< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Filléres trükk a matt fényszóró ellen?

| Mobile | RSS

Filléres trükk a matt fényszóró ellen?

2014. február 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az utóbbi évtizedben elterjedt műanyag fényszóróburákkal együtt megjelent a tökéletesen lemattult fényszóróbura-jelenség is. Különösen érinti ez a probléma a kevésbé ápolt, dédelgetett autókat. Sokan sokféle megoldással próbálkoznak, hogy megint átlátszóvá tegyék a fényszóróikat.

Már írtunk a hagyományos polírozós eljárásról, amikor szakemberhez visszük a lámpást. A műhelyben mechanikai úton tisztítják meg, és polírozzák fényesre az általában polikarbonát burákat. Nincs minden sarkon műhely, meg előfordul, hogy az ember maga szeretné megoldani a problémáit. Vagy csak egyszerűen sajnál/nem tud annyi pénzt kiadni, amennyit egy szakember ezért elkér. Mert vannak, műhelyek, ahol ez a művelet 4-8000 Ft/db.

IMG 5746
A Ducato lámpa közepén meghagytuk az eredeti állapotot. Ronda, de még nem tragikus

A napokban érdekes megoldással találkoztam valamelyik netes fórumon. Az a szerző állítása, hogy 30 másodperc alatt újjá lehet varázsolni egy fényszórót. Nix polírozás, nix szerelés, csak mikroszálas törlőruha meg festékhigító kell hozzá. Sokat modelleztem, így nagyjából ismerem a különböző műanyagok és az agresszív oldószerek egymáshoz való viszonyát, ezért egyszerre voltam szkeptikus és bizakodó. Tehát ki kellett próbáljam.


IMG 5769
A kép jobb oldalán a Matiz lámpa eredeti állapota, bal oldalon a nitrós ronggyal áttörölt rész

Egy bontóból vettem egy pár Daewoo Matiz meg egy Ducato fényszórót, hogy ne csak egyféle anyagon teszteljünk. A Matiz-lámpák botrányos állapotban voltak, a Ducatóé még a messziről nézve vállalható kategóriába esett. A baj ezekkel a műanyag burákkal az, hogy kívülről (illetve egyes típusoknál belülről is) egy UV-védő lakkréteggel vonják be. Ami idővel, a nap, illetve a fényforrások (különösen a xenon izzók) UV sugárzásának hatására besárgulnak. Azok a burák, amik belülről is megsárgultak, illetve elkezdtek anyagukban repedezni, gyakorlatilag menthetetlenek.

Filléres trükk matt fényszórók ellen?
Állítólag felújítható a fényszóró fél perc alatt. Kipróbáltuk.

Első lépés a tisztítás volt, majd a kétféle oldószerrel való kezelés. A szimpla nitrohigítóban nem bíztam, ezért vásároltam acetont is, ha valami megoldja a műanyagot, majd ez. Mert az eljárás lényege az lenne, hogy az agresszív oldószer megmarja a műanyag felületét, és mivel jó sok oldószert kenünk fel a burára, a feloldott műanyagot nemcsak megmarja a kemikália, de meg is folyasztja, majd a folyékony oldat szépen kiterül.
IMG 5747
A Ducato fényszóró a nitrohigítótól bemattult, csíkos lett

A videó tanulsága szerint a dolog működik, de nem tökéletes. Illetve nitróval gyakorlatilag egyáltalán nem működik, tisztább lesz ugyan, de homályos marad. Az aceton viszont a bura egyenetlenségeit tényleg elsimítja, de sajnos a törlőrongy szálainak nyoma is meglátszik. Ami nagyobb baj, hogy a lakkréteget bár megoldja az aceton, de a műanyagot jobban marja, ezért mire a lakkot letörölnénk, tönkretesszük a burát. Így viszont csúnyán foltos marad ott, ahol még maradt a védőlakkból.
IMG 5748
Messziről, hunyorítva egész jó lett az acetonos törölgetés után

Ha viszont a hagyományos polírozással próbálkozunk, nagyságrendekkel szebb lesz a végeredmény. Még akkor is, ha kézzel csiszolja meg az ember a burát (excenteres csiszológéppel sokkal egyenletesebb felületet kapunk), és csak pár percig polírozzuk egy alapvetően fényezők által használt géppel. Nem tökéletes, de vállalható így is, és ha pár perccel tovább simogatjuk a szivacskoronggal, abszolút hibátlan felületet lehet elérni.
IMG 5750

De nincs otthon mindenkinek polírozógépe. Meg polírozó szere sem. Egyelőre úgy tűnik, ha tartós megoldást akarunk, érdemes egy kimondottan erre a feladatra szakosodott műhelybe vinni a fényszórókat. A bontós, akitől a burákat vettem, elmesélte, hogy neki egy vidéki műhely újítja fel a fényszórókat, darabját 1500 forintért, ráadásul új védőlakk-réteggel is ellátja azokat. Ennyiért már tényleg nem biztos, hogy megéri vesződni otthon (igaz, a neten én csak ennél magasabb árakkal találkoztam).

forrás:index.hu

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |