< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Spanyolok Európa ellen

| Mobile | RSS

Spanyolok Európa ellen

2014. április 12. | hozzászólás | Sport

Spanyolok Európa ellen

Amikor legutóbb találkoztak, (2012 áprilisa) Schweinsteiger és a Bayern büntetőkkel akadályozta meg a Real Madrodot abban, hogy a spanyolok jussanak el a BL döntőjébe. Fotó: Europress/Getty Images/ Shaun Botterill

Nem lesz Real Madrid-Bayern München álomdöntő a labdarúgó Bajnokok Ligájában, mivel az UEFA nyoni sorsolásán az égiek úgy rendeltették, hogy a két óriás már az elődöntőben megmérkőzzön egymással. A másik ágon Atlético-Chelsea párharcot rendeznek. Spanyol együttes mindenesetre biztosan fellép majd az európai kupadöntőkben, hiszen az Európa Ligában a legjobb négy között két delegáltjuk, a Sevilla és a Valencia szembe került egymással; a túl oldalról a “házigazda” Juventus és a Benfica meccsel a torinói fináléban való szereplésért.

Spanyol túlsúly van az európai kupasorozatok elődöntőiben, amennyiben a mezőny felét Primera División-delegáltak alkotják. Az Atléticón, a Real Madridon, a Sevillán és a Valencián kívül egy-egy angol (Chelsea), német (Bayern), olasz (Juventus) és portugál, (Benfica) egylet érdekelt a végjátékban. Noha az Ibériai-félszigeten most nyilván arról álmodoznak, milyen felemelő lenne, ha minden valamirevaló nemzetközi trófea spanyol kezekbe kerülne, és a vb-, illetőleg Eb-cím mellé mind a BL-, mind az EL-serleget megszereznék, az UEFA nyoni sorsolása után nehéz volna bármelyiküket egyértelmű favoritnak tekinteni.

A Real Madrid eddigi szezonbéli teljesítménye (s különösképp a múltja) alapján annak számított (jóllehet az elmúlt 12 évben nem nyert semmit a nemzetközi porondon), ám a sorsoláson közreműködő, korábbi játékosa, Luis Figo jóvoltából megkapta a továbbra is brutálisan erős címvédőt. A Bayern ellen egyetlen meccsen (a fináléban) több esély mutatkozik, mint egy oda-visszavágós párharcban, s kiváltképp akkor, amikor Pep Guardiolának hívják a trénerét. A katalán mester pályafutása során hétszer vendégeskedett a Bernabéu-stadionban, mindannyiszor a Barcelonával, és eddig még nem kapott ott ki! Mérlege öt győzelem, két döntetlen, 18 szerzett, 7 kapott gól.

“Most még mindegyik csapatnak ugyanannyi esélye van ünnepelni a lisszaboni döntőben” – nyilatkozta diplomatikusan Figo az UEFA pódiumán állva, de vagy nem akart róla tudomást venni, vagy nem volt tisztában vele, hogy a királyi gárda müncheni BL-vizitjei még ennél is borzalmasabb képet festenek: 10 vendégszereplés, és csupán egyetlen iksz…

“Hogy mi történt eddig, az mit sem számít. Jól ismerem őket, tudom, mire számíthatok, s hogy mennyire nehéz lesz ellenük futballozni. Ez a gárda a világ egyik legjobbja. De hiszek a csapatomban” – rögzítette Pep Guardiola. “A három lehetséges ellenfél közül a Bayernt szerettük volna a legkevésbé, de azt hiszem, a bajorok sem lehetnek tőlünk túl boldogak – mondta Emilio Butragueno. A madridi igazgató hozzátette, a címvédőnek az idén is komplett csapata van, szóval: – Kiegyenlített ütközet lesz, az egyik legjobb a világ labdarúgásában!”

BAJNOKOK LIGÁJA
Elődöntő
Real Madrid Statisztika Bayern
87,8 % Passzpontosság 89,8 %
16,9 Kapu megcélzása/meccs 20,2
7,8 Kapu eltalálása/meccs 7,3
19,5 Szerelés/meccs 15,8
56 % Labdabirtoklás 69,3 %

Atlético Statisztika Chelsea
76,6 % Passzpontosság 83,4 %
13,2 Kapu megcélzása/meccs 12,4
5,4 Kapu eltalálása/meccs 4,8
27,7 Szerelés/meccs 20,2
43,2 % Labdabirtoklás 51,1 %
EURÓPA LIGA
Sevilla Statisztika Valencia
82,1 % Passzpontosság 83,9 %
13,4 Kapu megcélzása/meccs 16,8
5,3 Kapu eltalálása/meccs 5,6
20,8 Szerelés/meccs 18,7
57,3 % Labdabirtoklás 56,3 %
Benfica Statisztika Juventus
83,1 % Passzpontosság 84,1 %
11,2 Kapu megcélzása/meccs 16,7
5,2 Kapu eltalálása/meccs 6,7
17,3 Szerelés/meccs 22,8
52,5 % Labdabirtoklás 52,5 %

A Chelsea-nél abban bíznak, hogy José Mourinho lesz az első edzőaki három különböző klubbal triumfál a BL-ben. Ehhez azt az Atlético Madridot kellene kiejteni, amely elképesztő fanatizmussal futballozik, s a torna egyedüli veretlen együttese. Mondjuk két döntetlennel is tovább lehet jutni… A legrangosabb kupasorozat elődöntőjébe 40 év után bejutó Atlético a sorsolás után értesült arról, hogy az UEFA döntése értelmében kapusa, Thibaut Courtois mégis játszhat a londoni kékek ellen, aki a Chelsea kölcsönjátékosaként szerepel a spanyol fővárosban.

Az EL-ben is könnyelműség volna a spanyolokat favoritnak titulálni, jóllehet a Valencia a bázeli 0-3 után csütörtökön 5-0-ra győzve jutott a négy közé, és a Sevilla is nagyszerű játékkal ejtette ki a Portót (0-1-re 4-1-gyel válaszolt). Viszont a BL-ből érkezett Benfica és a Juventus is veretlen még az EL-ben, ráadásul a döntőt Torinóban, az olasz klub otthonában rendezik…
A BL-ben az elődöntő odavágóit április 22-én és 23-án, az EL-ben 24-en vívják, a visszavágókat pedig egy héttel később bonyolítják.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 237 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: