< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Bohóckodás: a CÖF és a posta is titkolózik

| Mobile | RSS

Bohóckodás: a CÖF és a posta is titkolózik

2014. február 4. | hozzászólás | Közélet

Bohóckodás: a CÖF és a posta is titkolózik

Négymillió háztartásba küldték szét a kiadványt FOTÓ: K2 PRESS

“Üzleti titok” illetve “később eláruljuk” – ezeket a válaszokat kaptuk a Magyar Posta Zrt.-től és a Fidesz, illetve Orbán Viktor mellett kampányoló CÖF-CÖKA vezetőjétől a “civil” szervezet legújabb kampányfüzetének költségeit firtató kérdésünkre. Az országszerte múlt héten, négymillió példányban terjeszteni kezdett kisalakú, 16 oldalas színes kiadvány az óriásplakátokról már jól ismert bohócos kompozícióban ábrázolja a kormányváltásra vállalkozó ellenzéki vezetőket. Feltünteti Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest is, aki ellen büntetőeljárás folyik, de még első fokú ítélet sincs ügyében, nemhogy jogerős, azaz megilletné az ártatlanság vélelme.

A füzet – amelyen a CÖF-CÖKA korábbi, még névtelenül közzétett plakátjaival szemben feltünteti a kiadót – “A Gyurcsány-koalíció 7 főbűnét” veszi sorra, ám néhol erős csúsztatással tálal egyes eseményeket, más esetben elfelejtkezik például arról, hogy az adott intézkedést annak idején a Fidesz is megszavazta.

Előfordul olyan állítás is, amely valóságtartalma már régen megkérdőjeleződött. Már az első állítás, miszerint “elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől” pontosításra szorul. Amikor a Fidesz 1998 és 2002 között kormányon volt, bevezethette volna a 13. havi nyugdíjat, mégse tette, amikor pedig a Medgyessy-kabinet döntött a pluszellátásról, azt a fideszesek nem szavazták meg. Sőt, 2009 májusban, amikor a parlamentben a 13. havi nyugdíj eltörlését is tartalmazó módosító indítványról kellett voksolni, több fideszes és KDNP-s képviselő az igen gombot nyomta.

A CÖF-CÖKA által a súlyos csúsztatásai ellenére következetesen “ismeretterjesztő” kiadványnak nevezett brosúra költségeiről tegnap hiába érdeklődtünk Csizmadia Lászlótól. Az alapító először azt mondta, hogy “nem szeretnék a Népszavának nyilatkozni”, majd annyit mégis elárult, hogy nem árul el semmit. “Ezekben az ügyekben nem nyilatkozunk, mert többször elmondtuk, hogy elszámolunk és elszámoltathatók vagyunk”.

Ez utóbbival későbbi beszámoló lehetőségére utalt. Ám konkrét adatokat azt cáfolva sem mondtak, hogy tegnap az MSZP-s Szanyi Tibor arról beszélt: fennáll a gyanú, hogy Fidesz-közeli offshore cégektől kapott százmilliókból működtetik a “gyűlöletkampányt”. A “civil” szervezet gyakran hivatkozik magánadományokra, de tavaly csupán 58-an ajánlották fel adójuk egy százalékát. Az így összegyűlt 288 ezer forint csaknem 140 szeresét, 40 millió forintot fogadtak el viszont a Fidesz pártalapítványától.

A Magyar Posta sem volt közlékenyebb: üzleti titokra hivatkozva kérdésünkre nem árulták el, hogy mennyit kaptak a CÖF-CÖKA-tól a 4 millió füzet eljuttatásáért. Hivatlos díjszabásuk szerint ez 22,86 millióba kerülne, de állításuk szerint ez csak “lakossági feladókra” érvényes. Annyit közöltek még, hogy a reklámkiadványok tartalmáért felelősséggel nem tartoznak, a terjesztés pedig a kézbesítők munkaköri kötelessége.

Erre panaszkodnak a kézbesítők is. Névtelenséget kérő szakszervezeti forrásaink szerint választási évben a kampányanyagok kézbesítése jelentős többletterhet ró a dolgozókra, akik ezért semmiféle kompenzációt, fizetés-kiegészítést, béren kívüli juttatást nem kapnak. Az új munka törvénykönyve rendelkezéseitől való félelmükben a kézbesítők nem mernek nyíltan hangot adni a felháborodásuknak, de információink szerint nagy az elégedetlenség.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 359 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: