< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Év végére gyorsulhat az infláció

| Mobile | RSS

Év végére gyorsulhat az infláció

2014. április 11. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Év végére gyorsulhat az infláció

Továbbra is a vártnál alacsonyabb az infláció Magyarországon, az MTI által megkérdezett elemzők szerint év végére kerülhet 2 százalék közelébe vagy fölé, de akkor is a 3 százalékos cél alatt marad a fogyasztói árindex.

Ismét meglepetést okozott, hogy a várakozások alatt maradt a márciusi áremelkedés üteme Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint, aki elmondta, éves alapon 0,3 százalékot vártak.

Az alapinflációs folyamatok visszafogottságára utal az is, hogy a maginflációs mutató is csökkent – mondta.

Lassú, visszafogott emelkedéssel szerinte az év végére 2 százalék közelébe gyorsulhat a mutató, de így is jóval a 3 százalékos cél alatt marad. Hozzátette: éves átlagban az infláció nem fogja elérni az 1 százalékot sem, ezért várhatóan lefelé módosítják az előrejelzésüket.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a vártnál alacsonyabb márciusi inflációs adat döntő részben az élelmiszerárak visszafogott emelkedésére vezethető vissza. A szakértő úgy véli, áprilisban még hasonlóan alacsony maradhat az infláció, majd nyár végéig enyhén emelkedhet, az év végére viszont már 2-3 százalék közé kerülhet az index.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 206 megnézve, 1 alkalommal mai nap |