< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Harmincan nem kerülnek ki élve a rácsok mögül

| Mobile | RSS

Harmincan nem kerülnek ki élve a rácsok mögül

2014. február 11. | hozzászólás | Közélet

Szeged – Rövid időn belül harmadával emelkedett a tényleges életfogytiglanra ítéltek száma Magyarországon: négy éve 13-an, két éve 21-en, mára már 30-an vannak. Jelenleg három hazai fegyházban őrzik őket.

– A tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek száma egyre növekszik: most 21-en vannak, és a tendencia szerint számuk 2017-re megduplázódhat – jelentette ki Kiszely Pál, a Szegedi Fegyház és Börtön volt parancsnoka 2012 végén egy konferencián.

A dandártábornok a jövőbe látott: a 11 évesen brutálisan meggyilkolt Szita Bence három kegyetlen gyilkosát nemrég ítélte tényleges életfogytiglanra a Pécsi Ítélőtábla. Velük együtt már 30 embernek kell élete végéig a rácsok mögött maradnia Magyarországon. 2010 szeptemberében még csak 13-an voltak, mindannyian a Szegedi Fegyház és Börtönben: 2012 végére lettek 21-en, számuk az utóbbi egy év két hónap alatt a harmadával nőtt. Ha ilyen ütemben halad a legsúlyosabb büntetések kiszabásának száma, a TÉSZ-esek már jóval 2017 előtt többen lesznek 40-nél.

Az életfogytiglanra ítélt rabok körlete a szegedi Csillagban. Archív fotó: Schmidt Andrea

Magyarországon egy elítélt fogva tartása ma a személyzet költsége nélkül – a BVOP sajtóosztályának tájékoztatása szerint – naponta 2100 forintba kerül; egy tényleges életfogytiglanra ítélt ember átlagéletkorát a szakemberek nagyjából 52 évre saccolják. – Tavaly év elejétől kezdve már nem csak a szegedi Csillag börtön fogad tényleges életfogytiglanra ítélteket. Részükre új körletet a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben alakítottunk ki.

Az első tényleges életfogytiglanra ítélt nőt a Kalocsai Fegyház és Börtönben helyezték el. Sokáig valóban minden TÉSZ-es Szegedre került, de a számuk olyannyira megnőtt, hogy beláttuk: lehetetlen mindegyiküket oda szállítani. A jogszabály is csak azt mondja ki, hogy egy életfogytiglanra ítéltnek a büntetését mindenképpen fegyházban kell megkezdenie. Ennek Szeged, Sátoraljaújhely és Kalocsa is megfelel: jelen pillanatban Magyarországon ebben a három intézetben vannak olyanok, akik soha életükben nem szabadulhatnak büntetésükből – közölte lapunkkal Balogh Zsolt, a BVOP sajtószóvivője.

A legkegyetlenebb Csongrád megyeiek

A TÉSZ 1999 óta létezik Magyarországon, Boi Gyula volt az első, akit tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtott a bíróság 2000. április 26-án: a férfi három embert gyilkolt meg különös kegyetlenséggel, saját kisgyerekeit, illetve édesanyjukat.

A soha ki nem szabaduló gyilkosok közül ketten Csongrád megyeiek: a balástyai rémként elhíresült Szabó Zoltán, akit négy nő meggyilkolásáért ítélték el 2004-ben, valamint a gyálaréti Miklósi Viktor Gábor, aki 2005-ben vascsővel verte agyon nagyanyját, majd miután ezen tettét megúszta, 2008 novemberében egy fejszével megölte 23 éves élettársát, majd megfojtotta 9 hónapos kisfiát – őt a bíróság 2010 októberében sújtotta a legszigorúbb büntetéssel

forrás:dm.hu

Leave a Reply 825 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: