< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Évente 20-szor lenne ingyen az orvos

| Mobile | RSS

Évente 20-szor lenne ingyen az orvos

2014. április 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Évente 20-szor lenne ingyen az orvos

A háziorvosok lehetőség szerint naponta legfeljebb ötven beteget lássanak el, az ingyenes ellátást pedig negyedévente ötször lehessen igénybe venni – javasolja az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ).

Fekete Imre, a FAKOOSZ alelnöke azt mondta: jelenleg akár napi 70-80 beteg is megfordul a háziorvosi rendelőkben. Ahhoz, hogy az orvosok több időt fordíthassanak egy-egy betegre, és így emelkedjen az ellátás színvonala, azt javasolják, hogy az előjegyzett, valamint előjegyzés nélkül érkező betegek száma összesen ne haladja meg a napi ötvenet.

Ezt és több, az alapellátás átalakítására tett javaslatot még megvitatják a szövetség tagjaival, azután terjesztik az egészségügyi kormányzat elé. Megvitatják azt az elképzelést is, hogy az ingyenes ellátást a biztosított negyedévente legfeljebb ötször vehesse igénybe. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a krónikus betegek három hónapra elegendő gyógyszerrel elláthatók, így az ő esetükben is elég lehet, ha az orvosi kontrollal egybekötött gyógyszerírás kívül négyszer keresi fel a beteg az orvosát.

A szövetség balatonfüredi XXIII. országos gyűlésén értékelték, hogy az elmúlt négy évben a szövetség javaslatai közül hány teljesült. Nem emelkedett jelentősen az egy főre jutó egészségügyi kiadás összege, az alapellátás nem kapta meg az azonnali, 40 százalékos emelést, csak 26 százalékot, ugyanakkor a háziorvosok eszköztámogatása megvalósult.

Továbbra is csaknem 180 háziorvosi praxis betöltetlen, és mindeddig sikertelenül kérték, hogy a háziorvosoknak ne kelljen iparűzési adót fizetniük – hangsúlyozta Fekete Imre. A pénteken kezdődött gyűlés szombaton szakmai továbbképzést kínált, egészségpolitikai fórumot tartottak, vasárnap a tanácskozás szakmai előadásokkal folytatódik.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 306 megnézve, 1 alkalommal mai nap |