< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szaúd-Arábia népirtással vádolja a szíriai kormányt/////Arabie saoudite a accusé le gouvernement syrien de génocide

| Mobile | RSS

Szaúd-Arábia népirtással vádolja a szíriai kormányt/////Arabie saoudite a accusé le gouvernement syrien de génocide

Szaúd-Arábia népirtással vádolja a szíriai kormányt

Népirtással vádolta meg a szíriai kormányt a szaúd-arábiai uralkodócsalád egyik legtekintélyesebb tagja vasárnap a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.


Turki el-Fejszál herceg, a szaúdi hírszerzés korábbi vezetője a közel-keleti helyzetről rendezett panelbeszélgetésen azt mondta: a damaszkuszi rezsim emberiség elleni bűncselekményeket és népirtást követ el, Oroszország továbbra is fegyvereket szállít Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének, a nemzetközi közösség pedig tétlenül nézi a vérontást, “hátradől, és nem tesz semmit”.

A beszélgetésen John McCain amerikai szenátor is úgy vélekedett, hogy Moszkva változatlanul fegyverrel támogatja a damaszkuszi vezetést. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok eddig rossz stratégiát alkalmazott, de “még beavatkozhat” a szíriai polgárháborúba.

Miközben “szaúdi és katari barátaink” segítik a szíriai ellenzéki erőket, Washington csak “zsarolja” őket, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek – mondta a republikánus páti politikus, hozzátéve, hogy a genfi békekonferencia “bohózatba fulladt”.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerint az ENSZ-nek azonnal közbe kell lépnie. A Biztonsági Tanácsnak határozatot kell elfogadnia a szíriai humanitárius helyzet kezeléséről, és az eddiginél sokkal pontosabban fel kell mérni az Aszad-rezsim vegyifegyver-arzenálját.

Az ENSZ határozott lépései nélkül nincs esély a politikai rendezésére – emelte ki a török külügyminiszter. A szíriai polgárháborúnak önmagán túlmutató jelentősége van, “nem csupán egyes országokról van szó, hanem a nemzetközi rendszerről, amely kudarcot vallott” – fejtette ki. Az ENSZ főtitkárának egy napon majd el kell mennie Szíriába, hogy bocsánatot kérjen a tétlenségért – jegyezte meg Ahmet Davutoglu.

A 2011 márciusában demokráciát követelő, kormányellenes tüntetésekkel kezdődött szíriai polgárháborúban több mint 100 ezren haltak meg és több millióan kényszerültek menekülésre. Törökországot és Szaúd-Arábiát az Aszad-rezsim ellen harcoló ellenzéki erők legfőbb külföldi támogatói között tartják számon.

forrás:ma.hu

Arabie saoudite a accusé le gouvernement syrien de génocide

Génocide a accusé le gouvernement syrien est l’un des membres les plus respectés de la famille royale saoudienne dimanche à la Conférence internationale sur la politique de sécurité à Munich .

Le prince Turki al- Faisal, ancien chef du renseignement saoudien sur le Moyen-Orient a organisé un panel de discussion a déclaré que les crimes du régime de Damas contre l’humanité et génocide commis , la Russie a continué à fournir des armes au régime du président syrien Bachar el- Assad , la communauté internationale se tiendra regarder l’effusion de sang , ” s’asseoir et ne rien faire. ”

La discussion du sénateur américain John McCain a également fait valoir que Moscou continue de soutenir l’épée de la direction de Damas . Il a souligné que les États- Unis ont utilisé une mauvaise stratégie , mais ” même intervenir ” dans la guerre civile syrienne .

Alors que ” amis saoudiens et qataris ” aider les forces de l’opposition syrienne , Washington juste ” chantage ” les à la table de négociation – Pati dit le politicien républicain , ajoutant que la conférence de paix de Genève ” a pris fin en farce . ”

Ahmet Davutoglu , le ministre turc des Affaires étrangères de l’ONU à intervenir doit agir immédiatement . Le Conseil de sécurité devrait adopter une décision sur la gestion de la situation humanitaire en Syrie , et plus que jamais d’être évaluer plus précisément les armes chimiques de l’arsenal du régime Assad .

Sans les mesures précises de l’ONU a aucune chance d’un règlement politique – le ministre turc des Affaires étrangères a souligné . La guerre civile syrienne a une signification au-delà de lui-même, ” pas seulement les pays, mais du système international qui a échoué , ” – at-il expliqué . Le Secrétaire général de l’ONU aura un jour d’aller en Syrie pour demander pardon pour l’inaction – Ahmet Davutoglu dit.

En Mars 2011 , exigeant la démocratie , des manifestations anti-gouvernementales ont commencé en Syrie guerre civile , plus de 100 mille personnes sont mortes et des millions ont été forcés de fuir . Turquie et l’Arabie Saoudite est considéré comme l’un des combats contre les partisans étrangers du régime Assad des principales forces de l’opposition .
Source : ma.hu

Leave a Reply 344 megnézve, 1 alkalommal mai nap |