< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ukrán válság Az ukrán kormány tagjai ismeretlen helyre távoztak

| Mobile | RSS

Ukrán válság Az ukrán kormány tagjai ismeretlen helyre távoztak

Ukrán válság
Az ukrán kormány tagjai ismeretlen helyre távoztak

Az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás.

A belügyi csapatok parancsnoksága közleményében tájékoztatott szombaton arról, hogy a közrendre ügyelő katonák a parlamenti csütörtöki határozatával összhangban visszatértek laktanyáikba.

A kijevi tüntetők szombatra reggelre teljes ellenőrzésük alá vonták az egész fővárost, beleértve a kormányzati negyedet, a parlament, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal, illetve a belügyminisztérium épületét is – közölte Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan “ellenállási” parancsnoka. Parubij azt üzente a rendőröknek, hogy csatlakozhatnak a kormányzati negyedben járőröző ellenzékiekhez, mindnyájan átállhatnak a tiltakozók oldalára, de ki kell tűzniük világoskék-sárga szalagot (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei).

Viktor Janukovics hollétével kapcsolatosan továbbra ellentmondásos hírek érkeznek. Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, állítólag azért, hogy Harkivban részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán. Míg a de jure kormányzó Régiók Pártjának egyes politikusai azt közölték, hogy Janukovics már Harkivban van, az ottani repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép. A biztonsági szolgálat egyik magas rangú illetékese azt mondta a Reutersnek, hogy Janukovics még Ukrajnában van, de nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol.

A Kijev melletti elnöki rezidencián mindenesetre nincs Janukovics, és egy ukrán tévécsatorna újságírói szabadon besétálhattak a hatalmas épületbe. A rezidencia őrei kalauzolták őket, és azt mondták, hogy bárki felkeresheti az elnöki rezidenciát, csak ne fosztogassanak.

Szombat délelőtt újra összeült az ukrán törvényhozás, de a kormányzó Régiók Pártjának 185 képviselője közül csak 23-an vannak jelen az ülésteremben. A parlamenti ülést azzal nyitotta meg Ruszlan Kosulinszkij parlamenti alelnök, hogy betegségére és gyógykezelésre hivatkozva benyújtotta lemondását Volodimir Ribak házelnök és Igor Kaletnik alelnök.

Olekszandar Turcsinov, az ellenzéki Haza párt egyik képviselője bejelentette, hogy az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás. Ilyen körülmények között szerinte a parlamentnek kötelessége átvállalnia a teljes felelősséget az ország helyzetérért, azonnali hatállyal hozzá kell látnia a hatalmi jogkörök gyakorlásához. Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.

A Vitalij Klicsko vezette ellenzéki Ütés (UDAR) párt Viktor Janukovics lemondását követelő határozati javaslatot terjesztett parlament elé. Klicsko azt hangoztatta a törvényhozás rendkívüli ülésén, hogy az ukránok számára az egyetlen lehetőség az előrehozott elnökválasztás megrendezése május 25-ig. “Ma (Janukovics) elhagyta Kijevet. Ukránok millió számára az egyetlen lehetőség az előre hozott elnökválasztás” – hangoztatta az Udar elnöke.

Olyan hírek kaptak lábra Kijevben, hogy Fehéroroszországba szökött Vitalij Zaharcsenko leváltott ukrán ügyvezető belügyminiszter. Tetjana Mokridi ellenzéki aktivista is erről tájékoztatott a Facebook közösségi portálon, és előzőleg Andrij Parubij is azt mondta: olyan információi vannak, hogy a belügyminiszter kísérletet tesz az ország elhagyására. Az ukrán parlament pénteken mentette fel Zaharcsenkót azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az ügyvezető belügyminiszter túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek.

Hennagyij Moszkalj, a parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője közölte, hogy egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal. A kommandós egységet szerinte személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre, és ezt tanúsító bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába. Az osztag az ukrán belügyi csapatok krimi igazgatóságának alárendeltségében áll, és Szerhij Aszavaljuk ezredes a parancsnoka. A kommandó fegyvereseiről videofelvételeket készítettek újságírók, és felvették a rendőrségi rádiófrekvencián elhangzott beszélgetéseiket is. A belügyi csapatok parancsnoksága 80 darab angol gyártmányú mesterlövész-fegyvert szerzett be az osztagnak – közölte Moszkalj, aki arra kérte az ukrán főügyészt, hogy indítson nyomozást az ügyben.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 440 megnézve, 1 alkalommal mai nap |