< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: XVI. Benedek: Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa

| Mobile | RSS

XVI. Benedek: Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa

XVI. Benedek: Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa

Nincs más titok abban, miért mondott le tavaly februárban az egyházfő: kizárólag az előrehaladott kora miatt távozott.

Előrehaladott kora, és nem más “titok” vezetett XVI. Benedek tavaly február 28-i lemondásához – derül ki abból a levélből, amelyet maga a nyugalmazott pápa írt és amely a La Stampa olasz napilapban szerdán jelent meg.

“Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa” címmel jelentek meg XVI. Benedek sorai. A cikkben a tavaly május óta a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban visszavonultan élő nyugalmazott (emeritus) pápa megerősítette azt, amit távozása 2013. február 11-i bejelentésekor mondott, vagyis hogy előrehaladott kora és meggyengült ereje miatt nem volt többé képes ellátni az egyházfői feladatokat.

XVI. Benedek a La Stampában cáfolta az olasz és a nemzetközi sajtóban a lemondását övező és ennek háttereit találgató feltételezéseket. Kiemelte, hogy nem kell túlzott jelentést keresni döntésében, mivel nem húzódik semmilyen “titok” távozása mögött. A nyugalmazott pápa minden más belemagyarázást “spekulációnak” nevezett.

Írásában az egyházat 2005. április 19-től 2013 február végéig vezető pápa hangoztatta, hogy távozása minden egyházi jogszabály szempontjából érvényes, mivel szabad akaratából mondott le.

XVI. Benedek azt is közölte, azért viseli továbbra is a pápák fehér ruháját, mivel ez “így volt praktikus”, és amikor tisztségéből távozott “nem is állt rendelkezésre más viselet”.

Ami jelenlegi életét illeti nyugalmazott pápaként, XVI. Benedek azt írta, hogy imával telnek a napjai és “szívből jövő barátság” fűzi Ferenc pápához.
XVI. Benedek tavaly február 28-án hagyta el a Vatikánt, Castel Gandolfóba vonult vissza. Ferenc pápa megválasztása után, május elején tért vissza a Vatikánba, ahol az új pápa szállásaként kiválasztott Szent Márta Ház közelében lakik.

Ferenc pápa már többször meglátogatta XVI. Benedeket, akivel telefonon is szoktak beszélgetni. Utoljára szombaton a Szent Péter bazilikában az új bíborosok kreálási szertartásán találkoztak egymással. Ferenc pápa odament a bíborosok között helyet foglaló XV. Benedekhez és átölelte.
forrás:dm.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |