< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Merkel elmerészkedett Görögországba

| Mobile | RSS

Merkel elmerészkedett Görögországba

Merkel elmerészkedett Görögországba

Görögországban minden kétséget kizáróan a szigorú pénzügyi fegyelmet követelő Angela Merkel az egyik legnépszerűtlenebb politikus. Nem csoda hát, ha a német kancellár nem hazajár Athénba. 2012 októbere után látogatott el ismét Görögországba, de csak egy néhány órás villámvizitre. Másfél évvel ezelőtti útját heves tüntetések kísérték, most fokozottak voltak ugyan a biztonsági intézkedések, de a tüntetések elmaradt.

Merkel most dicsérni jött Görögországba, jelentette az MTI. Méltatta az eddigi reformokat, de sürgetett is újabbakat. Értékelte a szerény gazdasági növekedést, a munkaerőpiac enyhe stabilitását, és a tényt, hogy Athén négy év után először államkötvényt adott ki.
Bejelentette, hogy 100 millió eurós kölcsönt adnak egy növekedésösztönző intézmény felállításához. Arra biztatta a görögöket, hogy próbáljanak ki új módszereket, hosszabbítsák meg például az idegenforgalmi szezont, és aknázzák ki jobban a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket.
Az MTI idézi a német dpa tudósítóját: A 237 milliárd eurós nemzetközi segélycsomagnak súlyos ára volt, következményei az athéni utcákon is jól láthatók, ahol üzletek ezrei engedték le a rolót. A munkanélküliség januárban 26,7 százalékon állt – az eddigi csúcs 27,7 százalék volt -, vagyis másfél millió embernek nem volt munkája, mégis ez volt a legalacsonyabb szint 11 hónap óta.
A vendéglátó Antonisz Szamarasz miniszterelnök kijelentette: országa folytatja a reformokat.

forrás: index.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |