< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Négy kontinensen is magyar húsvéti nyuszit esznek

| Mobile | RSS

Négy kontinensen is magyar húsvéti nyuszit esznek

2014. április 9. | hozzászólás | Közélet

Négy kontinensen is magyar húsvéti nyuszit esznek

Tavalyhoz képest közel 20 százalékkal több tavaszi szezonális édességet gyártottak Diósgyőrben

Budapest, 2014. április 9. – Több mint 1800 tonna húsvéti csokoládét gyártottak az idei szezonra a piacvezető Nestlé diósgyőri üzemében, melynek közel 90 százalékát exportra termelte a cég. 2014 tavaszán több mint 20 országba jut el a Magyarországon készült idényjellegű édesség, a különlegesebb formájú figurákat még mindig kézzel csomagolják.

Évről évre nő a csokoládéfigurák iránti kereslet. Míg 2012-ben összesen közel 3100 tonna édesség hagyta el a Nestlé egyetlen, kizárólag üreges csokoládéfigura készítésre specializálódott gyártóegységét, 2013-ban több mint 3600 tonna húsvéti és karácsonyi csokifigura gurult le a gyártósorról Borsod megyében. Ennek fele a húsvéti szezonra készült. A Diósgyőrben készült csoki-nyuszik, tojások, csibék, katicák és társaik a hazai boltok polcai mellett Chilétől Kanadáig, Új-Zélandtól Máltáig négy kontinens több mint húsz országában vannak jelen.

Mind az itthoni, mind a külföldi vásárlók egyre nyitottabbak az innovációk iránt: nem csupán ízvilágban, hanem a formák sokféleségében is keresik az újdonságokat. A külföldre kerülő finomságok listáját mennyiségileg a tejcsoki csibe és a fehércsokoládé nyuszi vezeti, amelyek a gyár legkreatívabb megrendelői, a britek kedvencei. „A piaci igényekre reagálva a klasszikus szezonális üreges édességek mellett élen járunk az új ízek és figurák gyártásában. A német piacra főként különlegességeket, például mentolos étcsokoládés, illetve gabonapehellyel dúsított tejcsokoládés édességet szállítunk Diósgyőrből” – mondja Jean-Pierre Polanen, a diósgyőri Nestlé gyár igazgatója. Nem csupán a csokoládé fajtája, hanem a mérete terén is nagyot változott a piac: míg 10 évvel ezelőtt a 2-300 grammos csokinyuszikra is igény volt, addig az utóbbi 3 évben az 50 gramm alatti termékek népszerűsége nőtt. „A vevők külföldön és itthon egyaránt egyre tudatosabbak. A magas minőséget keresik, és a megszokott kínálat mellett egyre nagyobb a különlegességek iránti igény” – teszi hozzá a gyárigazgató.

A termelés növekedésével párhuzamosan 2013-ban 32%-kal, azaz 103 fővel emelkedett a munkavállalók száma a diósgyőri Nestlé gyárban. A dolgozók többsége egyébként évtizedek óta hűséges a figurákhoz, a legidősebb kolléga több mint 46 éve dolgozik az üzemben. A különlegesebb formákat kézzel csomagolják, a környékbeli nőkből álló figuracsomagoló csapat átlag életkora 55 év.

Bővebb információ:
Csajkovszky Krisztina
krisztina.csajkovszky@comlab.hu

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |