< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyurcsány markát üti a legnagyobb pénz

| Mobile | RSS

Gyurcsány markát üti a legnagyobb pénz

2014. április 10. | hozzászólás | Közélet

Gyurcsány markát üti a legnagyobb pénz

Az új országgyűlés sok változást hoz, például átalakul a képviselők javadalmazása is. A legtöbbjüknek csökkeni fog a fizetése, és a benzinpénzről is lemondhatnak, helyette egy kártyával tudnak majd tankolni. Egyesek fizetéséből százezrek ugranak, a legjobban Kövér László szomorkodhat. Mások azonban még így is jól járnak, a legjobban pedig várhatóan Gyurcsány Ferenc.

Lehet, hogy a baloldali pártszövetség nagyon gyengén szerepelt a vasárnapi választáson, de az egyik oszlopos tagja mégis az új parlament nyertesének számít. Gyurcsány Ferencről van szó, aki az előző parlamentben a legrosszabbul kereső képviselők közé tartozott, most viszont ő lesz az Országgyűlés egyik legjobban fizetett tagja.

A DK elnökének az elmúlt négy évben mindössze 371 ezer forint volt a bruttó fizetése, de ha bejönnek a számításai, és az új parlamentben frakcióvezető lesz, akkor akár egymillió-háromszázezer forintra is ugorhat majd a jövedelme. Gyurcsány nem lesz ezzel egyedül. Másoknak is nőni fog a fizetése, de lesznek nagy vesztesek is. Várhatóan a legnagyobb bukást épp a Fidesz egyik vezéralakja, Kövér László fogja elszenvedni, akinek közel 40 százalékkal fog csökkenni a fizetése.

Miért lesznek ilyen nagy változások? Az ok a parlamenti szabályok változásában keresendő. A képviselői fizetéseket az előző ciklusokban egy bonyolult számítási rendszer alapján számolták ki. Ez alapján a képviselők kaptak tiszteletdíjat (lényegében ez volt az alapfizetés), választókerületi pótlékot (minél messzebb volt valakinek a választókerülete Budapesttől, annál nagyobb volt a pótlék), illetve a budapesti lakással nem rendelkezők lakhatási támogatást is. Ezen felül járt pluszpénz a bizottsági tagságokért és a frakciótisztségekért. Mivel ezek a pénzek egymásra rakódtak, ezért a milliós képviselői fizetések sem voltak ritkák, a fideszes Jakab István például bruttó másfél millió forintot keresett havonta.

Az új fizetési rendszer bevezetését Lázár János kezdeményezte még 2011-ben. Ő azt akarta, hogy már a ciklus felétől az általa elképzelt rendszerben folyósítsák a képviselői fizetéseket, de az akkori javaslatával többen nem értettek egyet, köztük a KDNP-s Rubovszky György sem, mondván, hogy a fizetési rendszer átalakítása korai. Végül az új fizetési rendszer a 2012-es országgyűlési törvénybe került bele, azzal a kikötéssel, hogy bár a törvény 2013-ban hatályba lép, a fizetési rendszer csak az új Országgyűlés megalakulásakor váltja fel a régit. Ennek az ideje most jött el, az új parlament májusban fog megalakulni, többen pedig futhatnak majd az eddigi milliós jövedelmük után.
Üzemanyagkártya és állami lakás

Az új képviselői fizetés legnagyobb újítása, hogy nem engedi halmozni a különféle pótlékokat, és egységes tiszteletdíjat állapít meg. Ez jóval magasabb lesz az eddigi tiszteletdíjnál. Míg eddig 231 ezer forint volt a képviselői alapdíj, ez májustól bruttó 748 ezer forintra emelkedik. Ez első hallásra soknak tűnik, valójában azonban a legtöbb képviselőnek fizetési visszaesést jelent. Az új rendszer ugyanis megszünteti mind a választókerületi pótlékot, mind a lakhatási támogatást, ezen a jogcímen tehát a képviselők nem fognak pénzt kapni. Ez bruttó több százezer forintos megvonást jelent, a választókerületi pótlék ugyanis sok esetben még a képviselői tiszteletdíjnál is magasabb volt.

A pótlékot és a lakhatási támogatást egy üzemanyag-kártya és az Országgyűlési Hivatal által fizetett lakások fogják leváltani. Az üzemanyag-kártyán az új szabályok szerint pont annyi pénz lesz, amennyi a képviselői utazásokhoz szükséges, legkevesebb 79 ezer forint (a budapesti képviselők esetében), a távol lakó vidéki képviselők esetében pedig 217 ezer forint (a NAV által meghatározott üzemanyagárakkal, és egy 1500–2000 köbcentis autó fogyasztásával számolva). Ezt a képviselő csak benzinre költheti. Lakást pedig az Országgyűlési Hivatal fog bérelni nekik, maximum 187 ezer forint értékben.

Ezzel az új rendszerrel a képviselők nagy részének csökkeni fog a jövedelme. Az átlagos képviselői tiszteletdíj az előző ciklusban havi bruttó 460 ezer forint körül mozgott (két bizottsági tagsággal számolva), ehhez jött még hozzá az esetükben 278 és 742 ezer forint között mozgó választókerületi pótlék, így átlagosan 754 ezer és egymillió kétszázezer forint között kerestek. Ez megy most le egységesen 748 ezer forintra. De nem minden esetben, az eddigi szélsőséges jövedelemi különbségek miatt ugyanis páran nagyon rosszul, vagy éppen jól járnak.
hirdetés

De kik az új rendszer legnagyobb vesztesei és legnagyobb nyertesei? Utánaszámoltunk, hogy melyik képviselő veszíti el a legtöbb pénzt, és ki jár jól az új rendszerrel. A számolás során csak az üzemanyag-kártyát és a pesti lakásbérlést nem számoltuk hozzá az új képviselői jövedelemhez, azt ugyanis a képviselők nem a kezükbe kapják. Kezdjük a legszerencsésebb képviselővel.
Gyurcsány Ferenc mindent visz

A volt miniszterelnök az abszolút nyertes. Két forgatókönyv létezik az esetében, az egyiknél nagyon fog nőni a fizetése, a másiknál pedig még jobban. A politikai karrierje előtt üzletemberként tekintélyes vagyont felhalmozó Gyurcsány az előző ciklusban a legkevesebbet kereső képviselők között volt, mindössze 371 ezer forint volt a bruttó fizetése. Ez azért van, mert Gyurcsány kifejezetten passzív volt a parlamentben, egy bizottságnak sem volt tagja, így pótlékokat sem kapott. Emellett budapesti lakos, így nem kaphatott lakhatási támogatást, továbbá a választókerületi pótléka is csak minimális összegű volt.

Ez azonban az új ciklusban megváltozik, az egységes képviselői jövedelem miatt ugyanis Gyurcsány mindenképpen többet fog keresni 377 ezer forinttal, azaz közel megduplázódik a fizetése. Valószínű azonban, hogy Gyurcsány még ennél is jobban fog járni, ugyanis az Origo információja szerint frakcióvezető szeretne lenni. A DK-nak jelenleg ugyan nincs meg a frakcióalapításhoz szükséges öt képviselője, mert csak négyen jutottak be a parlamentbe, de jelenleg is azon vannak, hogy meggyőzzenek valakit a baloldali szövetség képviselői közül, hogy üljön be hozzájuk.

A frakcióvezetői fizetéseket az új rendszer jelentősen megemelte: az új törvény szerint a frakcióvezetők a miniszteri fizetéssel egyenértékű összegre jogosultak, ami egymillió-háromszázezer forintot jelent. Azaz ha a DK-nak lesz önálló frakciója, és Gyurcsány lesz a vezetője, akkor 929 ezer forinttal fog többet keresni havonta, mint az előző négy évben. Ha pedig ehhez még a neki járó 79 ezer forintos üzemanyag-kártyát is odatesszük, akkor Gyurcsánynak kicsivel több mint egymillió forintos havi jövedelme lesz.

Erről megkérdeztük Gyurcsány Ferencet is, aki a kérdéseinkre szűkszavúan annyit válaszolt, hogy nem követte kiemelt figyelemmel a képviselői fizetésének változását, ő ugyanis az elmúlt években a teljes fizetését karitatív célokra fordította, és a jövőben is ez a szándéka.

A többi frakcióvezető is jól jár. Ha megmarad a jelenlegi pozíciójában, akkor Vona Gábornak 150 ezer forinttal fog nőni a fizetése, Harrach Péternek 201 ezer forinttal, Schiffer Andrásnak 246 ezerrel, Mesterházy Attilának pedig 304 ezer forinttal. Az egyelőre rejtély, hogy ki lesz a Fidesz frakcióvezetője, de a legnagyobb esélye Kósa Lajos debreceni polgármesternek van (ugyanis lehet, hogy Rogán Antal jelenlegi frakcióvezető nemzeti fejlesztési miniszter lesz). Ebben az esetben neki jelentős összeggel nőne a parlamenti fizetése, 374 ezer forinttal. Viszont le kellene mondania a polgármesterségről, amiért havi 550 ezer forintot kap, így összességében rosszabbul jönne ki (a polgármesterségről azonban mindenképpen le kell mondania az új összeférhetetlenségi szabályok miatt).
Papcsák Ferenc örülhet

A frakcióvezető-helyettesek szintén jól járnak, ők államtitkári fizetést fognak kapni, ami 997 ezer forint. 25 képviselőként csak egy frakcióvezető-helyettes kaphat ilyen javadalmazást, azaz a választási eredmények alapján a Fidesz–KDNP-nek öt frakcióvezető-helyettese lehet, minden más pártnak csak egy. Némely jelenlegi frakcióvezető-helyettesnek a 997 ezer forint jelentős fizetésemelést jelentene, Varga Józsefnek és Farkas Flóriánnak például közel 250 ezer forinttal nőne a fizetése, ha újra megválasztanák őket a tisztségre. Másoknak azonban ez az összeg visszaesés lenne. Ilyen például a KDNP-s Rubovszky György, aki 400 ezer forinttal keresne kevesebbet az elmúlt négy évben kapott havi jövedelménél még akkor is, ha újra frakcióvezető-helyettes lenne.

A mezei képviselők közül azonban többen is örülhetnek, még akkor is, ha semmilyen tisztséget nem fognak betölteni. A zuglói képviselők például jól járnak, a szocialista Tóth Csaba 118 ezerrel vihet haza többet, de még a privát tevékenységével kifejezetten jól kereső Papcsák Ferencnek is 136 ezerrel nő a bruttó bére (Papcsák parlamenti bére eddig nem volt jelentős, viszont ügyvédi irodáján keresztül tavaly közel 160 millió forintot keresett). De kik azok, akik nagyon rosszul járnak?
Kövér László rosszul jár

Lehet, hogy az ellenzéki Gyurcsány Ferenc az átalakítás nagy nyertese, a Fidesz vezéralakjai közé tartozó Kövér László viszont épp hogy a legnagyobb vesztese. A fideszes házelnök jövedelme az elmúlt években havi bruttó 2 millió 481 ezer forint volt. Az új törvény szerint azonban a házelnök nem kereshet többet a miniszterelnöknél, akinek 1 millió 507 ezer forint a fizetése. Ez azt jelenti, hogy Kövér májustól havi 974 ezer forinttal kevesebbet fog hazavinni (már ha marad a házelnöki poszton). A fizetésének csökkenéséről a parlament sajtóirodáján keresztül megkérdeztük Kövér Lászlót is. Az irodától azt a választ kaptuk, hogy Kövér László házelnöki megbízatása az alakuló üléssel lejár, az utódról pedig titkos szavazással fognak dönteni a képviselők, így a fizetéssel kapcsolatos kérdéseinket nem tartják időszerűnek (holott Kövér fizetése így is, úgy is csökken, ha nem lesz házelnök, akkor nem 974 ezer forinttal, hanem 1,7 millió forinttal).

Kövér László
Fotó: Mudra László – Origo

Kövéren kívül mások is szomorkodhatnak. A korábban már említett Jakab István mindenképpen közéjük tartozik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselő bizottsági tisztsége mellett frakcióvezető-helyettes és parlamenti alelnök is volt, ezekből jött össze a havi másfél milliós fizetése. Jakab a következő ciklusban is képviselő lesz, alelnöki pozíciója azonban a csökkenő létszám miatt lehet, hogy ugrik, így lehetséges, hogy be kell érnie a 748 ezres alapdíjjal. Ez pedig 750 ezer forint mínusz.

Hasonló helyzetben van a szintén KNDP-s Latorcai János is. Ő parlamenti alelnök volt az előző ciklusban, és 1 millió 400 ezer forintot keresett. Ha újrázni tud az alelnöki székben, akkor csupán100 ezer forinttal csökken a fizetése. Ha nem, akkor viszont 650 ezerrel. Az oktatási bizottság alelnökének, Pósán Lászlónak is csökkeni fog a fizetése, várhatóan 550 ezer forinttal. Ő eddig közel 1,3 milliót keresett, ami a több bizottsági tagsága utáni pótlékokból, illetve a debreceni lakóhelye Budapesttől való távolsága miatt magas választókerületi pótlékból áll össze.

Az ellenzéki politikusok között is vannak olyanok, akiknek százezrekkel csökken a fizetése. A jobbikos Sneider Tamás 1,1 millió forintot keresett havonta, az ő fizetése mindenképpen csökken, annak ellenére is, hogy a bizottsági elnöki posztjával akár még jól is járhat. Ha a párt nem kapja meg újra az ifjúsági bizottság elnöki helyét, vagy nem őt jelöli újra, akkor 360 ezer forinttal, ha mégis újrázni tud a bizottság élén, akkor csak 110 ezer forinttal. A parlament állandó bizottságainak elnöki posztja ugyanis szintén államtitkári fizetéssel jár. Ez húsz bizottságot, azaz húsz közel egymillió forintot kereső képviselőt fog jelenteni.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |