< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Lecsapott a NAV a gyanús ószeresekre és brókerekre – itt az eredmény

| Mobile | RSS

Lecsapott a NAV a gyanús ószeresekre és brókerekre – itt az eredmény

2014. március 9. | hozzászólás | Nav

Lecsapott a NAV a gyanús ószeresekre és brókerekre – itt az eredmény

Több mint száz olyan vállalkozást ellenőrzött az adóhatóság, amelyek a 2013-as ellenőrzési irányokban lefektetett szabályok alapján találtattak gyanúsnak. Ki is derült, hogy az érintett használtcikk-kereskedők és biztosítási ügynökök mivel trükköztek és miért vallottak be szemet szúróan alacsony jövedelmet.
A főbb megállapítások

Célkeresztbe kerültek 2013-ban a gyanúsan alacsony jövedelmezőségű használtcikk-kereskedők és biztosítási ügynökök.
A vizsgálatok összesen csupán 15 millió forint adókülönbözetet tártak fel.
Kiderült: azért vallottak be alacsony jövedelmet, mert tényleg nem keresnek túl jól.
Azért voltak trükkök, ami büntetést ért.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2013-as ellenőrzési irányokban egyebek közt meghatározta, hogy az év során jövedelmezőség szempontjából ellenőrizendők a gyanúsan alapcsony jövedelmezőséggel működő, használt cikk bolti kiskereskedelmével, valamint a biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységgel foglalkozó vállalkozások. Az adóhatóság célkeresztjébe az adott térségre, gazdálkodási formára megállapított jövedelmezőség 50 százaléka alatti mutatókkal bíró vállalkozások kerültek. A dél-alföldi régióban így például az 5,6, Észak-Magyarországon 6,35 százalékot el nem érő jövedelmezőséget felmutató használtcikk-kereskedők számíthattak NAV-ellenőrzésre, míg a biztosítási ügynökök Közép-Magyarországon a 9,25, Dél-Alföldön pedig a 7 százalékos limittel számolhattak.

Miért éppen az ószeresek?

Hogy miért éppen e két kör keltette fel a NAV figyelmét? Az adóhatóság a Napi.hu-nak adott válaszában azt írta, hogy kockázatosabb szakágazatoknak azokat tekintették, ahol alacsony a nyereségesek aránya, a nyereségesség átlaga és mediánja között jelentős különbség mutatkozott. A nagy értékhatár fölött bevallók, tehát a két területen számottevőnek mondható piaci szereplők nem is kerülhettek a vizsgálandó körbe.

Az alacsony jövedelmezőségi szint okának feltárása céljából először adatgyűjtéses ellenőrzéseket végeztek nagy számban, és mivel ezen vizsgálatok nem jeleztek jelentősebb visszaéléseket e területeken, csak kevesebb utólagos ellenőrzésre került sor: a két körben összesen alig több mint száz esetről számolt be a NAV. Átlagosan ezek sem tártak fel kiemelkedő összegű adókülönbözetet.

Ezért volt alacsony a jövedelmezőség

Az 50 százalékos jövedelmezőségi szint alatt valló, használt cikk bolti kiskereskedelemmel foglalkozó adózók körében 63 ellenőrzést fejezett be az adóhatóság 2013-ban. Ebből 19 volt adóellenőrzés, amiből 14 zárult megállapításssal: összesen 5,4 millió forint adókülönbözetet tártak fel. További 680 ezer forint bírságot szabtak ki az adóellenőrzések mellett elvégzett, 44 darab egyes adókötelezettségek teljesítésére illetve adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés során. Végül azután megállapították, hogy a gyanúsan alacsony jövedelmezőség nem az adókötelezettség kikerülésére irányuló magatartással, hanem az alacsony haszonkulccsal magyarázható.

A NAV 46 biztosítási ügynöki tevékenységet végző vállalkozást is ellenőrzött, ebből 10 volt adóellenőrzés, ahol 6 esetben történt megállapítás, összesen 9,42 millió forint értékben. Itt is hasonlóra jutott a NAV: “a tevékenységekre jellemző jövedelmezőségi szinttől való elmaradás oka jellemzően nem a súlyos adóelkerülő magatartásokra volt visszavezethető”.

A büntetések azt mutatják, találtak persze hiányosságokat is. A használtcikk-kereskedőknél volt, hogy az adózó a működésének fenntartásához szükséges kiadásokkal nem tudott elszámolni, illetve felmerült a gyanú, hogy a belföldi értékesítést uniós kivitelnek álcázták, hogy így spóroljanak az adófizetésen. A biztosítási ügynökök inkább a jogszabályoknak nem megfelelő nyilvántartás vezetése, helytelen adózási mód választása és a valóságnak nem megfelelő költságelszámolások miatt kaptak bírságot.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 343 megnézve, 1 alkalommal mai nap |