< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Vádemelési javaslat a lánctalpasokkal üzletelőkkel szemben

| Mobile | RSS

Vádemelési javaslat a lánctalpasokkal üzletelőkkel szemben

2014. március 20. | 95 hozzászólás | Nav

Vádemelési javaslat a lánctalpasokkal üzletelőkkel szemben

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói befejezték a nyomozást a műszaki gépekkel és selejtes harci járművek adásvételével manipuláló bűnszervezettel kapcsolatban. Az öt gyanúsítottal szemben költségvetési csalás, sikkasztás, csalás és közokirat-hamisítás miatt javasolnak vádemelést a Csongrád Megyei Főügyészségnél. A bűnszervezet tagjai akár 20 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.

Egy mártélyi férfi irányította a bűnszervezetet, amelynek gócpontja egy olyan kft. volt, amelyet egy amerikai befektetővel kötött, 3 millió eurós hamis kölcsönszerződésre alapoztak. Ezt követte újabb és újabb társaságok alapítása, majd színlelt ügyletek sorozatával beindult a számlázási láncolat, amelynek végén jogosulatlan általános forgalmi adó visszaigényléssel próbálkoztak.

A NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei közös munkájának eredményeként kiderültek a részletek. Többek között fény derült arra is, hogy az amerikai befektető egy kitalált személy.

A „főnök” a számlázási lánc munkájába bevonta feleségét, továbbá egy tinnyei és egy mártélyi ismerősét, valamint egy ügyvédet is. Honvédségtől leselejtezett, korábban már megvásárolt, alacsony értékű műszaki gépeket és harci járműveket számláztak tovább többszörös áron, ezáltal a számlázási lánc végére az egyébként leselejtezett eszközök több mint tízszeres értéken szerepeltek. A bankszámlákon átfuttatott pénzek egy részét – több mint 400 millió forintot – éjjel vették fel bankautomatákból, majd újból beforgatták a láncolat működésébe.

A bűnszervezet cégei a számlák alapján 37 millió forint áfát igényeltek vissza, illetve további 148 millió forint áfát próbáltak visszakérni, de ezt már nem utalták ki nekik. Az ellenőrzés ideje alatt is próbálkoztak visszaigényléssel, de az akkor kért további 182 millió forint áfát sem kaphatták meg.

Az irányító 10 millió forint áfa tartalmú közvetítői jutalékról is állított ki számlát, amit a számlaláncban is szereplő, egyébként valós gazdasági tevékenységet is végző budapesti kft. használt fel.
A budapesti cég egyik ügyvezetője pedig a cég pénzével sajátjaként rendelkezve, gazdasági tevékenység nélkül, valótlan okiratok alapján a cége bankszámlájáról 284 millió forintot utalt a számlalánc tagjainak. A pénzt a bűnszervezet irányítója vette fel.

A pénzügyi nyomozók több mint 180 millió forint értékben ingatlanokat, gépeket és autókat, többek között egy Hammert foglaltak le.

A felderítésről (2012. 04.05.) készült videofelvétel előzetes regisztrációt követően letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal médiaszerveréről a http://media.nav.gov.hu/media oldalról.

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferns

Leave a Reply 1625 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: