< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Holnap lejár: százezreket érint ez az adóhatáridő

| Mobile | RSS

Holnap lejár: százezreket érint ez az adóhatáridő

2014. február 16. | hozzászólás | Nav

A magánszemélyek legkésőbb hétfőig kérhetik az adóhatóság közreműködését az szja-bevalláshoz.
Tavaly 288,5 ezren választották a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített egyszerűsített adóbevallást, 57 ezerrel többen, mint az előző évben, így részaránya az összes bevalláson belül 5,2-ről 6,5 százalékra nőtt. A növekedésben vélhetően szerepet játszott, hogy egyszerűsödött az egyszerűsített bevallással kapcsolatos adminisztráció: a múlt év óta az adózóknak nem kell visszaküldeniük a nyilatkozatuk alapján elkészített bevallás ajánlatot, ha tartalmával egyetértenek, így az ajánlat egyben bevallásnak minősül.

Az egyszerűsített bevallást az választhatja, aki az adóévben kifizetőtől (munkáltatótól) kizárólag olyan bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, melyből a kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le. Nem kizáró ok az sem, ha ingatlan, ingó vagyontárgy vagy vagyoni értékű jog értékesítéséből származott jövedelme, vagy például rendelkezni kíván nyugdíj-előtakarékossági és/vagy önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári számla javára. Nem választhatja ugyanakkor ezt a bevallási módot az, aki egyéni vállalkozó vagy őstermelő volt, aki fizető-vendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást választotta vagy árfolyamnyereségből származott jövedelme. (A feltételek a NAV honlapján, az szja menüpont alatt találhatóak.)

Annak, aki az egyszerűsített bevallást választja, elég, ha kitölti a NAV honlapjáról letölthető vagy az ügyfélszolgálatokon beszerezhető 1353NY jelű nyomtatványt, s aláírva legkésőbb február 17-ig eljuttatja az adóhivatalhoz, semmilyen bizonylatot, igazolást nem szükséges mellékelni hozzá. A nyilatkozat elküldhető postán, leadható személyesen az ügyfélszolgálatokon, vagy elektronikusan továbbítható az ügyfélkapun keresztül.

A NAV a nyilatkozat beérkezése után a rendelkezésére álló adatokat felhasználva elkészíti az egyszerűsített bevallási ajánlatot. Ezt április 30-áig elküldi az adózónak, akinek össze kell vetnie a tavalyi jövedelméről szóló igazolásokkal. Ha eltérést tapasztal, az aláírt bevallást javítva, illetve kiegészítve május 20-áig kell visszajuttatnia a NAV-hoz. Ha nincs eltérés, nem kell visszaküldeni a dokumentumot, mert ekkor a NAV által kiküldött bevallás (1353E bevallás) az adózó határidőig benyújtott bevallásának minősül.

Ha az adózónak a levont adóelőleget ki kell egészítenie, az adót május 20-áig kell megfizetnie. Az adatok javítása esetén az adót a NAV értesítésének kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetni. Ha a levont adóelőleg meghaladja a fizetendő adót, a különbözetet a NAV május 20-ától számítva 30 napon belül, javítás esetén pedig a javítás alapján módosított bevallásról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja vissza.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 2256 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: