< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Bukarest megszerezte Budapesttől a versenyt

| Mobile | RSS

Bukarest megszerezte Budapesttől a versenyt

2014. február 7. | hozzászólás | Sport

Bukarest megszerezte Budapesttől a versenyt

Márky Jenő 1994-ben indította útjára a Római-parton a nemzetközi női teniszviadalt, amely 1996-ban került fel a challenger kategóriából a WTA-tornák közé, s most már nyugodtan leírhatjuk, hogy 2013-ig maradt itt. Mármint földrajzilag, mert a rangja, pénzdíjazása, szakmai szintje megőrzésével Budapestről Bukarestbe tette át székhelyét. Évek óta érett ez a lépés, de mégis nehéz megbékélni vele, hogy Magyarország egyetlen állandó rendezési jogú és helyszínű világversenye immár hivatalosan átkerült a keleti szomszédhoz.

Deák Zsigmond

A hasonló hangzás és a földrajzi közelség után a Kelet-Közép-Európát csak hírből és messziről ismerők világszerte hajlamosak összetéveszteni Budapestet Bukaresttel. Mi, magyarok, no és persze a románok nem, viszont a profi női teniszt irányító WTA szervezet hivatalos honlapjának szerkesztői egyelőre „hezitálnak”: a teljes éves kalendáriumban a wimbledoni Grand Slam-torna után július 7-től a Bad Gastein-i viadal mellett a Bukarest Opent jelölik, ám a dátumos rákeresésben hasonló kondíciókkal (salakpálya, 250 ezer dollár összdíjazás) a budapesti Hungarian Grand Prix-t.
Budapestről mégis Bukarestbe

Utóbbinak Márky Jenő a gazdája (licenctulajdonosa és versenyigazgatója egyben), először 1994-ben megrendezett challenger tornája 1996-ban lépett előre WTA-viadallá, klasszisok sora – például az 1999-es wimbledoni bajnok cseh Jana Novotná – indult el rajta, 2009-ben és 2010-ben magyar diadalt hozott Szávay Ágnes révén. Az utóbbi időben viszont nehéz helyzetbe került, a főszponzor(ok) visszalépése és árvíz is sújtotta, Márky többször megpendítette, egyedül nem bírja megtartani. A Magyar Nemzetben magunk is kongattuk a vészharangot, a Nemzeti Sport decemberben a WTA tervezett 2014-es naptárjára hivatkozva már vélelmezte a költözést, most szerdán pedig sajnos – a szervezet honlapjának felemás információja ellenére – hivatalossá vált, s a Magyar Nemzetben röviden közöltük is: Budapest helyett Bukaresté a megméretés.
Veszteség Magyarországnak

Márky Jenő érdeklődésünkre megerősítette a hírt: „Nem szeretnék most hosszabban nyilatkozni, mert nem akarom megzavarni a jelenleg itthon zajló Fed-kupa küzdelmeit, a csapatunkat. Ám az tény, hogy mivel 2014-ben már semmilyen megfelelő anyagi forrás nem állt a rendelkezésemre, nem tehettem mást, mint hogy lemondtam a rendezési jogról. Ez nem csak az én veszteségem, sokkal inkább Magyarországé, a magyar játékosoké.” Szűcs Lajos, a hazai szakszövetség elnöke – aki korábban azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy szándékaik ellenére nem sikerült megegyezniük Márkyval – a távirati irodának így kommentált: „A Magyar Tenisz Szövetség mindent megtett, hogy Budapesten tartsa a tornát, ugyanakkor magánrendezvényről van szó, így a végső eredményt csak a verseny tulajdonosa befolyásolhatja. Bízunk benne, hogy hosszú távon vissza lehet hozni a tornát Budapestre.”
Temesvári nagyon sajnálja

Ezt nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy egykori klasszisunk, Temesvári Andrea győzött a viadal első két, 1994-es és ’95-ös kiírásában: „Ennek is köszönhetően győződött meg a WTA arról, hogy jó helyre kerül a versenye, s most nagyon sajnálom, hogy egy ilyen kaliberű esemény távozik tőlünk. Sok hazai tehetségnek lehetőséget adott az előre jutásra, például Szávay Áginak és Babos Timinek. Nehezen látom be, hogy a világ egyik legnépszerűbb sportágának ilyen rangú viadalát nem tudjuk itthon tartani, de be kell látni, mecénásokkal manapság már szinte lehetetlen a finanszírozás.”
Nyilván nekünk nem vigasz, de jó helyre kerül a torna: a román női tenisz jelenleg egy top10-es (Simona Halep) és négy top100-as játékossal rendelkezik, a válogatott szerda késő este nagy csatában, de 2-1-re legyőzte a mieinket a Fed-kupa budapesti tornáján. Mint egy kivételtől eltekintve mindig.

forrás: mno.hu

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: