< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fény derült Rogán Antal újabb „tévedésére”

| Mobile | RSS

Fény derült Rogán Antal újabb „tévedésére”

Fény derült Rogán Antal újabb „tévedésére”

Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a kormányváltó ellenzéki szövetség annak érdekében, hogy kezdeményezze Rogán Antal mentelmi jogának felfüggesztését, így végre megindulhasson a vizsgálat a Fidesz-frakcióvezető gyanús vagyonosodásával kapcsolatban – közölte Juhász Péter.

Az Együtt-PM társelnöke azt várja az ügyészségtől, hogy viselkedjen független intézményhez méltóan, és – ahogy azt Simon Gábor esetében helyesen megtette – Rogán Antal és Varga Mihály ügyében is járjon el példás szigorúsággal, mert nem lehet kettős mércét alkalmazni, hiszen a Rogán és a Simon-ügy lényegében ugyanarról szólnak. Mint beszámoltunk róla, Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottság KDNP-s elnöke úgy nyilatkozott, alaptalannak tartja a Rogán elleni vádakat és még “békeidőben” sem indítana eljárást a frakcióvezető ellen. Rubovszky nem tartotta összeférhetetlennek, hogy rajta múlik a Rogán-ügy vizsgálata, miközben a belvárosi önkormányzat egyik bizottságának külsős, fizetett szakértőjeként dolgozik, lánya, Rubovszky Csilla pedig alpolgármester a Rogán vezette V.kerületben.

Tegnap újabb Rogán-ingatlanról derült ki, hogy a valóságosnál kisebbnek tüntette fel azt a politikus vagyonnyilatkozatában. A hvg.hu szerint a Rogán bevallásában szereplő 130 négyzetméteres balatonlellei nyaraló valójában – a melléképületekkel együtt – 227 négyzetméteres. A frakcióvezető ezt azzal magyarázta a hírportálnak, hogy testvérével fele-fele részben tulajdonosai az ingatlannak, és állítása szerint szerződésben felosztották, ki mekkora részt használ, ezért írt “130 négyzetméteres” lakóházat a bevallásba. Ezt megelőzően pedig azt derítette ki az Origo, hogy egy örökölt szakonyfalui házban sem pontosan adta meg Rogán az általa birtokolt tulajdonrészt.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a kormányváltók egyéni országgyűlési képviselőjelöltje úgy vélte, “ha Rogán Antal és Varga Mihály azt sem tudják, mijük van, ha nem tudják számon tartani a vagyonukat, nem tudnak egy vagyonnyilatkozatot kitölteni, akkor alkalmatlanok arra, hogy a gazdasági bizottságot, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezessék”. Hozzátette: Orbán Viktornak vissza kell vonnia Rogán képviselőjelöltségét.

Rogán Antal az Inforádiónak csütörtökön úgy fogalmazott: rájött, hogy van “egy-két tévedés” a vagyonnyilatkozatában, de most már pontosan benne van minden adat. A fideszes politikus közölte: lesz egy részletes adóhivatali vizsgálat, ami minden kérdésre választ ad és az eredményeit is közli majd. A kormányváltók egyébként már Rogán bejelentését megelőzően vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek a frakcióvezető ellen, mivel luxuslakásának törlesztőrészletei, rezsije, valamint egyéb, rendszeres havi kiadásai nincsenek arányban bevallott polgármesteri és képviselői jövedelmével. Juhász Péter kijelentette, kizárt, hogy legális jövedelemből élne Rogán Antal.

A fideszes politikusnak állítólag több különböző nagy értékű karórája is van, emellett folyamatosan luxus éttermekben étkezik családjával, ahol esetenként egy reggeli akár 20-25 ezer forintba is kerülhet – tette hozzá a Milla politikusa, aki korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a vagyonnyilatkozatában feltüntetett Audi A3-as helyett Rogán egy jóval drágább, A6-os luxusautót használ. A frakcióvezető állítása szerint ennek az az oka, hogy az A3-as sebességváltójának meghibásodása miatt a bérbe adó cég egy másik autót bocsátott a rendelkezésére.
Ügyvédi mérlegelés kellett volna
A pénzmosás, illetve a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében számos kérdés vetődik fel Rogán Antal ingatlanvásárlásaival kapcsolatban – mondta a Népszavának egy, a politikus ügyeire részben rálátó jogász. Mint fogalmazott, az ügyvédi kamara 2008-ban az ügyvédi szabályzatban rendelkezett a jogi képviselők kötelességeiről e jogszabály nyomán.
Eszerint mérlegelni kell és szükség esetén bejelentést kell tenni, ha például az eladó vagy a vevő elfogadható magyarázat nélkül a készpénzfizetéshez ragaszkodik vagy az ingatlan vételára minden különösebb indok nélkül feltűnően eltér a helyben szokásos, közismert ártól vagy esetleg ugyanazon ingatlannak az egymást követő adásvételek során indokolatlanul, jelentősen változik az ára. Utóbbinak azért lehet jelentősége, mert sajtóhírek szerint a Rogán-lakás összértéke jóval magasabb – akár 2-300 millió forint – lehet, mint amennyit a frakcióvezető saját forrá

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 344 megnézve, 1 alkalommal mai nap |