| Mobile | RSS

Bizakodóbb gazdasági előrejelzést tett közzé a cseh pénzügyminisztérium

Bizakodóbb gazdasági előrejelzést tett közzé a cseh pénzügyminisztérium

Bizakodóbb gazdasági előrejelzést tett közzé szombaton a cseh pénzügyminisztérium, ugyanakkor a tavalyi év gazdasági fejlődését mérsékelten pesszimistábban szemléli, mint a korábbi prognózisokban.

A pénzügyminisztérium arra számít, hogy a cseh gazdaság az idén 1,4 százalékkal fog növekedni, míg tavaly hasonló mértékben visszaesett.

Korábban tavalyra 1 százalékos visszaesést várt a tárca, míg az idei növekedést 1,3 százalékra tette.

“Elemzéseink szerint a cseh gazdaság élénkülése a tavalyi év végén is folytatódott. Ennek ellenére úgy látjuk, hogy 2013-ban a bruttó hazai termék (GDP) nagy valószínűséggel 1,4 százalékkal visszaesett, elsősorban a beruházások csökkenése következtében. Idén a gazdaság a hazai kereslet élénkülése és a külkereskedelem kedvező alakulása következtében 1,4 százalékkal nőhet” – olvasható a prognózisban.

A pénzügyi tárca szerint 2015-ben a cseh GDP 2 százalékkal emelkedhet. A minisztérium arra számít, hogy idén nagyon alacsony lesz az infláció, várakozása szerint 1 százalékos. A gazdaság megélénkülését követően 2015-ben az infláció is 2,4 százalékra emelkedhet.

A csehországi munkanélküliségi ráta idén továbbra is 7 százalék körül marad – véli a tárca.

MTI

Leave a Reply 395 megnézve, 1 alkalommal mai nap |