< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ledózerolják a kishantosi mintagazdaságot

| Mobile | RSS

Ledózerolják a kishantosi mintagazdaságot

2014. április 12. | hozzászólás | Közélet

Ledózerolják a kishantosi mintagazdaságot

“Győzött a kétharmad, megindultak a gépek. Lezárták az utakat, és elkezdték beszántani a növényeket. Brutális támadás indult a földek ellen” – idézi a hvg.hu szombat reggeli cikke Ács Sándornét, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjét.

Egy magán őrző-védő cég ugyanis lezárta a kishantosi földekhez vezető utakat, a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten pedig munkagépek kezdték el beszántani a növényeket.
Akcióban a Greenpeace
A Greenpeace Magyarország aktivistái már a helyszínen vannak. Februárban ők tettek büntető feljelentést és indítottak pert a kishantosi állapotok miatt hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, és jelenleg is perben állnak Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel.
Save Kishantos copyright Somogyi-Toth Peter Greenpeace 1
Fotó: Somogyi-Tóth Péter / Greenpeace
Akcióban az Együtt PM
Szabó Rebeka, az Együtt-PM szakpolitikusa, volt LMP-s képviselő is Kishantosra tart.
De mi is folyik ott Kishantoson?
Kishantos mintagazadasága azzal került be a korábbi években a köztudatba, hogy az itteni 452 hektáron 21 éve folyt vegyszermentes mezőgazdasági termelés. A biogazdaságot a Fideszből távozó Ángyán József volt agrárállamtitkár is védelmébe vette, amikor tavaly novemberben Kishantos veszített a földbérlet-pályázatokon, és a gazdálkodóknak le kellett mondaniuk az állami földekről. A kishantosiak tavaly novemberben megtagadták a földek átadását az új haszonbérlőknek, akik szerintük törvénytelen pályázaton nyertek, az új gazdák viszont bejegyeztették magukat a földhasználati nyilvántartásba

forrás:index.hu

Leave a Reply 749 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: