< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Itéletidő Káosz Amerikában: 100 ezrek áram nélkül, 50 centis hó, szükségállapot

| Mobile | RSS

Itéletidő Káosz Amerikában: 100 ezrek áram nélkül, 50 centis hó, szükségállapot

2014. február 14. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Itéletidő

Káosz Amerikában: 100 ezrek áram nélkül, 50 centis hó, szükségállapot

Százezrek maradtak világítás és fűtés nélkül csütörtökön az Egyesült Államokban, az utakon és a repülőtereken sokfelé megbénult a tömegközlekedés.

Fotó: nationalpost

Tizennégy amerikai államban csütörtökre a CNN hírtelevízió összesítése szerint csaknem 800 ezerre nőtt a téli vihar miatt áramellátás nélkül maradt előfizetők száma. Sok házban a fűtést termosztáttal szabályozzák, ezért a villany nélkül maradt otthonokban nemcsak sötét, de hideg is van. A két héten belül második nagy kiterjedésű vihar következményei 100 millió embert sújtanak.

Az áramellátásban az elmúlt két nap során Georgia, valamint Észak- és Dél-Karolina államban keletkeztek a legsúlyosabb zavarok. A vihar súlypontja csütörtökön a déli államokról az északkeleti partvidékre tevődött át. Washingtonban, ahol helyenként több mint 30 centiméter hó esett, csütörtökön sem az iskolák, sem a kormányhivatalok nem nyitottak ki. Az utcák kihaltak, a fő útvonalak kivételével az utak járhatatlanok.

A város vezetése fontolóra vette a metróközlekedés leállítását, de végül nem így döntött. Az amerikai főváros vonzáskörzetében, Marylandben és Virginiában, ahonnan egyébként 50 centis havat is jelentettek, a nap folyamán eső is esett. Philadelphiában csütörtökön 33, New Yorkban 38 centiméteres hó esett, Új-Anglia egyes területein pedig a fél métert is meghaladó hótakaróra számítanak. New Yorkban élénk vitát váltott ki az új polgármesternek, Bill de Blasiónak az a döntése, hogy a hóvihar ellenére is nyitva lesznek az önkormányzati iskolák.

De Blasio szerint erre azért volt szükség, mert sok szegény gyerek naponta egy alkalommal csak a tanintézményekben kap tisztességes ételt. A megapoliszban egyébként csütörtökön az ítéletidő sem akadályozta meg a divathét utolsó napjának bemutatóit. Észak-Karolinában a meteorológiai szolgálat több nappal előre kiadott figyelmeztetése ellenére szerda éjszakáig összetorlódott autók tömegei rekedtek a jég borította és hóval eltorlaszolt utakon. Az állam székvárosában, Raleigh-ben kigyulladt egy elakadt autó, amelyet több tucatnyi másik vett körül.

Csütörtökön a CNN szerint csaknem 6000 repülőjáratot töröltek. A legsúlyosabb fennakadások a georgiai Atlantában, az észak-karolinai Charlotte-ben és Philadelphiában voltak, de lezárták Washington két repülőterét is. Az Amtrak vasúti társaság csütörtökön ritkított menetrend szerint járatta a vonatokat a keleti parti vonalakon. A megromlott időjárási viszonyok következtében szerdán és csütörtökön 17 ember vesztette életét az Egyesült Államokban. A legtöbben közülük közlekedési balesetben haltak meg. A rendőrségnek az elmúlt két nap folyamán egyedül Virginia államban csaknem 1000 ütközéshez kellett kiszállnia. A helyzet súlyossága miatt több államban szükségállapotot hirdettek ki.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 314 megnézve, 1 alkalommal mai nap |