< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Komlós Juci Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész 95 éve született

| Mobile | RSS

Komlós Juci Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész 95 éve született

2014. február 8. | hozzászólás | Kultúra

Komlós Juci Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész 95 éve született

Komlós Juci Jászai Mari-díjas színésznő a Sajtó- és Fotóarchívum 2014. 7. hét érdekes emberei sorozatban

komlos2


Komlós Juci színművésznő portréja.
A felvétel készítésének pontos időpontja ismeretlen.
Budapest, 1950-es évek
MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László
Komlós Juci Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a nemzet színésze, a népszerű Szomszédok című tévésorozat Lenke nénije 95 éve, 1919. február 10-én született.

Többgenerációs színészdinasztia gyermekeként Szabadkán látta meg a napvilágot. Apja Komlós Vilmos, a népszerű komikus, anyja Pintér Irma színésznő volt. Szülei hallani sem akartak arról, hogy gyermekük színi pályára lépjen, gép- és gyorsírásra taníttatták. Lányukat azonban – a kézimunkázás mellett – csak a színpad érdekelte.
1935-ben sikerült elérnie, hogy elvigyék Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahová a szülők határozott kérése ellenére felvették. Az intézményben csak egy évet tanult, mert amikor a Király Színház műsorra tűzte Ábrahám Pál Viktória című operettjét, őt választották a kínai lány szerepére. A Király Színház után a Pódium Kabaré társulatának lett tagja, de nem kapott megfelelő szerepet, ezért Szegedre szerződött, de fellépett Miskolcon és Nagyváradon is.
A második világháború után a Fővárosi Operettszínház tagja lett, majd Várkonyi Zoltán hívta a Művész Színházhoz. Hatalmas közönségsikert aratott Honthy Hanna és Jávor Pál partnereként a Magyar Színház Csodabár című előadásában. Férje, Földessy Géza, aki a háború előtt színészként és színházigazgatóként is tevékenykedett, 1948-ban külföldre települt, és Münchenben alapított színházat. Férje disszidálása miatt folyamatosan zaklatták a hatóságok. Elváltak.
1947-ben a Vidám Színház, 1952-ben a Magyar Néphadsereg Színháza (Vígszínház), 1957-ben a József Attila Színház társulatához szerződött, 1965-től tizenhárom esztendeig volt a Thália Színház tagja.
Pályája kezdetén zenés darabok szubrett szerepeit játszotta, muzikális alkat volt, jól táncolt és énekelt. Játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. Később kiváló karakterszínésznő vált belőle, olyan klasszikus szerepeket formált meg sikerrel, mint a Szókimondó asszonyság Katája, a Cyrano Roxanne-ja, a Kaméliás hölgy Margitja, A néma levente Ziliája, Polly a Kurázsi mamából vagy Ophélia a Hamletből. Számos filmben és tévéjátékban is szerepelt, egyebek közt a Semmelweisben (1952), a Rokonokban (1954), a Megfelelő ember című rendszerkritikus szatírában (1959), Az arany emberben (1962), az Esős vasárnapban (1962), a Beszélőben (1967)) a Különös házasságban (1972), a Lányarcok tükörben (1972) című produkcióban.

komlos

Komlós Juci színművésznő.
Budapest, 2005. május 27.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A Thália Színháztól való távozása után csak szerepekre szerződött, rádió- és tévéjátékokban kapott feladatot. Így a Mire megvénülünk című hatrészes Jókai-sorozatban. 1987-től szerepelt a Szomszédok című teleregényben, amelyet 1999-ig sugárzott a Magyar Televízió. Zenthe Ferenccel rokonszenves idős házaspárt alakítottak, Lenke nénivel a jóságos, szeretetre méltó nagymama költözött be a nézők otthonába. Érdekesség, hogy a Szomszédok egyik epizódjában valódi család lépett a kamera elé. Komlós Juci a saját lányával, Földessy Margit színésznővel és az unokájával, Galántai Márkkal szerepelt együtt.
Művészi munkáját 1957-ben Jászai-díjjal ismerték el, 1960-ban érdemes művész lett, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 1998-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, 2002-ben pedig a Nemzet Színésze lett.
Magas kort ért meg, kilencvenkét éves korában, 2011. április 5-én hunyt el Budapesten.

A témához ajánljuk a NAVA gyűjteményből a Mestersége színész sorozat Komlós Juciról készült epizódját

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 534 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: