< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Chikán: lemaradásunk folyamatosan nő

| Mobile | RSS

Chikán: lemaradásunk folyamatosan nő

2014. április 4. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Chikán: lemaradásunk folyamatosan nő

Minden órában lemaradunk: mikor reggel bemegy a dolgozó a munkahelyére, és délután hazamegy, akkor fele annyit termelt, mint az euróövezeti – fogalmazott a Világgazdaság tegnapi konferenciáján Chikán Attila. A Corvinus Egyetem professzora szerint azok a tényezők, amik befolyásolják a versenyképességet, nem elsősorban gazdasági természetűek.

Az országnak átfogó fejlesztési koncepciója sokáig nem volt, a rövid távú politikai megfontolások felülírták a hosszú távú racionalitást, az intézmények szerepe kardinális kérdés, és az állam-piac viszonyában óriási viták vannak – tette hozzá a kutató. Chikán szerint a versenyképesség fokozásának kulcseleme középtávon a foglalkoztatottság, a termelékenység, valamint a képzés. Chikán kiemelte, ahhoz, hogy ezek érvényesülni tudjanak, a gyengeségeket javítani kell. Nehéz változtatni a gazdaságilag aktív és a nyugdíjasok arányán – véli Chikán. Ma Magyarországon legalább annyira van foglalkoztathatósági, mint foglalkoztatási probléma. A közfoglalkoztatás pozitív dolog, szociológiai szempontból vannak előnye, gazdasági szempontból azonban nem hasznos. Nem szabad összemosni őket a versenyszférában foglalkoztatottakkal – szögezte le a kutató.

A konferencián szintén előadó Lakatos Péter, az MGYOSZ alelnöke szégyenletesnek nevezte, ahová a magyar gazdaság eljutott az elmúlt évek során más országokhoz képest. A megoldásra az adott kormány intézkedései nem elégségesek – fogalmazott az MGYOSZ alelnök, aki szerint az alap, a kitörési pont az oktatás fejlesztése. A megfelelő oktatásból lesz a szükséges tudás, a megfelelő munkaerő. Magyarországon szükség van egy erős középvállalati körre is – mondta Lakatos.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |