< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egyre kevesebben dolgoznak Magyarországon

| Mobile | RSS

Egyre kevesebben dolgoznak Magyarországon

2014. február 23. | hozzászólás | Közélet

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Megmagyarázza, hogy miért nem az van, amit látunk.

Budapest – Bár a kormány papagájkommandója a sikerpropagandája szerint soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, és rekordszintre emelkedett a foglalkoztatottság,, ahogyan mondani szokták, a tények makacs dolgok. És jaj a tényeknek, ha ellentmondanak Orbán Viktornak.

Márpedig a tények ezúttal arról árulkodnak, hogy Magyarországon egyre kevesebb aktív korú munkavállaló befizetett járulékából kell egyre több nyugdíjas járandóságát kifizetni, a következő 15 évben ugyanis várhatóan 514 ezerrel csökken a járulékfizetők száma. A szakember szerint, aki idős korára nem kíván éhen halni, az még aktív korában gondoskodjon későbbi önmagáról. Hogy miből, arról nem beszélt.

Farkas András, a pénzügyi tanácsadással és biztosítás közvetítéssel foglalkozó Consequit Group értékesítési vezérigazgatója elmondása szerint a lakosság korösszetétele alapján 15 éven belül 2 millió 147 ezren mennek nyugdíjba, ezzel szemben az ugyanebben az időszakban az aktív korba lépők száma csak 1 millió 633 ezer lesz.

Ezek a demográfiai adatok azonban nem tartalmazzák a külföldön dolgozókat, illetve azokat, akik nem fizetnek nyugdíjjárulékot, így a ténylegesen hiányzó fizetők számát 800 ezerre becsülte Farkas András. Hozzátehette volna a közmunkásokat is, hiszen az ő általuk befizetett járulék sem valódi befizetés – az állam (vagyis a magyar adófizető) az egyik zsebéből a másikba teszi bele a pénzt.

Ma két aktív kereső teremti elő egy nyugdíjas korú személy nyugdíját, ez az arány azonban folyamatosan romlik, miután a születések és a halálozások száma között évente 40 ezer a különbség.

A járulékteher pedig nem növelhető. Miután az állami nyugdíj ma az egyetlen pillére az öregkori – kötelező – ellátásnak, nem lehet kihagyni a kalkulációból az öngondoskodást – hangsúlyozta.

Farkas András a lehetséges alternatívák közül a svéd nyugdíjmodellt mutatta be, amely az egyre későbbi nyugdíjba vonulásra sarkall, mivel a munkában töltött idővel és a befizetett járulék nagyságával arányosan növekszik a nyugdíj. Ennek a forrása ott is az aktív korúak befizetése, de a járulékot egyénenként nyilvántartják – jegyezte meg.

forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 383 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: