< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az idő és az alkotmány Orbán ellen dolgozik

| Mobile | RSS

Az idő és az alkotmány Orbán ellen dolgozik

Az idő és az alkotmány Orbán ellen dolgozik

Az alkotmányosságot valamikor helyre kell állítani! – írja az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.

Az intézet szerint sokan látják úgy, hogy az alkotmányosság érvényesülése dolgában az országgyűlési választás új, a korábbinál is kritikusabb helyzetet teremtett.

„Ami a jogok pillanatnyi és tényleges érvényesülését illeti – nem akarunk hamis illúziókat kelteni –, a jogállam most kétségbeesett híveinek igazuk lehet. A látszat valósága szerint még távolabb kerültünk az alkotmányos jogállapottól.”

A magát az alkotmányos értékek szószólójának nevező intézet szerint Magyarországon nem szűnt meg az alkotmányos kultúra, bármi történhet a következő években, az idő az alkotmánynak kezd dolgozni. Az a rendszer, amely a kormány kritikusainak egyáltalán nem nyújt azonosulási lehetőséget, nem lehet tartós.

„Az alkotmányosság hiányát előbb-utóbb mindenki a bőrén érzi. Az Eötvös Károly Intézet évek óta képviselt, változatlan álláspontja szerint csak az a rendszer lehet szilárd, amely a különböző politikai meggyőződésű és életfelfogású polgárainak egyformán otthona tud lenni, és ezért az alkotmányos helyreállítás is csak a jobb- és baloldali demokraták közös műve lehet.”

Az intézet szerint nem igaz, hogy az április 6-i választás eredménye legitimálja az elmúlt évek alkotmányos dúlásait.

„A választás eredménye akkor sem igazolhatná az alkotmányosság szétzilálását, ha méltányos versenyben született volna. A kormányzó párt 1998. óta leggyengébb támogatással a választásra jogosult polgárok szavazatainak mintegy huszonöt százalékát szerezte meg. A győzelem, ez köztudott, nem szabad és tisztességes választásokon, hanem súlyosan sportszerűtlen szabályok és feltételek mellett született meg. A kormánytöbbség kétharmados uralma, akár a még össze nem számolt szavazatok, akár egy-két ellenzéki képviselő kivásárlása útján jön létre – ennek módját még nem tudhatjuk –, nem tekinthető majd legitimnek”.

A kampányban szó sem volt az alkotmányellenes Alaptörvény védelméről, az alkotmányosság helyreállításáról.

„A kormánypárt szavazóitól nem az Alaptörvényre kért támogatást. Az ellenzéki programokban, amelyek nem szűkölködtek megalapozatlan ígéretekben, az alkotmányosság kérdésköre itt-ott – nem egyszer rossz kontextusban – ugyan feltűnt, de a kampányban inkább hallgattak az alkotmányosság helyreállításáról. Amíg az egyik oldalon a miniszterelnök jobbkeze halálbüntetést, addig az MSZP pártigazgatója, nyilvánosságra került beszédében, a sajtószabadság helyett saját médiabirodalmat követelt. Mintha a vita nem a szabadság hiányáról, hanem az elnyomás alanyáról folyna!”

A választók nem az alkotmányosságról, hanem valami másról mondtak ítéletet.

„Magyarország korszakhatáron áll. Magyarország dühös, de még nem fogalmazta meg dühének sem tartalmát, sem célpontjait.”

A választók nem az alkotmányosságot temették el, mert azt most választani sem lehetett. Ezt nem is tehették volna, mert szabadságunk egyáltalában nem lehet a parlamenti választások függvénye.

„Akár kinyilvánítja a magyar állam a hatalmi ágak függetlenségét, akár nem (egyébként az Alaptörvény deklarálja!), sem a parlamentnek, sem a kormányzatnak nincs felhatalmazása az autonómiák megszüntetésére. (Az EU bírósága épp most mondta ki, hogy a magyar állam akár kedveli a független adatvédelmi hatóságot, akár nem, azt nem szüntethette meg.) Akár elismeri a magyar állam az egyházak szabadságát, a vallásszabadságot, a hívők és nem hívők lelkiismereti szabadságát, akár nem, nem dobhatja oda a parlamenti többség kényére és kedvére (amint azt az Emberi Jogok Európai Bírósága ezt most megállapította). Akár megrendszabályozná a szegényeket, akár nem, a magyar állam nem jogosult sem a hajléktalanság Alaptörvénybe foglalt büntetésével, sem a szociális temetéssel, az elnyomott és megalázott szegények emberi méltóságát megtaposni. Akár „szeretetteljes” a szegregáció, akár nem, a magyar állam nem különítheti el a romákat. Akár fél tőle, akár nem, a magyar állam a sajtószabadságot nem szüntetheti meg.”

A magyar állam a szabad vitát nem tilthatja be. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, akár tetszik ez a magyar államnak, akár nem, akárcsak eddig, az elkövetkező időben is minden hazai és nemzetközi fórumon képviselni és érvényesíteni kívánja az alkotmányosság értékeit – írta végül az intézet képviseletében Majtényi László (a képen) , Miklósi Zoltán és Somody Bernadette.
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 195 megnézve, 1 alkalommal mai nap |