< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Eltitkolta offshore cégét az NFM államtitkára

| Mobile | RSS

Eltitkolta offshore cégét az NFM államtitkára

Eltitkolta offshore cégét az NFM államtitkára

Az NFM államtitkára, Horváth Imre Attila a ciprusi cégadatbázis szerint akkor is tulajdonosa volt egy offshore cégnek a Vs szerint, amikor már államtitkárként dolgozott. Vagyonnyilatkozatában sem jelezte ezt, és eddig hitelesen sem sikerült bizonyítania az ellenkezőjét.

Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára tulajdonosa volt egy ciprusi offshore cégnek, ám ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában – írja a Vs.

A Vs szerint Horváth a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban volt helyettes államtitkár 2012 szeptemberétől a 2013 júliusáig, majd előléptették fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak.

Emellett a ciprusi cégadatbázis 2013. augusztus 8-i adatai szerint Horváth nemcsak tulajdonosa, hanem igazgatója is volt a New Place Investment LTD offshore cégnek. Horváth nem tüntette fel a tavalyi vagyonnyilatkozatában ezt, ráadásul államtitkári állásával összeférhetetlen, hogy gazdasági társaságban pozíciója legyen.

A Vs-sel az államtitkár sajtósai azt közölték, hogy Horváth a kinevezése előtt megvált a cégétől. Amikor visszakérdeztek, hogy a ciprusi adatbázisban miért szerepel mégis, csak annyit tudtak bizonyítani egy dokumentummal, hogy 2014 márciusában már az államtitkár felesége lett a tulajdonos.

Később Horváth sajtósai azt ígérték, egy héten belül dokumentumokkal igazolják, hogy csak a ciprusi cégadatbázis adatai tévesek, de a cikk megjelenéséig a Vs munkatársai ezekbe nem nézhettek bele.

Ahogy a Vs emlékeztet rá, a 2010-es kampány egyik központi témája volt az „offshore-lovagozás”. 2009 nyarán Orbán Viktor az Inforádióban kijelentette: „Magyarország tekintetében képtelenség az a helyzet, hogy egy olyan országban élünk, ahol a jegybankelnök, a kormányfő és a pénzügyminiszter offshore cégekbe menti ki vagyonát, hogy kivonja azt az adózás alól.”
forrás:origo.hu

Tisztelt olvasóink!

A mai napon kaptunk egy E-mailt az NFM Kommunikációs Főosztályától, – korrekcióra – amit most itt olvashatnak!

forrás: az NFH Kommunikációs Főosztálya

Tisztelt Szerkesztőség!

Kérjük, hogy a mai napon a fecsego.eu-n Eltitkolta offshore cégét az NFM államtitkára címmel megjelent cikküket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által adott alábbi állásponttal frissíteni szíveskedjenek.

Horváth Attila Imre az összeférhetetlenségre vonatkozó hatályos jogszabályoknak megfelelve, 2012. február 2-án eladta részesedését feleségének a megalapításakor ismert tulajdonosi hátterű, tehát nem offshore-ként létrejött New Palace Investment LTD. nevű cégben. Az államtitkár fentiekkel egyidejűleg lemondott a társaságnál viselt igazgatói tisztségéről is. A tulajdonosváltást a ciprusi adatbázisban az értékesítést követően azonnal nem vezették át, a késedelmet okozó adminisztrációs mulasztást Horváth Attila Imre utólag pótolta. Az államtitkár jóhiszeműen járt el a társaságban való részesedésének értékesítése során, amit az is igazol, hogy a tulajdonosi részesedést felesége a 2012-re és 2013-ra vonatkozó vagyonnyilatkozataiban feltüntette.

2014.április 11
Oláh István László
főszerkesztő

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |