< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Két tonna kokaint foglaltak le egy nemzetközi akcióban

| Mobile | RSS

Két tonna kokaint foglaltak le egy nemzetközi akcióban

Huszonhárom embert tartóztattak le drogkereskedelem miatt Európa és Dél-Amerika országaiban csütörtök hajnalban. A droghálózat szövetségese volt a montenegrói maffia vezére is.

A nemzetközi akciót a dél-olaszországi Reggio Calabria maffiaellenes ügyészsége hangolta össze, kilenc európai és dél-amerikai ország rendőrsége dolgozott benne közösen.

A hatóságok összesen két tonna kokaint foglaltak le különböző európai és dél-amerikai államokban. A letartóztatottak névsorát még nem közölték, de azt tudni lehet, hogy a droghálózatot Pasquale Bifulco, a ‘Ndrangheta calabriai bűnszervezet tagja irányította. A szervezet tagja volt az egyik kolumbiai drogkartell “Chapo” (Köpcös) gúnynéven ismert, már februárban őrizetbe vett főnöke is. A szervezet szövetségese volt Vladan Radoman, akit az olasz hatóságok a montenegrói maffia vezérének neveztek.

A kábítószert hetente indították Kolumbiából és Peruból, és brazil kikötők érintésével konténerhajókon érkezett meg a calabriai Gioa Tauróba, ahonnan az olasz és európai piacokra került. A drogszállítmányt a ‘Ndrangheta és a montenegrói szervezett bűnözés rendelte és adta tovább a piacon. A kábítószer szállításában angol, ír, holland és portugál cégek is részt vettek – számoltak be az olasz hatóságok.

A kokain nem nagy mennyiségben, hanem fa- vagy zöldségszállítmány közé rejtve utazott a konténerekben. Hetente 100-150 kilogrammérkezett Gioia Tauróba.

A hatóságok két éve figyelték a nemzetközi drogszervezet mozgását. Így tudták meg, hogy 50 kilogramm százszázalékosan tiszta kokainért mintegy 850 ezer eurót (255 millió forint), készpénzben fizetett a ‘Ndrangheta. A pénzt Pasquale Bifulco adta át különböző északolasz és más európai városokban a dél-amerikai kartellek képviselőinek.
forrás:origo.hi

Leave a Reply 246 megnézve, 1 alkalommal mai nap |