< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Meghalt Szabó Gyula, a nemzet színésze

| Mobile | RSS

Meghalt Szabó Gyula, a nemzet színésze

2014. április 4. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Meghalt Szabó Gyula, a nemzet színésze

Életének 84. évében, hosszú betegség után elhunyt pénteken Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze – közölte a család.

A színművész évek óta betegeskedett, otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Szabó Gyula emlékezetes színpadi alakításai mellett számos filmben és tévésorozatban játszott, ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija.
Fotó: Horváth Szabolcs

Hangját is jól ismerhette a közönség: szinkronszerepei mellett az ő hangján szólalt meg több rajzfilmfigura, köztük dr. Bubó és Frakk. Mesemondása legendás volt, generációk nőttek fel például a Magyar Népmeséken.

Szabó Gyula 1930. július 15-én született Kunszentmártonban. Eredetileg papnak készült, családja azonban nagy szegénységben élt, nem tanulhatott, dolgoznia kellett. Fiatal munkásként nagy lelkesedéssel vett részt az üzemi színjátszó csoport munkájában, innen jelentkezett néhány társával együtt a Színművészeti Főiskolára, ahová első nekifutásra felvették.

1954-től a Petőfi és a Jókai Színház tagja, majd évtizedekig a Thália Színház vezető színészeként emlékezetes, óriási sikerű produkciók részese volt. A Thália megszűnése után tagja lett a rövid életű Arizona Színháznak, majd az ugyancsak pár évig működő Művész Színháznak is, később a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál dolgozott. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított.

Szinte minden művészeti elismerést megkapott. 1959-ben és 1962-ben tüntették ki Jászai Mari-díjjal, emellett érdemes és kiváló művész címet is kapott. 1975-ben elnyerte filmkritikusok díját, 1996-ban a Budapestért Díjat adományozták neki.

2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2006-ban a nemzet színészévé választották. Az Aphelandra alapítvány díjával 2003-ban tüntették ki, amelyet kimagasló alakításai mellett humánumával érdemelt ki. A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon 2005-ben életműdíjat kapott a Magyar népmesék rajzfilmsorozatban végzett munkájáért. 2006-ban A nagy mesemondó című lemeze az év legjobb hazai gyermeklemeze lett.

2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, és abban az évben ő is elhelyezte kéznyomát a Magyar Csillagok Falán az Uránia Filmszínházban. 1998-től szülővárosának díszpolgára volt.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |