< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán taktikája: idő múlik, gumi nyúlik////Tactiques urbaines : up, extensibles en caoutchouc de temps

| Mobile | RSS

Orbán taktikája: idő múlik, gumi nyúlik////Tactiques urbaines : up, extensibles en caoutchouc de temps

Orbán taktikája: idő múlik, gumi nyúlik

Sokszorosan lejárt már a Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár ígérte határidő arra, hogy Orbán Viktor válaszoljon a zsidó szervezetek által felvetett kérdésekre. A kormányfő hallgat, az idő múlik, egy hónap múlva avatni kéne a Szabadság téri emlékművet.

Lázár János február hatodikán tett ígéretet a zsidó szervezeteknek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül érdemben reagál felvetéseikre. Azóta a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségén belül is tisztázódott a helyzet: sok más hitközséghez, zsidó alapítványhoz és szervezethez hasonlóan, amíg a kormány nem foglalkozik érdemben kritikájukkal, addig bojkottálják a holokauszt emlékév eseményeit, valamint nem használják fel a Civil Alapból elnyert támogatásokat.

A zsidó szervezetek egyrészt arra kérték Lázáron keresztül a kormányt: álljon el a Szabadság téri megszállási emlékmű felállításától. Mint a kormány által kijelölt alkotók elmondták: a szoborcsoport szimbolikájának lényege, hogy az ártatlan Magyarországot ábrázoló Gábriel arkangyalra ráront a náci birodalom sas formájában. Civilek és történészek is jelezték: a magyar állam részvételét relativizálja e felfogás a holokausztban. A zsidó szervezetek kérték a kormánytól: gondolja újra a Schmidt Máriára bízott Sorsok háza projektet, és távolítsák el a Veritas Történetkutató Intézet éléről Szakály Sándort, vállalhatatlan kijelentései miatt.

Orbántól azonban sem a múlt héten, sem most nem érkezett semmiféle válasz a felvetésekre. A zsidó szervezetek úgy vélik: Orbán egyetlen érdemi reagálása a helyzetre a hét végi évértékelőjében hangzott el, amikor kijelentette: “Még mindig elcsodálkozom …, honnan veszik a bátorságot, hogy megmondják, sőt elvárják, mit gondoljunk, hogyan emlékezzünk …”. Úgy tudjuk, az érintettek elég ellenséges gesztusként értékelték e szavakat.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter úgy fogalmazott: van még idő a válaszadásra, hiszen a holokauszt emlékév rendezvényei csak áprilisban kezdődnek. “Erre a vitára készen állunk. A bojkottot én nem tartom egy jó megoldásnak, majd miniszterelnök úr eldönti, gondolom. A kormányülésen gondolom szóba hozza ezt a kérdést és aztán megszületik a megfelelő válasz. Még nem kezdődött el az emlékév, hiszen az áprilisban kezdődik, úgyhogy van időnk még arra, hogy megbeszéljük azokat az ügyeket, amikben most nincs egyetértés a kormányzat és a zsidó szervezet között” – fogalmazott Balog.

Lapunk úgy tudja, érdemben semmiképp nem került szóba a kormányülésen a kérdés. Úgy tudjuk, több hasonló, éles konfliktust generáló témában is a választások utánra tervezi a Fidesz-vezérkar a kenyértörést. Ez esetben azonban kérdéses, van-e annyi idejük, hiszen saját terveik szerint március 19-én kellene felavatni a Szabadság téren a megszállási emlékművet.

forrás:stop.hu

Tactiques urbaines : up, extensibles en caoutchouc de temps

Plusieurs fois, ont expiré le secrétaire sera conduite par le Premier ministre John Lazarus promis délai de réponse aux questions soulevées par Viktor Orban organisations juives . Le temps d ‘écoute est en place , vous devriez lancer un mois après le monument place de la Liberté .

John Lazar Février sixième promis aux organisations juives que le Premier ministre Viktor Orban à répondre dans la semaine du bien-fondé de leurs préoccupations . Clarifiées depuis l’intérieur de la Association hongroise des communautés juives de la situation : il ya beaucoup d’autres communauté juive , les fondations et organisations juives comme , aussi longtemps que le gouvernement ne traite pas de la critique de fond, tandis que le boycott des événements de l’Holocauste année et ne pas utiliser le Fonds civil reçu des subventions .

On a demandé aux organisations juives à participer par Lazare du gouvernement de renoncer à l’occupation de la mémoire Liberty Square mis en place . En tant que créateurs désignés par le gouvernement , a déclaré la sculpture du symbolisme est que la Hongrie innocent représentant l’Archange Gabriel à l’attaquer comme l’aigle du Reich nazi . Les civils et les historiens sont également indiquées : la participation de l’Etat hongrois ce point de vue relativiser la Shoah . Les organisations juives ont demandé au gouvernement : Marie Schmidt reconsidérer le sort du projet est confiée à la maison et enlever le bord Veritas Histoire Institut de recherche Szakály d’Alexandre , en raison de déclarations inacceptables .

Cependant , la semaine dernière, ni Orbántól , non, il n’y avait pas de problèmes , pas de réponse . Les organisations juives estiment réponse de fond unique Orban à la situation à la fin de la valeur de sept ans dans son bureau a été dit quand il a déclaré : «Je suis toujours étonné … où ils obtiennent le courage de leur dire , en fait, attendre , quoi penser , de se souvenir … ” . Je sais , très impliqué comme un geste hostile évalué ces mots.

Ministre des Ressources humaines Zoltan Balog avait ceci à dire : Il est encore temps de réagir , comme l’Holocauste événements commémoratifs seule année à partir de Avril . ” C’est le débat que nous sommes prêts . Boycott Je ne pense pas que ce soit une bonne solution , alors Premier ministre décidera , je suppose. , La réunion du gouvernement, je pense aborder cette question et la réponse appropriée est né . Pourtant commencé l’année commémorative , en ce début Avril donc il est encore temps de parler de ces questions , qui sont maintenant pas de consensus entre le gouvernement et l’organisation juive “- a déclaré Balog .

Notre carte de sorte que vous ne savez rien sur les mérites du gouvernement n’a pas été mentionné dans la séance de questions . Je sais que les plans après les élections états-majors du Fidesz sont des sujets plus similaires peuvent générer conflit aigu dans la fraction du pain . Dans ce cas , cependant, la question de savoir si il ya autant de temps que leurs projets pour le 19 Mars , inaugurerait l’occupation de mémoire Liberty Square .

Source : stop.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |