< Böngészés > Főoldal / Irodalom / Blog article: Egy faluból jöttünk, he…

| Mobile | RSS

Egy faluból jöttünk, he…

2014. február 13. | hozzászólás | Irodalom

Egy faluból jöttünk, he…


Minap a Kisteleki orvosi rendelőben jártam, volt egy kis elintézni valóm. Szeretem ezt a várost. Ilyenkor jövet vagy mentben betérek a cukrászdába. Az árak elfogadhatók, az ízek harmóniája omlik az ember szájában. A boldogsághormonok menetelnek a nyelved különböző íz bimbó hullámai között. Ez által felszabadulsz s kezdett élvezni a tavasz eljövetelét. A virágok a télcsapdájába esve nem gyönyörködtetik meg az emberek szívét. Sajnálom őket, mivel élőlények és a lélek barátai, bimbói…

Az orvosi rendelőben vártam a riport alanyomra. Arra lettem figyelmes, hogy egy mély hangtónusú rezgéshiányos – érzelem mentes – buta ember beszél. Alapból meg lehet különböztetni hangok alapján a beszélőt. Van olyan terepeura, aki a hangokból s annak színeiből meg tudja állapítani az emberi bőrszíneket az iskolázottsági mutatókat.

Ergo: – a hang irányába fordítottam a fejem.

A magas, buta mélységeiben szerény agyi képességű fölényesen osztotta az észt, s közben figyelte a környezetét! Ez a temperamentum antiszociális emberre utal.
– Hol laksz egy komám. – kérdezte a buta ember
– Itt nem messze. – válaszolt a sorstársa.
– Én sem lakom messze, majd forgatni kezdte a svájcisapkás fejét. A kaján vigyor fölényeskedését improvizálta volna
– Te is ide vársz az ideg gondozóba?
– Ide, he. Mért, Te is? – kérdezett vissza az alapból buta ember.
– Na, ne csináld… már. – mondta halkan a beteg. Később így folytatta, évtizedek óta járunk ide. Emlékszel, a pszichiátrián is egy osztályon feküdtünk… Amaz, a bamba pofájával nézett, mint négerbaba a moziban.
– Hol laksz? – az arcán a butaság fénye erősödött.
– Ott ahol Te is! Te bunkó.
– Hahahaha. – próbált nevetni a bamba. Nála ez a zavar jele.
– Láttalak, szállítod a motyót. Azt is hallottam már nem sokáig. A hivatal is elpártol mellőled. Azoknak is van elég bajuk, he. A farkuk tele van miattad, meg a többiek miatt is. Amit átadtál papírokat- tudod kinek Te barom arcú, abból nagyon nagy bajod lesz, he. Az egész falu erről beszél…he. A bandzsit sem látni…talán fél – szégyelli magát, he. – pedig mekkora pletykafészek, he. Alig tudtad be venni a kanyart… múltkor felborultál. Nem szabad neked vezetni, he.
– Bolond vagy… a szeme mindent elárult, a nyála csorgott, a perifériás jelek tompultak, beszéde zagyvalék lett.
– Több gyógyszert szedsz, mint én! – s bámult a bunkóra, aki a padozat lapján játszó fénnyel volt elfoglalva..

2014, február 13
-lio-

Leave a Reply 1546 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: