< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bukaresttel keveredett vitába a Jobbik///// Bucarest impliqué dans le débat Jobbik

| Mobile | RSS

Bukaresttel keveredett vitába a Jobbik///// Bucarest impliqué dans le débat Jobbik

Bukaresttel keveredett vitába a Jobbik

Victor Ponta román miniszterelnök is megszólalt tegnap Vona Gábor és a Jobbik Romániából való kitiltásának kérdésében. Traian Basescu államfő kedden jelentette be, hogy betiltaná a Jobbik tevékenységét Románia területén.

Felvetését a szélsőséges magyar párt hétfői marosvásárhelyi magatartásával indokolta, ugyanis Vona Gábor elnök és Szávay István képviselő részt vettek a székely autonómia-tüntetésen. Basescu már tavaly nyáron is vehemensen reagált Vona jelenlétére, és a borzonti táborban tett kijelentéseire.

Az államfő fel is kérte a parlamentet a tiltásról szóló törvény kidolgozására, és elfogadására. Közölte, hogy a Jobbik romániai tevékenysége az ország nemzetbiztonságáért felelős testület, a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) következő ülésén is szerepelni fog. A Jobbik ugyanis eddig nyolc erdélyi szervezetet hozott létre, az egyetlen magyarországi párt, amely Romániában is terjeszkedik.

Szávay a kolozsvári maszol.ro-nak nyilatkozva úgy vélekedett, egy uniós országból nem lehet kiutasítani egy másik tagállam parlamenti képviselőit, s állította, Basescu mandátuma utolsó hónapjaiban – “fogatlan oroszlánként” – ismét ki akarja játszani a nacionalista kártyát.

Victor Ponta miniszterelnök tegnap úgy reagált: Románia nem tilthatja meg az európai uniós állampolgárok belépését az ország területére, ám bizonyos személyeket nem kívánatosnak nyilváníthat.

Elmondta, hogy a belügyminisztérium jelentést készített Vona Gábor tevékenységéről, amit a kormány továbbított az elnöki hivatalnak. A Legfelsőbb Védelmi Tanács pedig az államfő kérésére persona non gratának nyilváníthatja Vonát Romániában.

G.M

forrás:népszava online.hu

Bucarest impliqué dans le débat Jobbik

Premier ministre roumain Victor Ponta a déclaré hier la question de Jobbik , Gabor Vona, et la Roumanie l’interdiction . Traian Basescu a annoncé mardi l’ état ​​à interdire les activités de Jobbik Roumanie .

L’idée d’un parti extrémiste hongrois comportement lundi Târgu Mureş justifiée , car Gabor Vona , président et représentant Stephen Szavay ont pris part à la manifestation Székely autonomie . Traian Basescu a également réagi avec véhémence l’été dernier présence réticent et les déclarations faites camp borzonti .

Le chef de l’Etat a également demandé au Parlement d’élaborer une loi sur l’interdiction et adopter . Il a dit que les activités du pays roumain mieux pour l’organisme chargé de la sécurité nationale , le Conseil suprême de la Défense ( CSAT ) seront inclus dans la prochaine réunion . Jobbik a depuis créé un corps de huit Transylvanie , le seul parti en Hongrie , qui se développe en Roumanie .

Szavay de Cluj maszol.ro Commentant a fait valoir , un pays de l’UE ne devrait pas être expulsé des députés dans un autre État membre et selon les derniers mois du mandat de M. Basescu – ” lion édenté ” – encore une fois , vous voulez jouer la carte nationaliste .

Premier ministre Victor Ponta a répondu hier: Roumanie interdire citoyens de l’UE entrée dans le pays , mais certaines personnes ne délivre pas souhaitable .

Il a dit que le rapport Ministère de l’Intérieur activités , Gabor Vona, que le gouvernement a fourni au Bureau du Président . Le Conseil suprême de la défense a été déclaré persona non train gratis en Roumanie , à la demande du chef de l’Etat .

g.m

Source : référendum online.hu

Leave a Reply 189 megnézve, 1 alkalommal mai nap |