< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: A mezőgazdaságtól az éttermeken át a mérnökökig Rájuk utazik idén a NAV

| Mobile | RSS

A mezőgazdaságtól az éttermeken át a mérnökökig Rájuk utazik idén a NAV

2014. február 19. | hozzászólás | Nav

A mezőgazdaságtól az éttermeken át a mérnökökig

Rájuk utazik idén a NAV

A NAV tavaly 483 ezer vizsgálatot végzett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly a tervhez közeli bevételt ért el, az ellenőrök több vizsgálatot végeztek, mint egy évvel korábban, a jövedéki területen végzett ellenőrzések száma jelentősen nőtt, az adóterületen végzetteké pedig csökkent.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly a tervhez közeli bevételt ért el, az ellenőrök több vizsgálatot végeztek, mint egy évvel korábban, jelentősen csökkent a meghiúsult ellenőrzések száma, és több adókülönbözetet tártak fel. Az adóhatóság az idén is mindent ellenőrizni fog, amit korábban – mondta Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese Budapesten sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy tavaly majdnem teljes mértékben teljesült a bevételi terv. A 10 722 milliárd forintos bevétel 5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a tervhez képest azonban 1,6 százalék az elmaradás. Az áfabevételek elmaradásában szerepe volt a rezsicsökkentésnek.

A NAV a 2012. évi 450 ezerrel szemben 2013-ban 483 ezer vizsgálatot végzett. A jövedéki területen végzett ellenőrzések száma jelentősen nőtt, az adóterületen végzetteké pedig csökkent, aminek oka az, hogy egyes egyszerűbb vizsgálatokba (például nyugtaadás) a múlt évtől már a pénzügyőrök is bekapcsolódtak.

Az adószakmai területen végzett ellenőrzések száma így 242 ezerről 211 ezerre mérséklődött, miközben a meghiúsult ellenőrzések száma jelentősen, 4779-ről 3895-re visszaesett. A NAV a 2012. évi 466,7 milliárd forinttal szemben tavaly csaknem 515 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, ebből az 1 milliárd forint feletti megállapítások összege 55,3 milliárd, illetve 82,3 milliárd forint volt. Az egy revizor által megállapított nettó adókülönbözet 161,7 millióról 182,1 millió forintra nőtt. A megállapított adókülönbözet túlnyomó része – 2013-ban 86,5 százaléka – továbbra is az áfában keletkezett, ami mutatja, hogy az ellenőrzésnek továbbra is erre kell fókuszálnia – mondta az elnökhelyettes.

Remény az új pénztárgépekben

Az induló vállalkozásoknál továbbra is cél a fantomcégek kiszűrése, ezt szolgálja az adóregisztrációs eljárás. A NAV tavaly 66 ezer ügyben járt el, ezek közül mintegy 7500 ügyben soron kívüli vizsgálatot is lefolytatott. Továbbra is figyelmet szentel az adóhatóság az adózói életútnak és kapcsolatrendszernek. Az ellenőrzésre való kiválasztásra nagyobb eséllyel számíthat például az, aki gyakran változtatja a székhelyét vagy korábban fiktív számlás ügyletbe keveredett.

A tavaly bevezetett belföldi áfa összesítő jelentés (a 2 millió forint feletti áfatartalmú számlákról) sokat segített az ellenőrzésre való kiválasztásban. Nagy reményeket fűz az adóhatóság az online pénztárgépekhez is, ilyen volumenű adatszolgáltatás még nem állt a NAV rendelkezésére – emelte ki az elnökhelyettes. A világhálón, nyilvánosan elérhető adatokat továbbra is használni fogja az adóhatóság az ellenőrzésre való kiválasztáshoz.

Erre érdemes figyelni

A társasági adó területen többek között az indokolatlanul elszámolt költségekre, ráfordításokra, a külföldi leány- és anyavállalatok kapcsolataira, az agresszív adótervezésre, a transzferárak, a fejlesztési adókedvezmény, a látvány-csapatsportok támogatásának ellenőrzésére összpontosít az adóhatóság.

Az szja területén az ellenőrzések célja a szándékosan eltitkolt jelentős jövedelmek feltárása, így tarthatnak a revizoroktól a jelentős kockázatot hordozó társaságok magánszemély tagjai, a vállalkozások számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes magánszemélyek mellett a csőd-, felszámolási és a kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók vagyonát vagy jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek is.

Továbbra is célkeresztben lesznek a jövedelmet minimalizáló egyéni vállalkozók és a jövedelem-(nyereség)minimum alatt vallók is. A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknél az adókedvezmények feltételeinek teljesülését, az adó.visszaigénylések jogszerűségét vizsgálja a NAV.

Kiemelt figyelmet kap idén a mezőgazdaság, azon belül a sertéstenyésztés, a húsfeldolgozás és -tartósítás valamint a malomipari termékek gyártása. A szolgáltató szektorban a NAV többek között a gépjárműjavításra és -karbantartásra, gépjárműalkatrész-kiskereskedelemre fókuszál, ahol az érdekképviselet is segít abban, hogy hol, milyen vizsgálatot folytassanak. Idén is vizsgálják a cukor és édesség, a zöldség és gyümölcs valamint az élőállat nagykereskedelmet is.

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések kiemelt célterülete többek között az éttermi, mozgó vendéglátás, a mérnöki tevékenység és a műszaki tanácsadás valamint az immateriális javak kölcsönzése.

A vámszakmai területen a jövedéki ellenőrzések célja továbbra is az adózatlan dohánytermékek felderítése és az illegális ásványolaj behozatalának, forgalomba hozatalának megakadályozása, s ellenőrzik a cukortermékek forgalmazását, felhasználását is.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 840 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: