< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán levélben nyugtatta Barrosót Paksról

| Mobile | RSS

Orbán levélben nyugtatta Barrosót Paksról

Orbán levélben nyugtatta Barrosót Paksról

Orbán Viktor január végén kétoldalas levelet küldött José Manuel Barrosónak a paksi bővítés miatt, amelyet most hoztak nyilvánosságra a kormány honlapján. A kormányfő azt írta, megfelelően tájékoztatták és a továbbiakban is tájékoztatni fogják Brüsszelt. Barroso a szintén most közzétett válaszlevelében azt írta, a szerződést bár jóváhagyták, “érdemi észrevételeket” fűztek hozzá. Hozzátette: van egyéb olyan EU-s szabályozás is, aminek betartását ellenőrzik majd, például a közbeszerzésekre és az állami támogatásokra vonatkozó.

Kétoldalas, angol nyelvű válaszlevelet írt Orbán Viktor José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnöknek még január 23-án – írja a Kormany.hu. A honlapra most felrakott levélben Orbán több bekezdésben ismerteti a magyar közvélemény előtt korábban többször is ismertetett okokat, hogy miért van szükség Paks II.-re, illetve a Roszatommal kötött megállapodásra.

Orbán azt írta, hogy az Oroszország és Magyarország között kötött megállapodás vázlatát december 10-én elküldték az Európai Bizottság részére, és az EB-től kapott válaszlevélben nem emeltek kifogást a beruházás ellen, ezt követően írták alá a szerződést január 14-én. A levélben ezt követően részletezi a kivitelezési terveket, és azt írja, a magyar hatóságok folyamatosan tájékoztatják a bizottságot a két ország közötti együttműködési megállapodás végrehajtásáról.

Barroso szintén szerdán közzétett válaszlevelében azt írta, a közös uniós energiapolitikára való törekvés azért lehetséges, mert a Bizottság tiszteletben tartja a tagállamok döntését a saját energiamixeikről (a beszerzett energia összetételétől típust és az azt eladó országot illetően). Alapvető fontosságú a tagállamok elkötelezettége az uniós szabályok betartására, és az, hogy az együttműködés, valamint a teljes átláthatóság szellemében működjenek, írták. Ebben az összefüggésében a Bizottság megvizsgálta a szerződéstervezetet, és jóváhagyták, de “érdemi észrevételeket” fűztek hozzá. Hozzátette: van egyéb olyan EU-s szabályozás is, aminek betartását ellenőrzik majd, például a közbeszerzések és az állami támogatások. Barroso azt írta: biztos benne, hogy ezeken a területeken is ugyanilyen konstruktív és átlátható hozzáállásra számíthat, illetve, hogy megbízta az illetékeseket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a brüsszeli Állandó Képviselettel, hogy a következő lépésekről egyeztessenek.

A leveleket vélhetően azért most hozták nyilvánosságra, mert az Energiaklub kedden azt közölte, hogy februárban adatigényléssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy kiderüljön, a magyar kormány pontosan kivel és miről egyeztetett a paksi bővítésről. Az EB-től kapott válaszból számukra az derült ki, hogy Magyarország hivatalosan nem értesítette Brüsszelt a beruházásról.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium aznap kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, a kormány az Euratom szerződés 103. cikke szerinti kötelezettségének tett eleget akkor, amikor megküldte a Bizottság részére az egyezmény tervezetét, amellyel kapcsolatban Brüsszel politikai vagy jogi jellegű kifogással nem élt.

forrás:origo.hu

Orban a assuré Paks Barroso lettre

La lettre de deux pages de Viktor Orban envoyé à la fin de Janvier , José Manuel Barroso pour l’expansion de Paks , qui a été publié sur le site Web du gouvernement . Le premier ministre a écrit correctement informé et continuera d’informer Bruxelles . M. Barroso a également vient de publier sa réponse, il a écrit , même si elle est approuvée, le contrat est ” observations de fond ” divertir . Il a ajouté qu’il ya un autre règlement de l’UE dont le respect sera surveillé , comme sur les marchés publics et d’aides d’État .

Duplex en anglais , Viktor Orban a écrit une lettre de réponse à José Manuel Barroso, président de la Commission européenne a , le 23 Janvier – le type Kormany.hu . Lettre Orban Le site est maintenant chargé décrit plusieurs paragraphes décrits précédemment plusieurs fois avant que le public hongrois les raisons pour lesquelles vous avez besoin de Paks II , et dans l’accord Roszatommal .

Orban a écrit celui conclu avec un contour d’un accord entre la Russie et la Hongrie le 10 Décembre , a été envoyé à la Commission européenne , et a reçu une lettre de réponse , la CJCE n’a pas soulevé d’objections au projet , après que le contrat a été signé le 14 Janvier . La lettre a ensuite détaillé les plans de construction et écrit les autorités hongroises à tenir le Comité informé de la mise en œuvre de l’accord de coopération entre les deux pays .

Barroso répond également posté le mercredi écrit à la poursuite d’une politique commune de l’énergie de l’UE est possible parce que la Commission respecte la décision des États membres dans leurs energiamixeikről ( mix d’énergie achetée et le type de pays à la vente) . Il est essentiel elkötelezettége les États membres à respecter les règles de l’UE , et le fait que la coopération et la transparence totale dans l’esprit de travail , a été rédigé . Dans ce contexte , la Commission a examiné le projet de contrat et approuvé , mais ” observations de fond ” amusé . Il a ajouté qu’il ya un autre règlement de l’UE dont le respect sera surveillé , comme les marchés publics et d’aides d’État . Barroso a écrit : Etes-vous sûr que la même attitude constructive et transparente s’attendre dans ces domaines , et que enjoint aux autorités de prendre contact avec le bureau permanent à Bruxelles pour coordonner les prochaines étapes .

La feuille est maintenant soupçonné d’avoir été divulguée , parce que le Club Energy mardi a déclaré que dans les données de igényléssel de février à la Commission européenne , afin de découvrir exactement qui et ce que le gouvernement hongrois a décidé à l’élargissement de Paks . Reçu une réponse de leur part à la CJCE a estimé que la Hongrie n’a pas officiellement notifié à Bruxelles sur ce projet .

Le Ministère du développement national , le même jour publié une déclaration dans laquelle il a été rédigé , le gouvernement du traité Euratom 103 pour s’acquitter de ses obligations en vertu de l’article quand il a envoyé au comité un projet de la Convention , pour qui Bruxelles nature politique ou juridique n’a pas fait d’objection.

Source : origo.hu

Leave a Reply 378 megnézve, 1 alkalommal mai nap |