< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Közmunkásokat használnak kampánycélokra?

| Mobile | RSS

Közmunkásokat használnak kampánycélokra?

2014. február 20. | hozzászólás | Közélet

Valószínűleg közmunkások gyűjtöttek aláírásokat a Fidesz jelöltjének az egyik jászsági településen. Az egyik helyi lakos fölvette a mobiljával, ahogyan két férfi aláírást akar kérni tőle. A párbeszéd szerint közmunkás ruhában voltak. Egyikük sem tagadta, hogy közmunkások; de azzal védekeztek, hogy szabadidőben gyűjtik a támogató alásírásokat.

A rövid párbeszéd lényege: a megszólított lakos, Budai János szóvá teszi, hogy az aláírásgyűjtő férfi munkaidőben gyűjt aláírást. A férfi válaszában hangsúlyozza, hogy ő és társa szabadságon vannak.

Budai megállapítja, hogy az aláírásgyűjtők céges autóval érkeztek, és felemlegeti, hogy az aláírásgyűjtő férfi „ebben” az egyenruhában gyűjt aláírást. A férfi kitart eredeti álláspontja mellett, és válaszában kifejti: a ruha, amit visel, nem egyenruha.

A megszólított lakos is kitart eredeti álláspontja mellett, és viszontválaszában azzal érvel, hogy az aláírásgyűjtő férfi ezt az egyenruhát viseli akkor is, amikor az önkormányzatnál dolgozik közterület felügyelőként.

A férfi erre azt feleli, „rendben, de a többi (ruha- a szerk.) civil”. És – erősíti meg –, ő és a társa szabadságon vannak. Budai János azt kérdezi, hogyan közlekedhet céges autóval az aláírásgyűjtő férfi, ha szabadságon van. A férfi ekkor némiképp módosítja eddigi álláspontját, és válaszában kifejti: ő maga szabadságon van, a kollégája meg hozta (őt – a szerk.)

A megszólított lakos úgy véli, „hát, ez ugyanaz”. Majd a másik aláírásgyűjtőhöz intéz kérdést: „Maga munkaidőben? A közmunkaprogram vezetője aláírást gyűjt?”

Budai kérdésére továbbra is az eddig válaszoló férfi válaszol: felhívja a figyelmet, hogy négy óra egy perc van, tehát már a társa sem dolgozik. (Ezzel azonban nyitva hagyja azt a kérdést, hogy munkaidőn kívül miért járnak aláírást gyűjteni a Fidesznek céges autóval – a szerk.)

A megszólított lakos végül kifejti, hogy az aláírásgyűjtők már visszafelé jönnek az utcában, ami álláspontja szerint arra enged következtetni, hogy legalább három órakor elkezdték (a gyűjtést – a szerk.). Az aláírásgyűjtő férfi végül tájékoztatja, hogy társának csak három óráig tart a munkaideje.

Budai János a Híradónak elmondta, semmi baja, ha valaki a szabadidejében gyűjt aláírást bármelyik jelöltnek, de az, amit tapasztalt, szerinte több problémát is felvet. „Lehet, hogy ezek az emberek teljesen ki vannak szolgáltatva annak, akinek az aláírást gyűjtik és elképzelhető, hogy elvesztik az állásukat, ha nem végzik el ezt a feladatot. De az is lehet, hogy annyira elvtelenek, hogy az sem számít, hogy munkaidőben, az önkormányzat gépjárművével, az önkormányzat egyenruhájában ezt a feladatot ellássák” – mondta.

Bajnai Gordon nem látta a videót, de szerinte vannak hasonló jelenségek. „A saját korábbi tapasztalatom, hogy sok helyen ellenem központilag kirendelt tüntetőkről kiderült, – vagy ők maguk vallották be, vagy kiderült a helyiektől – hogy ők valójában közmunkások” – nyilatkozta az Együtt-PM vezetője.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint, amennyiben volt ilyen, ki kell vizsgálni az ügyet. “Ki kell vizsgálni, remélem, hogy ilyen jelenség nincsen. De a felelősséget annak kell vállalni, aki közmunkásokkal gyűjt aláírást” – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás hozzátette, hogy közmunkaprogram keretében nem lehet aláírásokat gyűjteni. Az ATV Egyenes Beszédben ugyanakkor arról beszélt, hogy az nem baj, ha azt közmunkás egyenruhában teszik.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 398 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: