< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Az LMP cáfolja Lázárt és visszatámad

| Mobile | RSS

Az LMP cáfolja Lázárt és visszatámad

2014. április 11. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Az LMP cáfolja Lázárt és visszatámad

Lázár Jánost is magyarázatra szólították FOTÓ: K 2 PRESS

Nincs és nem is volt sem intézményes, sem pénzügyi kapcsolat az LMP és a Norvég Civil Támogatási Alap Magyarországnak szánt pénzeinek kiosztásáról döntő Ökotárs Alapítvány között – jelentette be az LMP, miután kiszivárgott az a levél, amelyet Lázár János írt Norvégia uniós kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős miniszterének.

Ebben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt rótta fel, hogy a magyar civil társadalom támogatására szánt pénzeket egy, az LMP-hez szerinte szorosan kötődő civil szervezet osztja szét.

Mivel Norvégia nem az EU tagja és nem fizet be a közös kasszába, de része a vámuniónak és a norvég állampolgárok szabad mozgását biztosító schengeni övezetnek, ezért az Unió kevésbé fejlett, 15 tagországában különböző civil programokat támogatnak. Magyarországon 2016-ig például mintegy 40 milliárd forintot osztanak szét pályázatok útján. A pénzosztást 2013-ig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) koordinálta, de a szervezet megszűnt, hatáskörei pedig – éppen Lázár János felügyeletével – a minisztériumokhoz kerültek. Mivel a változást Norvégiával nem egyeztették, sajtóhírek szerint idén január óta nem érkeznek támogatások a norvég civil alaptól a tárcák részére, a pénzt az Ökotárs Alapítványnak küldik.

Az LMP szerint Lázár Jánosnak és a Fidesznek a független civilek fokozatos ellehetetlenítése helyett tisztáznia kellene zavaros viszonyát a hozzájuk közeli “álcivil” szervezetekkel, ezért felszólították a Fideszt és a CÖF-öt, hogy számoljanak el a szervezet kampányköltéseivel.

szerző:M.R.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 211 megnézve, 1 alkalommal mai nap |