< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Tájékoztató kampány a transzzsírsavak káros hatásairól

| Mobile | RSS

Tájékoztató kampány a transzzsírsavak káros hatásairól

2014. február 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Tájékoztató kampány a transzzsírsavak káros hatásairól

Szórólapokkal és a kórházakban elhelyezett plakátokkal szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyi kormányzat az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak káros hatásaira – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár szerint az egyik legnehezebb népegészségügyi szabályozás volt az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségéről szóló rendelet megalkotása, hiszen számos piaci szereplővel kellett egyeztetni. Hozzátette: hatezer ember halálát okozza évente ez a káros összetevő, jellemzően szív- és érrendszeri és daganatos megbetegedést okozva.

Szócska Miklós elmondta, csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedéssel kórházba kerülők száma, ami több népegészségügyi intézkedésnek köszönhető. Emlékeztetett: keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Az államtitkár szerint mivel a rendelet tartalmaz egy év türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már elkészítették, érdemes megnézni a csomagolást.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta, a transzzsírsav káros hatásait már ötven éve kutatják, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a telített zsírsavak és a transzzsír jelentősen emeli a koleszterinszintet. Úgy véli, tudatosítani kell az emberekben, hogy odafigyeléssel maguk is sokat tehetnek egészségük megőrzése érdekében. Az egészségtudatosság terén sok változás volt az elmúlt években, de nem lehet mindent szabályozással elérni – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Szócska Miklós elmondta, az uniós élelmiszer-jelölési szabályok nem teszik lehetővé, hogy külön jelöljék azon termékeket, amelyekben már csökkentett hidrogénezett növényi olajat használnak a gyártáskor. Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a csokis kekszek, nápolyik, csomagolt cukrászati sütemények, teasütemények tartalmazhatnak még a megengedettnél több transzzsírt – mondta az államtitkár.

A jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

Évente hatezer életet menthet meg

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a betegbiztonságot segítő fejlesztésről és a transzzsírsavrendeletről beszélt Kossuth Rádióban. A betegbiztonságot segítő fejlesztés összehangolja, egyszerűbbé, átláthatóbbá, az orvosok számára biztonságosabbá teszi az egészségügyi rendszert.

Elmondta: az elmúlt évtizedben ezen a területen számos próbálkozás történt, az intézmények maguk is igyekeztek szervezettebbé, biztonságosabbá, minőségibbé tenni az ellátást. A kormány ezt most a betegbiztonság köré fűzte fel, s jelenleg tíz kórházban dolgoznak a bevezetésén, a tapasztalatok feldolgozásán, és lesz egy országos minőségfejlesztési rendszer, amely az önszerveződés, a belső meggyőződésből fakadó minőségi, szervezett munkavégzéssel foglalkozik majd.

A legfontosabb, hogy az orvosok, szakdolgozók magukénak érezzék és alakíthassák a rendszert. „Egy minőségmozgalom beindításán dolgozunk” – fogalmazta meg Szócska Miklós. Hozzátette: nagyon sok jó történik az egészségügyben a hétköznapok során, de nagyon sok szervezetlenséggel, lelketlenséggel is lehet találkozni. Ennek a kiszűrésére és az ellátás minőségének fejlesztésére jött létre a program.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a programnak része a gyógyszerészi munka is, hiszen a beteg sokszor orvostól orvosig jár, és lehet, hogy csak a gyógyszerésznél derül ki, hogy a felírt gyógyszereknek olyan kölcsönhatásuk van, amely káros az egészségére. Ezért az ellátórendszer egészét be kell vonni a munkába. Ötven patikában indul majd a gyógyszerészi gondozás kísérleti programja. Az év végéig összeáll a módszertan, azt követően pedig az egészségügy egészére ki kívánja terjeszteni a kormány.

A magyar egészségügyi rendszert a nemzetközivel összehasonlítva Szócska Miklós azt mondta: a magyar rendszernek számos olyan eredménye van, amelynek más országok nagyon örülnének. A magyar betegnek például természetes, hogy aznap vagy azon a héten eljut a háziorvosához, amikor erre szüksége van, míg az angol vagy a svéd betegnek várakoznia kell rá. A magyar egészségügynek számos eredménye van, miközben számos problémával küszködik, de hatékony és összehasonlítható eredményt ér el sok területen.

Február 18. után tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának száz grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a két grammot. Az erről szóló tájékoztatásra kampányt is indítottak. Arra a kérdésre, hogy ezzel kapcsolatban mi a legfőbb veszély, Szócska Miklós elmondta: „évente kilencezer tonnát ettünk transzzsírból akkor, amikor napi öt gramm elfogyasztása 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását”. A dán és osztrák példa alapján, ahol ezt a szabályozást már bevezették, a magyar statisztikákra kivetítve hatezer életet lehetne évente megmenteni, ha transzzsírmentesen táplálkoznánk. A biztonságos határérték napi két gramm körül van, ezért ez alá szorítják le a transzzsírbevitelt.

A szavatossági idő lejártáig a korábban legyártott, illetve Magyarországra behozott termékek még ott lesznek az üzletek polcain. Ezért a kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen termékekben van transzzsírsav.

forrás:richpoi hírlevél

Leave a Reply 329 megnézve, 2 alkalommal mai nap |