< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: NATO-főparancsnok: az orosz hadsereg felsorakozott az ukrán határnál

| Mobile | RSS

NATO-főparancsnok: az orosz hadsereg felsorakozott az ukrán határnál

NATO-főparancsnok: az orosz hadsereg felsorakozott az ukrán határnál

Oroszország nagy katonai erőt állomásoztat Ukrajna keleti határa mentén – közölte vasárnap a NATO fő katonai parancsnoka, s kifejezte aggodalmát, hogy az fenyegetést jelenthet Moldova többségében orosz ajkú, szeparatista Dnyeszter menti területére.

Philip Breedlove amerikai tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek és az Európában állomásozó amerikai erőknek a főparancsnoka a Német Marshall Alap eseményén hangoztatta aggodalmát amiatt, hogy Moszkva váratlanul bejelentett hadgyakorlatokkal készíti fel erőit esetleges gyors behatolásra szomszédos államokba, ahogy azt Ukrajna krími régiójában tette. “Az ukrán határtól keletre most álló (orosz) erő igen-igen nagy, és igen-igen nagyfokú készültségben van” – mondta Breedlove.Oroszország tíz nappal ezelőtt kezdett egy újabb katonai manővert a tüzérség 8500 katonájának részvételével az ukrán határ közelében.

A moldovai elnök aggodalmát fejezte ki kedden amiatt, hogy a posztszovjet köztársaságban esetleg megismétlődhetnek az ukrajnai események, és utalt a szakadár, oroszbarát Dnyeszter menti terület helyzetére. “Vannak olyan információink, hogy a jelenlegi helyzet felforgatására irányuló konkrét törekvések észlelhetők” – hangsúlyozta Nicolae Timofti moldovai államfő.

A többségükben román gyökerű moldovaiak lakta ország keleti részén fekvő Dnyeszter-melléken főként oroszok és ukránok élnek. A térség Oroszország segítségével 1990-ben bejelentette elszakadását Moldovától, függetlenségét azonban egy ország sem ismerte el. Azóta Moszkva a moldovai kormány kifejezett nemtetszése ellenére mintegy 1500 katonát állomásoztat a régióban, és a kontingenst a Kreml 1999-es ígérete ellenére még mindig nem vonták ki onnan.

“Abszolút elegendő számú (orosz) erő állomásozik Ukrajna keleti határainál a Dnyeszter-mellék irányítására, ha döntés születne arról, és ez igen aggasztó” – hangoztatta Philip Breedlove tábornok. Mint mondta, a NATO próbálta Oroszországot a partnerévé tenni, de “most már egész világos, hogy Oroszország sokkal inkább ellenfélként, mint partnerként viselkedik”.
Az oroszok szerint semmi különös nem történik

“Az orosz védelmi minisztérium eleget tesz minden nemzetközi egyezménynek, amely korlátozza a katonák létszámát az Ukrajnával határos területeken” – mondta Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes. Kijelentette, a külföldi missziók ellenőrző útjaikon, így az Ukrajnával határos régiókban, azt a következtetést vonták le, hogy “az orosz fegyveres erők semmilyen be nem jelentett katonai tevékenységet nem folytatnak, amelyek fenyegetnék a szomszédos országok biztonságát”.

Hozzátette, hogy Európában objektív kritériumai vannak az államok katonai tevékenységének kimutatására. Ez egy átlátható és bizalmon épülő rendszer a hagyományos fegyverzet ellenőrzésének terén. Alapját a Nyitott égbolt, valamint a Bécsben, a bizalom erősítéséről és a biztonságról 2011-ben elfogadott megállapodás képezi – hangoztatta az orosz védelmi miniszterhelyettes.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 288 megnézve, 1 alkalommal mai nap |