< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Három tonna elefántagyart semmisítettek meg Párizsban

| Mobile | RSS

Három tonna elefántagyart semmisítettek meg Párizsban

Az európai országok közül elsőként Franciaország is megsemmisítette a csempészektől lefoglalt elefántcsont-készletét. Az orvvadászok miatt harminc év alatt kevesebb mint a felére csökkent az elefántok száma Afrikában.

Tizenötezer darab, összesen mintegy három tonna súlyú olyan elefántagyart semmisítettek meg csütörtökön a párizsi Eiffel-toronynál, amelyet az elmúlt húsz évben foglalt le a francia vámőrség, közel egymillió eurós (307 millió forintos) értékben.

Az első ilyen európai látványos akcióval a francia kormány célja az volt, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a védettnek számító afrikai elefántok agyaraival való törvénytelen kereskedelem elleni harc fontosságára. Az eseményre néhány nappal az afrikai védett elefántok megmentéséről Londonban február 12-én kezdődő konferencia előtt került sor.

“Elsők vagyunk Európában, ez egy nagyon fontos jelzés arra, hogy Franciaország elkötelezett ennek a védett fajnak az illegális kereskedelme elleni harcában” – mondta Nicolas Hulot sztárműsorvezető, akit egy évvel ezelőtt környezetvédelmi “különtudósítójának” nevezett ki Francois Hollande francia köztársasági elnök.

A megsemmisítésre váró agyarak
Forrás: AFP/Bertrand Guay

“Franciaország most konkrétan is megmutatja, hogy szolidáris azokkal az afrikai országokkal, amelyek az orvvadászat áldozatai” – mondta a darálógépek beindítása előtt Philippe Martin környezetvédelmi államtitkár. Arra is emlékeztetett, hogy az államfő ígéretének megfelelően Párizs a korábbi 15 ezerről 150 ezer euróra (4,6 millióról 46 millió forintra) emelte meg az illegálisan vásárolt agyarokért fizetendő pénzbüntetést.

Az illegális elefántagyar-kereskedelem a negyedik helyen szerepel a világban a kábítószer, a hamisítás és az embercsempészet után. Az elefántagyarak kilója ezer dollárba (225 ezer forintba) kerül, míg a rinocéroszszarv kilójáért 50 ezer eurót (15,3 millió forintot) is megadnak.

“A környezetvédelmi gondon kívül jelentős biztonságpolitikai kérdésről is szó van, mert a pénzt azonnal visszapumpálják mindenféle olyan hálózatokba, amelyek növelik a térség instabilitását” – hívta fel a figyelmet rá Hulot.

A csütörtökön Párizsban megsemmisített mennyiséget 1987 és 2007 között foglalta le a francia vámőrség az egyik legjelentősebb európai repülőtéren, a párizsi Roissyn.

“A kisebb tárgyak, ékszerek az utasok bőröndjeiből származnak, de időnként a párizsi utcákon illegálisan árusítóknál is találunk belőlük. A lefoglalt mennyiség nyolcvan százaléka azonban szállítmányokban, gyümölcsök és zöldségek között elrejtve érkezik” – mondta Alain Hitzel, a környezetvédelmi rendőrség helyettes vezetője. Elmondta, hogy korábban főleg az afrikai országokból érkeztek a szállítmányok, de az utóbbi években 30-40 százalékkal csökkent az arány. A piac legjelentősebb része pedig Ázsiában van, a kereskedők általában oda küldik az áruikat.

Tavaly hasonló jellegű megsemmisítő akciókat rendeztek a Fülöp-szigeteken, Indiában, Gabonban és Kenyában. Novemberben az Egyesült Államok öt tonna elefántagyart semmisített meg, január elején pedig a legjelentősebb felvevőpiacot jelentő Kína hat tonnát zúzott be, Hongkong pedig jelezte, hogy 2014-től 28 tonna elefántagyart fog megsemmisíteni.

Afrikában már csak alig több mint félmillió elefánt él, a fele annak, mint a nyolcvanas évek elején.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |