< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Egymás ellen a szerb ellenzék///// Head to the Serbian opposition

| Mobile | RSS

Egymás ellen a szerb ellenzék///// Head to the Serbian opposition

2014. február 20. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Egymás ellen a szerb ellenzék

Vucic eddig is kormányfői teendőket látott el, most hivatalosan is miniszterelnök lehet FORRÁS: SZERB HALADÓ PÁRT HONLAPJA

Talán a néhai jugoszláv elnök, Slobodan Milosevic érájában volt annyira előre lefutott a szerbiai parlamenti választás, mint a március 16-án esedékes előrehozott voksolás. Az ok azonban teljesen más. A mostani választást nem manipulálták jóelőre, még a hírközlő eszközök is viszonylag tárgyilagosan számoltak be az eseményekről. Az ok inkább az, hogy az ellenzék lényegében szétverte magát, ezzel is nagy szívességet téve AleksandarVucic Szerb Haladó Pártjának (SNS).

Szerbiában az eltelt évek alatt eltűntek az ideológiai különbségek. A Szerb Haladó Párt szinte bármelyik politikai formációval koalícióra léphet, akár a Vajdasági magyar Szövetséggel (VMSZ) is, amelynek elnöke, Pásztor István, a vajdasági tartományi parlament elnöke több fórumon is jelezte, hajlandó is lenne a kormányzati munkára.

Ma már feledésbe merül, hogy az SNS mai vezető tisztségviselői korábban indulatos nacionalisták voltak. Vucic ezzel kapcsolatban azt mondta, valóban hibázott egykor, de benne legalább van annyi becsület, hogy ezt el is ismeri.

A 2012-es parlamenti választás után elég sajátos kormányzati struktúra alakult ki. A miniszterelnök személyét ugyanis a szerb szocialisták adták. Ivica Dacic a belügyminiszteri tárcát is megőrizhette. Dacicazonban csak papíron volt kormányfő, mondhatni arcát adta a kabinet munkájához.

Az ügyek valódi irányítója Vucic volt. Ő döntött a gazdaságpolitikát, a reformokat érintő kérdésekről, egy személyben ő határozott a kabinet átalakításáról 2013-ban, s arról, hogy tanácsadónak tegyék meg nőügyeiről ismert, de kiváló szakembernek tartott Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori vezérigazgatóját.

Vucic beleegyezése nélkül a koszovói viszony normalizálásáról sem kezdődhettek volna meg a tárgyalások. Dacicot ez persze a legkevésbé sem zavarta, neki csak az volt a fontos, hogy a kormányfői székben maradhasson.

Ez a munkamegosztás azonban nem tarthat örökké. A haladóknál egyre többen kifogásolták, hogy Dacic aratta le a babérokat, például az uniós csatlakozás megkezdése után is, miközben az érdem nem az övé volt. Az elmúlt hónapokban a haladók mind több vezető politikusa foglalt állást az előrehozott választás mellett. Vucic sokáig kérette magát, az SNS január végén megrendezett kongresszusán azonban végső döntés született a voksolás előre hozataláról.

Tiszta vizet lehet önteni a pohárba. Végre mindenki a helyére kerül. Vucicot hivatalosan is kormányfővé választják, de talán marad a koalíció a szocialistákkal, így Dacic legalább a belügyi tárcát is megőrizheti. A B92 felmérése szerint a megkérdezettek 55 százaléka szeretné, hogy továbbra e két párt maradjon hatalmon.

A Szerbia politikájában a választás után sem várható semmiféle változás, hiszen az ország kényszerpályán mozog, teljesítenie kell az Európai Unió elvárásait, igaz, a belgrádi sajtóban már egyre több szó esik arról, hogy a 2020-as uniós csatlakozás túl derűlátó elképzelésnek tűnik, s reálisabb a 2022-es céldátum.
Megorroltak egymásra
A szerb ellenzéknél mindenki meg van sértődve mindenkire. A néhai, 2003-ban meggyilkolt miniszterelnök Zoran Djindjic egykori kedvence, a liberálisok jelenlegi elnöke, CedomirJovanovic például nehezen tud megbocsátani a Nenad Canaknak és az általa fémjelzett vajdasági szociáldemokratáknak. Az LDV ugyanis azt remélte, közös választási szövetséget alakíthatnak Canakékkel, utóbbi azonban végül Tadic koalícióját választotta. Elképzelhető, hogy a liberálisok kiesnek a parlamentből, s nem érik el az öt százalékos parlamenti küszöböt.
A hoppon maradt ellenzéki politikusok közé tartozik Mladjan Dinkic is, aki a tavalyi kormányátalakításig vezette a pénzügyi tárcát. A Szerbia Egyesült Régiói (URS) nevű párt meglepően jól szerepelt a 2012-es választáson, csatlakozott is a koalícióhoz, Vucicék azonban 2013-ban kiejtették a tömörülést a kormányból. Dinkic ezúttal azt remélte, hogy pártját, amely egymaga biztosan nem képes venni az öt százalékos küszöböt, csatlakozhat Tadicékhoz. Az új szövetségben azonban nem számítanak rá. Így az URS egyedül indul, s az esélytelenek nyugalmával várhatja a voksolást.
A választás nagy vesztese azonban Djilas lehet. Szerb politológusok azt sem tartják kizártnak, hogy a DS a tíz százalékos eredményt sem éri majd el. A párt a Zoran Zivkovic egykori miniszterelnök-fémjelezte Új Párttal (NS), valamint a Vajdasági Horvátok Demokratikus szövetségével és a Szerbiai Zöldekkel indul közös koalícióban. A szerb szocialisták, ahogy korábban máskor is, a nyugdíjasok pártjával indulnak közösen, a szerbiai bosnyákok viszont a haladók segítségével kerülhetnek be a parlamentbe.
Az Európai Unióellenes, Vojislav Kostunica egykori miniszterelnök-fémjelezte Szerbiai Demokrata Párt (DSS) jelezte, önállóan indul, csakúgy, mint a szélsőségesen nacionalistaDveri nevű formáció, amely két éve alig maradt el a parlamenti küszöbtől.

A legutóbbi felmérések szerint a megkérdezettek 42-44 százaléka voksolna az SNS-re. Példátlan a Milosevic bukása utáni időszakban, hogy a kormányzat nagyobbik pártjának népszerűsége nemhogy csökken, még nő is. Mi lehet az SNS titka? Elsősorban az, hogy Vucic kemény harcot hirdetett a korrupció ellen. A kormányfőhelyettes rács mögé juttatott hírhedt oligarchákat, amit rendkívül kedvezően fogadtak a Vajdaságtól a Szandzsákig. Az SNS amolyan új kezdet szimbólumává vált, hozzá köthető egy sor népszerű intézkedés.

Vucic igen ügyesen, már-már észrevehetetlenül manipulálta a médiumokat. Nincs szó semmiféle cenzúráról. A médiumok azonban maguk is tisztában vannak azzal, mit engedhetnek meg maguknak, s mit nem. A hirdetési bevételek legalább 25-30 százaléka állami megrendelésekből folyik be, a kormány munkáját kritikusan szemlélő lapok sem akarnak nyíltan ujjat húzni az ország erős emberével, Aleksandar Vucic csal.

Amikor a Vajdaságban ítéletidő tombolt, óránként 160 kilométeres szél süvített, s ezren vesztegeltek a helyi utakon, Vucic is részt vett a mentőakcióban, s hogy, hogy nem, fotósok is megörökítették a kormányfőhelyettes bátor akcióját. A Facebookon ezután beindult a mémgyár. Egy nappal később azonban eltűntek a Vucicot vicces pózban ábrázoló képek, bejegyzések. Hogyan? Egyesek szerint beindult Vucic stábja, ő azonban ezt személyesen cáfolta. Sőt, azt mondta, örül, ha egyeseknek humoros pillanatokat okozott.

Vucic szinte mindent megvalósíthat, mivel politikai ellenállásba nem ütközik. Ugyanakkor ő is átélt kellemetlen pillanatokat. Az SNS elnöke a reformok motorjának állítja be magát, aki új alapokra helyezi a szerb gazdaságot. Csakhogy január végén lemondott Sasa Radulovic gazdasági miniszter arra hivatkozva, hogy a reformintézkedéseket éppen Vucic akadályozta meg.

Sőt, azzal is megvádolta az SNS elnökét, hogy ő bérelte fel a szakszervezeteket, amelyek tiltakozó akciókat tartottak a reformok ellen. Ha komolyan vennék Radulovic szanálási programját, akkor körülbelül 50 ezren veszítenék el a munkájukat abban az

országban, ahol a munkanélküliség már így is 25 százalékos. Vucic persze minden vádat visszautasított, sőt ellentámadásba lendült, mondván, a tavalyi kormányalakításkor éppen ő ragaszkodott Radulovic személyéhez, pedig korrupciógyanús ügybe keveredett.

Ha Szerbia talpon akar maradni, előbb-utóbb mindenképpen el kell kezdeni a reformokat, mert különben nagy baj lesz. A Világbank ráadásul tavaly éppen a lemondott gazdasági miniszter által elkezdett intézkedésekhez kötötte egy 250 millió dollár értékű hitelcsomag megszavazását Szerbiának.

Radulovic egyébként jelezte, hogy a hónap végéig saját választási listát állít össze a parlamenti voksolásra. “Egy tönkretett országban élünk, amelyben omladozik a teljes intézményrendszer. Ezek ugyanis nem függetlenek, a pártoknak, érdekcsoportokban vannak alárendelve. Ahelyett, hogy a törvényben előírt feladatait teljesítené, utasításokat hajt végre” – fogalmazott a korábbi tárcavezető a Vreme című lapban.

Ami a többi ellenzéki pártot illeti, sokaknak csak egy szó jut eszébe: szégyen. A pártok nem a kormánnyal vannak elfoglalva, hanem egymással. Az SNS ölbe tett kézzel várhatja a választást, hiszen az ellenzék tömörülései úgyis elintézik egymást. A mostani helyzet a Demokrata Párt (DS) 2012-es választási vereségeire vezethető vissza.

Boris Tadic pártja elvesztette a parlamenti voksolást, ő maga pedig az elnökválasztást. Tadicot ezután új oldaláról ismerhették meg, kiderült, mennyire hiú. A vereségek után dölyfösen támadt az újságírókra, hogy lám, ő mennyi mindent tett az országért, de senki sem hálálta meg erőfeszítéseit.

Tadic helyzete saját pártján belül is megrendült különösen azután, hogy Dragan Djilas akkori belgrádi polgármester bejelentette, megméretteti magát Tadiccsal szemben a pártelnök-választáson. Miközben a két politikus egymás lejáratásával volt elfoglalva, a DS népszerűsége rohamosan csökkent, kevesebb mint a felére. A két politikus végül kiegyezett egymással, Tadic visszalépett a pártelnök-választástól, gesztusáért tiszteletbeli elnöknek nevezték ki.

Djilas nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A DS népszerűsége megrekedt 15 százalék körül, esélye sem volt arra, hogy befogja az SNS-t. A belgrádi főpolgármestert ráadásul a szocialisták segítségével megbuktatták a haladók. A főpolgármester választást a parlamenti voksolással egy napon rendezik meg.

Djilas sikertelensége kapóra jött Tadicnak. Róla kezdettől fogva tudni lehetett, nem olyan személyiség, aki huzamosabb ideig képes beérni egy álposzttal. A DS januári tisztújító kongresszusa előtt közölte, ha a küldöttek őt követelnék vissza az elnöki székbe, ám legyen, rajta nem múlik, s hajlandó megmenteni a pártot.

E kijelentését akár úgy is lehetett értelmezni, hogy Tadic nyíltan felszólította a DS-t Djilas megbuktatására. Tervét azonban nem koronázta siker. Djilas maradhatott az elnöki székben. A küldöttek ugyanis úgy gondolkodtak, nagyobb kárt okoznának a pártnak azzal, ha két hónappal a választás előtt cserélnék le annak első emberét. Djilas időt kapott, ha azonban pártja leszerepel a parlamenti választáson, biztosan leváltják.

Tadic ebbe a vereségébe már nem nyugodott bele. Február elején bejelentette, pártot alapít Új Demokrata Párt (NDS) néven. Később választási szövetségét is létrehozta, amelynek az NDS mellett a Nenad Canak-vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és az Együtt Szerbiáért (ZZS) nevű kis párt a tagja.

A Vecernje Novosti belgrádi lap úgy értesült, hogy a koalícióhoz a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) is csatlakozhat. A vajdasági magyarok legjelentősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ezzel szemben már előzőleg közölte, hogy egyedül kíván indulni a választáson.

Tadic lépése súlyos csapás volt a DS számára. Naponta több tucatnyian jelentették be a tömörülésből való kilépésüket, s azt, hogy csatlakoznak Tadic pártjához. Bár pártszakadásról senki sem beszél, a demokraták parlamenti frakcióvezetője, Borko Stefanovic például azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy a rebellis tagok száma a teljes tagság néhány ezrelékét teszik ki, nagyon úgy fest, hogy a folyamat visszafordíthatatlanná vált.

Bár Tadic már új párt vezetője, továbbra sem zárható ki, hogy egyszer visszatér a DS élére. Ha ugyanis a demokraták nagy vereséget szenvednek a parlamenti választáson, amire mellesleg nem is csekély az esély, akkor sokan benne láthatják a messiást. Tadic egyébként az SNS-hez való közeledés híve szemben Djilassal, aki elutasítja a kormányzati szerepvállalást a haladókkal.

szerző:Rónay Tamás
forrás:népszava online.hu

Head to the Serbian opposition

Vucic has also seen a head of government duties , the Prime Minister can now officially SOURCE : Serbian Progressive Party WEBSITE

Perhaps the late Yugoslav President Slobodan Milosevic era of the run was so ahead of parliamentary elections in Serbia , such as due on March 16 ahead of vote taken . The reason , however, is completely different. The current choice is not tampered with ahead of time , even the news media is relatively objectively reported the events. The reason appears to be to split the opposition essentially beat themselves , thus making it great favor AleksandarVucic Serbian Progressive Party ( SNS ) .

Serbia ideological differences have disappeared over the years . The Serbian Progressive Party almost any political coalition formation can move up to the Alliance of Vojvodina Hungarians ( VMSZ ) , whose President , Stephen Shepherd , President of the Vojvodina parliament several board also indicated it would be willing to work in government .

Today, it is forgotten that the SNS today’s senior officers were already angry nationalists . Vucic said in this context , is really a mistake , but it is at least as much honor that acknowledges this .

After the 2012 parliamentary elections is quite specific governmental structure evolved. The prime minister was in fact the Serbian socialists . Minister of the Interior Ivica Dacic to preserve its pocketbook as well. Dacicazonban Government was only on paper , so to speak was the face of the cabinet work.

Vucic was the real leader of the cases . His choice of economic policies , issues related to the reform , a person he decided in the Cabinet reorganization of 2013 , and that counselors take womanizing known but excellent technician took Dominique Strauss- Kahn , the International Monetary Fund ( IMF), the former CEO .

Vucic without the consent of the normalization of relations in Kosovo would not have begun the negotiations. Dacic is of course not the least bit bothered him was the only important thing is that the prime minister ‘s chair remain .

This division of labor , however, can not last forever . The fish taxes more and more people have complained that Dacic reaped all the credit , too , for example after the start of EU accession , while the substance was not his. In recent months, several leading politicians from both the advanced spoken out in favor of early elections . Vucic reluctant at for a long time , but the SNS Congress held in late January was the final decision of vote ahead of the market .

Clean water can be poured into a glass . Finally, everyone is seated. Vucic was officially elected prime minister , but may remain in the coalition with the Socialists , at least so Dacic also maintains the internal affairs ministry . The B92 survey by 55 percent of respondents want to keep the two parties to remain in power.

The Serbian politics after the election did not expect any changes , since the country forced trajectory , it must meet the expectations of the European Union , although the press in Belgrade has been more and more talk that the EU accession in 2020 appears to be too optimistic vision and realistic the 2022 target date .
resented each other
The Serbian ellenzéknél everyone is offended everyone. In late 2003, Prime Minister Zoran Djindjic was assassinated former favorite, the current chairman of the liberals , for example, find it difficult to forgive CedomirJovanovic Nenad Canaki and it marked Vojvodina Social Democrats . The LDV because he hoped to establish an alliance Canakékkel common choices , but ultimately chose the latter coalition of Tadic . It is possible that the Liberals drop out of the parliament , and do not reach the five percent parliamentary threshold .
Oops left opposition politicians include Mladjan Dinkic , who led last year’s financial kormányátalakításig the pocketbook. The party called the United Regions of Serbia ( URS ) surprisingly well in the 2012 election, but also joined the coalition in 2013 Vucic uttered in the formation of the government. Dinkic this time he hoped that his party , which is not able to confidently take the five percent threshold , join Tadicékhoz . The New Testament , however, do not count on it. Thus, the URS start alone , and the underdog tranquility await the EP elections .
The choice could be the big loser , however, Djilas . Serbian political scientists do not consider it possible that the DS will not reach the ten percent results. The party of former Prime Minister Zoran Zivkovic -penned New Democratic Party ( NS ) and the Democratic Alliance of Croats in Vojvodina and Serbia Greenery start joint coalition. The Serbian socialists , as at other times before , the start of pensioners party together , however, the Bosniaks in Serbia may be advanced using the parliament.
The European Union’s anti Vojislav Kostunica, the former Prime Minister was marked by Democratic Party of Serbia (DSS) indicated that self- start , as well as the extreme formations called nacionalistaDveri , which was barely two years in the parliamentary threshold .

According to recent surveys, 42 to 44 per cent of respondents would vote for the SNS . Unprecedented period after the fall of Milosevic , the larger party of government not to fall in popularity , more women too. What could be the secret of SNS ? Primarily to preached Vucic tough fight against corruption. Allocated behind the Prime Minister , Deputy grid notorious oligarchs , which is very welcomed by the Vojvodina Justice in Sandžak . The SNS has become a kind of symbol of a new beginning , to be tied to a series of popular action .

Vucic very skillfully , almost invisibly manipulated by the media . There is literally no censorship . However, the media themselves are aware of what they can allow themselves , and what is not. At least 25 to 30 percent of the ad revenue flowing into state orders , the government’s work is critical of pages they do not want openly to mess with the country’s strong man , Aleksandar Vucic cheats .

When judgment time singing in Vojvodina , 160 kilometers per hour winds blew , and stranded thousands of local roads , Vucic also participated in the rescue mission , and that no, photographers portrayed the courageous action of deputy prime minister . Facebook was launched in the mémgyár . A day later , however, disappeared from the Vucic funny pose of images , records . How ? Some say it started Vucic crew , but he denied this in person . In fact , he said he is happy , if for some humorous moments caused .

Vucic can achieve almost anything because of political resistance is encountered . However, he also felt uncomfortable moments. Chairman of the SNS maintains engine of reform itself , who lay new foundations for the Serbian economy. However, in late January Sasa Radulovic economy minister resigned , claiming that the reform measures being prevented Vucic .

In fact, by the President of the SNS also accused that he was hired by the trade unions, which held a protest action against the reforms. If taken seriously Radulovic bailout program , about 50 thousand people will lose their jobs in the

countries where unemployment is already 25 percent . Vucic of course denied all charges , or even a counter-attack , saying the government was formed last year when he insisted on being the person Radulovic , the suspect is involved in corruption .

If Serbia wants to survive , sooner or later we should definitely start with the reforms , otherwise it will be big trouble. The World Bank last year, in addition to tying started by the economy minister resigned measures a $ 250 million loan package worth voting for Serbia .

Radulovic otherwise indicated , the end of the month to draw up its own list of choices of vote in Parliament . “We live in a ruined country where crumbling of the entire institutional system these can not be independent of political parties , interest groups are subject Instead of duties required by law to fulfill the instructions are carried out. . ” – Said the former ministers in the newspaper Vreme was .

As for the other opposition parties , many have only one word comes to mind: shame . The parties are not engaged with the government , but also with each other. The SNS idly await the election , as the opposition bloc in anyway take care of each other. The current situation can be traced back to the Democratic Party ( DS) of the 2012 electoral defeats .

Boris Tadic ‘s party lost the parliamentary EP elections , he was the presidential election . Tadic then could learn a new side , revealed how vain . After the defeat of the journalists had haughtily that well, he did many things for the country , but no one has rewarded their efforts .

Tadic is shaken then especially within his own party as well , Dragan Djilas then to Belgrade mayor announced Tadiccsal measured by in itself against the party’s presidential election . While the two politicians were busy discrediting each other , the DS ‘s popularity rapidly declined to less than half . The two politicians finally reached a compromise with each other , withdrew from the party president Tadic – choice gesture of honorary chairman was appointed .

Djilas has not lived up to expectations . The popularity of DS stuck around 15 percent, had no chance to intercept the SNS . In addition, the Socialist mayor of Belgrade using the advanced overthrown . The mayor by voting in parliamentary elections will be held in one day .

Djilas fail Tadic came in handy . Could know about it from the beginning, not a personality who can álposzttal settle for an extended period of time . DS stated before Congress in January election of officials , if the delegates would require her to the chair , so be it, it does not depend on , and are willing to save the party.

This statement can also be interpreted as meaning that Tadic openly called for the overthrow DS Djilas . Plan , however, were not successful . Djilas could stay in the presidential chair. The delegates because they thought , would cause more damage to the party with being the first man to swap out two months before the election. Djilas was time , but if leszerepel party parliamentary election, certainly have been replaced .

Tadic this defeat not resign . Announced in early February , a party founded as New Democratic Party ( SDS) . Later electoral alliance is established under which the NDS Nenad Canaan led the League of Social Democrats of Vojvodina ( LSV ) and a small party of Serbia, called Together ( ZZS ) is a member.

The Večerník Novosti Belgrade sheet has learned to join the coalition of the Democratic Community of Vojvodina Hungarians ( VMDK ) as well. The biggest party of Vojvodina Hungarians , the Alliance of Vojvodina Hungarians ( VMSZ ), by contrast, has previously stated that it intends to participate in the election alone .

Tadic’s move was a blow for the DS . Every day , dozens of people were declared to the solid exit their seat , and that Tadic’s party of joining . Although party rupture nobody talks , Democrats parliamentary group leader, Borko Stefanovic, for example by trying to soothe the feathers to members of the renegade few thousandths of the total membership is made up it looks like the process has become irreversible.

Although the new party leader Tadic has still not ruled out that once returns to the DS edge . Indeed, if the Democrats defeated the great parliamentary election, which by the way is not too small the chance , you can see the messiah many people in it . Tadic otherwise than at the SNS approach Djilassal believer who rejects the government’s ownership of the fish owners .

Author : Thomas Ronay
Source: referendum online.hu

Leave a Reply 436 megnézve, 1 alkalommal mai nap |