< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Vigyázat! A NAV rászáll idén a netre

| Mobile | RSS

Vigyázat! A NAV rászáll idén a netre

2014. február 18. | hozzászólás | Közélet

A világhálóra felkerülő adatokat, információkat kiemelten fogja figyelni az adóhatóság, és az internetes értékesítéseket is célzottabbá teszik. Ezen kívül számos tevékenységet szúrtak ki maguknak, és az áfacsalások is célkeresztbe kerülnek, valamint az online pénztárgépes infók szintén.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy az idén mit ellenőriznek leginkább.

Ezekre a tevékenységekre szállnak rá

Az ellenőrizendő főbb tevékenységi körök a mezőgazdaságban az áfabotrányokkal is érintett sertéstenyésztés, a húsfeldolgozás-, tartósítás és a malomipari termékek gyártása. Az iparban a fémszerkezet gyártókat és az építési cégeket fogják elsősorban elővenni.

Ezen kívül sűrűbb ellenőrzésre számíthatnak a gépjármű szervizek, és alkatrészkereskedők, a cukor, édesség, zöldség, gyümölcs, élőállat, hús nagykereskedők is, valamint a reklámügynökségek, a munkaerő-kölcsönzők és a személybiztonsági szolgáltatók.

A következő években pedig az éttermek, a mozgó vendéglátás, a mérnöki tevékenység, a műszaki tanácsadás, és az immateriális javak kölcsönzése kerülhet nagyító alá, amihez már idén elkezdik az adatgyűjtést.

Nagyító alatt lesz a net is

A kockázatelemzésnél pedig a világhálóra felkerülő nyilvános adatokat, információkat ezentúl aktívabban fogják hasznosítani. Ezzel pedig az internetes értékesítéseknél végzett ellenőrzéseket próbálják majd jobban belőni, a megelőző kiválasztást célzottabbá tenni.

Az irányelv szerint növelni kell a valószínűsíthetően áfa csalásokban résztvevő, fiktív számlákat kibocsátók, a fiktívszámlák befogadásával, körbeszámlázással magasabb támogatási összeghez jutók, a belföldi termékértékesítéseiket közösségi termékértékesítésnek álcázók, a beszerzéseiket és így továbbértékesítéseiketis eltitkolók ellenőrzésre történő kiválasztásának arányát.

Nyugi, mindent ellenőriznek

Az idén is mindent ellenőrizni fog az adóhatóság amit korábban, a revizorokat több ágazatban az érdekképviseletek is segítik – mondta Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese kedden, az idei ellenőrzési irányelveket ismertetve. Varga Árpád budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a NAV legfontosabb feladata az államot megillető bevételek beszedése, ezt szolgálja az ellenőrzés is.

A NAV eszközei az idén is bővültek, az online pénztárgépek bevezetése az elnökhelyettes szerint a második félévtől már eredményeket fog hozni. Újdonság az is, hogy már a pénzügyőrök is lefoglalhatnak mozgásban lévő szállítmányokat, ami eredményesebbé teheti az ellenőrzést.Beszélt arról is, hogy tavaly majdnem teljes mértékben teljesült a bevételi terv. A 10 722 milliárd forintos bevétel 5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a tervhez képest azonban 1,6 százalék az elmaradás. Az áfabevételek elmaradásában szerepe volt a rezsicsökkentésnek.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 334 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: